Hava Kargo Hakkında Herşey
HavacılıkYan Haber

Kara Kutu Nedir?

Kara Kutu Nedir ve Nasıl Yapılır?

Genelde bir havacılık felaketi duyduğunuzda akla gelen ilk parçalarından biri – medyadaki popüler ifade ile – ‘ Kara Kutu‘ dur. Ama gerçekten bu hayati parça hakkında ne kadar bilgimiz var ?

Herhangi bir ticari uçağın veya jetin, kokpit ses kayıt cihazı ve uçuş veri kayıt cihazı ile donatılmış olması gereklidir. Bizim genellikle “Kara Kutu” olarak adlandırdığımız  bu iki ayrı ekipman uçak havada iken uçağa yardım etmek için hiçbir şey yapmaz, ancak bu ekipmanlar  hayati önem taşımaktadır. Uçak kazası sonrasında inceleme yapan  müfettişlerin, kaza sırasında ve kazadan hemen önce neler olduğunu öğrenmelerine yardımcı olmaktadır.

Bugün hala , kara kutu bir uçak kazasına sebep olan nedenleri bir araya getirmek gibi hayati bir önem taşıyor.

Uçak suya düştüğünde kara kutu nasıl bulunuyor?

Denizde meydana gelen bir uçak kazası sonrasında kokpit ses kayıt ve uçuş veri kayıt cihazınının bulunmasına yardımcı olmak için, her kaydedicinin Sualtı Belirleme Radyofarı (ULB) olarak bilinen kendisine takılan bir cihazı var. Kaydedici suyla temas eder etmez cihaz en kısa sürede aktif hale geliyor ve 14.000 fit derinlikten bile sinyal iletebiliyor. Ayrıca, araştırmacıların onları kolaylıkla görebilmesini sağlamak için kara kutular aslında siyah olarak değil, parlak turuncu olarak üretiliyor.

Tüm kaydediciler sayısız testten geçer. Örneğin, L-3 FA 2100 model kara kutu kaydedici,10 saat boyunca, 260 ° C  ve bir saat boyunca 1.110 ° C ısıya tabi tutulduğu bir testten geçer.  Aynı zamanda + 70 ° C ile  -55 ° arasındaki ısılarda çalışabilmektedir ve minimum 25 saatlik uçuş