Hava Kargo Hakkında Herşey
HavacılıkHava KargoKargoManşet

Kargo uçağı çılgınlığı, kapasite fazlasına yol açabilir

85 / 100

Kargo uçağı çılgınlığı, kapasite fazlasına yol açabilir

Uçakların kullanımdan kaldırılması artmazsa, dönüştürülmüş kargo uçağı pazarında yatırımlar baş ağrıtabilir.

Kargo uçağı arzı, hava kargo pazarı yavaşlasa bile rekor seviyelere ulaşmaya devam ediyor ve bu da fazla kapasite yaratıp yaratmadığına dair soruları gündeme getiriyor.

Hava kargo büyümesi normale döndüğünde kiralama şirketlerinin ve kargo operatörlerinin kârlı bir şekilde varlıklarını sürdürebileceklerine dair soruları gündeme taşıyor.

Analistler, aktif hizmette her zamankinden daha fazla kargo uçağı olduğunu, ancak kullanım oranlarının geçen yılki zirveden gerilemeye başladığını söylüyor. Küresel ekonomi yavaşladıkça ve kargo talep oranları düştükçe, hizmette tutulan eski uçaklar hızla rafa kaldırılabilir.

Havayollarının, özellikle motor kontrolleri ve gövde ve iniş takımlarında ağır bakım için geldiklerinde, bu uçakları kullanımdan kaldırmaya başlanması için çok daha fazla sebep doğacak.

Kargo uçağı kapasitesindeki yıllık büyüme, son üç yılda %6 artarak COVID-19 krizinden önceki oranı ikiye katladı ve yirmi yılın en hızlısı oldu.

Pandeminin başlangıcından bu yana 340’tan fazla ( %18 ) kargo uçağı, yolcu kapasitesinin seyahatle birlikte ortadan kalktığı ve hava kargo için artan talebe yanıt olarak göklere çıkarıldı, hizmete alındı.

Bir dizi yolcu-kargo uçağı dönüşümü de kargo filosunun büyümesine katkıda bulundu. Şu anda dünya çapında hizmet veren yaklaşık 2.200 sivil kargo uçağı olduğu tahmin ediliyor.

Ukrayna’nın işgaline yönelik Batı yaptırımları nedeniyle Rusların işlettiği kargo uçakları piyasadan çekilmemiş olsaydı, kapasite artışı daha fazla olabilirdi. En önemli eksilme, 17 Boeing 747 artı bir 777 kullanan AirBridgeCargo‘da oldu. Tamamı büyük geniş gövdeli kargo uçaklarıdır.

Tedarik zinciri aksamalarından kaynaklanan son derece yüksek talep ve getirileri sebebiyle emekliliğe ayrılacak uçak sayısı düştü. 2020’den bu yana, yılda yalnızca yaklaşık 15 ila 20 kargo uçağı kullanımdan kaldırıldı, bu rakam 2004’ten bu yana ortalama 70’ti.

Rekor sayıda kargo jeti – 500’den fazla veya filonun %15’i – 30 yaşın üzerinde.

Ancak 18 aylık gişe rekorları kıran hava kargo hacmi ve gelirlerinin ardından, 2022 yılı itibariyle Eylül ayına kadar olan kargo talebi geçen yılın %2,4 altında ve 2019 seviyelerinin bir tık altında. Enflasyon, yüksek stok seviyeleri, Ukrayna savaşı ve Çin’deki COVID tecritleri Mart ayından bu yana her ay talebi düşürürken, seyahatteki canlanmayı desteklemek için daha fazla kargo kapasiteli yolcu uçağı yeniden hizmete giriyor.

WorldACD ve Freightos Air Index‘e göre sırasıyla kargo tonajı bir yıl öncesine göre %16 ve navlunlar % 25 düştü, düşüş eğilimi Ekim ayında da devam etti.

McKinsey, Boeing ve Airbus’ın 20 yılda %4,1 ve %3,2 bileşik yıllık büyüme tahminlerine kıyasla kargo talebinin 2031’e kadar yılda %2,5 ila %3 büyüyeceğini tahmin ediyor .

Airbus, hava ekspres sektörünün genel kargodan daha hızlı (% 4,9) büyüyeceğini söylüyor.

Bu arada McKinsey, kargo kapasitesinin önümüzdeki on yılda yıllık %4,5 artmasını ve böylece kargo uçağı ile yolcu uçaklarının kargo kapasitesinin bugünün %70 ila %30 oranına kıyasla yüzde 50/50 dengesine yakın bir noktaya dönmesini bekliyor.

Kargo uçağı yatırımı riskli mi?

Yeni üretim kargo uçakları her yıl küresel kargo uçağı filosunu büyütüyor, ancak bir de eski yolcu uçaklarını kargo uçağına dönüştürme pazarıda artış içinde.

Boeing 767 ve 777 liderliğindeki 40’tan fazla yeni üretim kargo uçağının bu yıl teslim edileceği tahmin ediliyor. Bu uçakların, ABD’nin uymayı kabul ettiği uluslararası emisyon kuralları nedeniyle 2027’den sonra üretime son vermesi planlanıyor. Bu yıl yeni kargo uçağı için tüm zamanların en yüksek seviyesi olan yaklaşık 100 sipariş aldı.

Airbus, on yıl önceki bir proje olan yeni kargo uçağı programını canlandırmak amacıyla 2025 yılında büyük A350 kargo uçağını üretmeye başlamayı planlarken Boeing, 777 kargo uçağının 777-8 adlı yeni bir versiyonunu tanıtacak. Şimdiye kadar üreticilerin yeni uçaklar için 10 müşteriden 74 kesin siparişi olduğu bildirildi.

Bu arada, yatırımcılar ve kargo havayolları, kabinde kargo taşımaya olanak veren tamamen yenilenmiş kargo uçağı haline getirilen yolcu uçakları ile kargo talebinden ve e-ticaretteki öngörülen büyümeden yararlanmaya çalışıyor. Hali hazırda var olan bir uçağı dönüştürmek, yeni üretilmiş bir uçak satın almaktan çok daha hızlı ve ucuzdur.

Dönüşüm uzmanları, çok sayıda araştırma firmasından alınan verilere göre, geçen yılki 120 dönüşüm rekorunu kırdı Bu 2019’da tamamlanan miktarın üç katına çıktı. Bu yıl 190 elden geçirilmiş uçak gövdesiyle başka bir rekor kırma yolunda ilerliyor. Yolcudan kargo uçağına dönüşüm sayısı, bölgesel paket taşıyıcılar için en uygun standart boyutlu kargo uçağına olan talep nedeniyle, 2010 yılından bu yana %9 bileşik yıllık büyüme oranıyla istikrarlı bir şekilde arttı.

Londra’da düzenlenen bir kargo sempozyumunda yapılan sunuma göre, Temmuz ayı itibarıyla Boeing 737-800 uçağını modifiye etmek için 150 sipariş vardı. 737-800’e nispeten yeni bir rakip olan yeni Airbus A320/321 ve orta geniş gövdeli A330 için de siparişler artıyor.

Dönüştürme işi için birikmiş iş listesi 550’den fazla uçaktır ve büyük ölçüde tek koridorlu uçaklara yönelinmiştir.

Şu anda siparişte olan dönüştürülmüş ve yeni üretim kargo uçaklarının, aktif kargo uçağı filosunun %30’undan fazlasını temsil ettiğini söylenebilir. Kargo uçağı iş listesi, 2023 ile 2026 yılları arasında teslim edilmesi planlanan yaklaşık 100 geniş gövde siparişini içeriyor.

Uçakları kargo için yeniden tasarlayan havacılık ve uzay firmaları, kabin iç kısımlarını sökme, büyük kargo kapıları takma ve bir zamanlar yolcuların oturduğu yerlere ağır yük yüklemek için yapısal değişiklikler yapma işini yapan dünya çapındaki tamir ve bakım atölyeleriyle ortaklık kurarak daha fazla üretim hattı ekliyor.

Dönüştürme siparişleri ve kapasite, gelecek yıl 777’den dönüştürülmüş bir kargo uçağının beklenen lansmanı ile hızlanabilir. Israel Aircraft Industries, değiştirilmiş 777-300’ler için şimdiden 50’den fazla sipariş aldığını söylüyor. Yeni bir ABD rakibi olan Mammoth Freighters, 777-200 ve 777-300 dönüştürme kiti için 29 kesin siparişi olduğunu iddia ediyor. Şirket, tasarımının Federal Havacılık İdaresi tarafından ne zaman onaylandığına bağlı olarak 2023 veya 2024’te ticari üretime başlayabilir.

2023’te 220 adede kadar dönüştürülmüş kargo uçağının üretilebileceğini öngörülmesi, dönüşüm yatırımı için endişe yaratabilir.

Geçen yıl 63 adet dönüştürülen 737-800’ün Ekim ayı sonuna kadar üretilen 52 adetle yolcudan kargo uçağı pazara hakim olmaya devam ettiğini ve bunun fazlalık riskini artırdığını söylebiliriz.

737-800 rakibi olan Airbus A321 dönüştürülmüş kargo uçağı için taahhütlerin sayısı da artıyor. Yalnızca 10 aktif uçak var, ancak 44 bekleyen dönüşüm var.

Bir kaç yıl boyunca çok fazla dar gövdeden dönüşmüş kargo uçağı olabilir. Kapasite düzeltemesi yıllarca sürebilir.

Kargo uçağı teslimatları 2023-2025 yılları arasında zirve noktaları göreceği tahmin ediliyor.

20 yıllık tahmine göre 1.600 ila 2.000 dönüşüm bekleniyor. Bugüne göre daha yavaş, ancak tarihsel ortalamanın bir üzerinde bir yıllık üretim oranını temsil ediyor.

Aviation Week Network, önceki yıl analizine göre önemli bir artışla, önümüzdeki 10 yıl içinde her türden yaklaşık 2.000 özel kargo uçağının ekleneceğini tahmin ediyor. Kargo uçağı filosu yıllık %1,7 bileşik büyüme oranında büyüyecek, ancak hacme dayalı toplam filo kapasitesi yılda %3,7 artacak, bu da operatörlerin daha büyük uçaklara yöneleceğini gösteriyor.

Kiralayanlar da son durum

Bugünlerde başka bir amaca uygun hale getirilmiş kargo uçaklarının baskın alıcıları, COVID krizinden bu yana yolcu hizmetine geri koyamadıkları uçaklardan ek getiri elde etmeye çalışan kiralama şirketleridir. Cirium’a göre, yalnızca dar gövde sektöründe dönüştürülmüş kargo uçağı filolarını yöneten en az 18 kiracı var.

Şimdiye kadar, kargo uçağına geçiş, kiralayanlar için iyi bir seçim olmuştur. 2004 yılında inşa edilen bir 737’nin değerinin pandemi sırasında %31 düştüğünü ve yalnızca kısmen toparlandığını, 737’den dönüştürülmüş bir yük gemisinin değerinin ise %7 arttığını söyleyebiliriz.

Varsayımsal bir temel değere kıyasla piyasa değeri, 20 yılı aşkın bir süredir en yüksek noktasında. Cirium’a göre dar gövdeli kargo uçakları, ağırlıklı ortalama bazında taban değerden neredeyse %20 daha yüksekken, geniş gövdeli yük gemileri neredeyse %40 daha yüksek.

Analistler, havayollarının pazar normalleştikçe yaşlanan uçakları emekliye ayırmaya başlayacağını ve artık birçok yeni kargo uçağının değiştirileceğini ve bu da önemli kapasite fazlası potansiyelini en aza indireceğini söylüyor.

McKinsey’e göre, verim düşerse veya yakıt maliyetleri yüksek kalırsa, uçakların işletilmesi ekonomik olmayacağı için kargo uçağı kapasitesinin %5’i pazarın dışında kalacak.

Matematik, kapasitenin önümüzdeki birkaç yıl içinde piyasaya çıktığından daha hızlı gireceğini gösteriyor, yaklaşık 50 fabrika teslimatı ve 40 ila 50 kullanımdan kaldırmaya karşı 200 dönüşüm varsayılıyor. Ancak filonun yaşı ve verimliliği artırma fırsatı nedeniyle emeklilik faaliyetinin hız kazanabileceğini de düşünmeliyiz.

“Piyasanın bu on yılın sonunda bir çeşit dengeye dönmesini bekliyoruz”

Pazardaki gerilemenin, şu anda COVID öncesi seviyelere yaklaşan kargo uçaklarının bu yılki günlük uçuş sürelerine şimdiden yansıdığını söyleyebiliriz. 737 gibi küçük kargo uçakları için ortalama çalışma saati sayısı şimdi üç yıl öncesine göre %32 daha düşük.

Yine de, tarihsel piyasa döngülerine dayalı olarak bir kargo uçağı bolluğunu tahmin etmek, bu on yılda yapısal endüstri değişiklikleri nedeniyle risklidir.

En belirgin değişiklik, havayollarının ve lojistik şirketlerinin çalışma şeklini değiştiren baskın bir güç haline gelen e-ticarettir. Ekspres havayolları, birçok ülkede uçuş haklarına sahip olmadıkları için hizmet taahhütlerini karşılamak ve daha fazla uçuşu ortaklara yaptırmak için uçakların doluluğuna bakılmaksızın kendi parsel ağları içinde uçak uçuracak.

Büyük tedarik zinciri kesintileri, yolcu uçuşlarının rutin iptalleri ve gecikmelerinin yanı sıra birçok lojistik şirketini, güvenilir hizmet sağlamak için kontrol edebilecekleri kargo uçakları kiralamanın gerekli olduğuna ikna etti.

Bazı havayolları pandemi sırasında küçüldü ve daha az uçakla uçuyor. 737 MAX ve Airbus A321LR gibi daha küçük çaplı uçakların artan menzili ve boyutu, havayollarına bunları çift koridorlu uçaklar yerine Atlantik ötesi gibi rotalarda kullanma seçeneği sunuyor, bu da kargo için daha az alan anlamına geliyor .

Kargo taşımacılığı sektöründe de birçok yeni oyuncu var. Brezilya’daki Air Canada, WestJet ve Gol gibi yolcu havayolları, yakın zamanda kargo uçaklarını işletmek ve daha önce yolcu uçaklarının daha küçük bulk ambarıyla sınırlı olan kargo işini artırmak için özel departmanlar kurdu.

kargo uçağı

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu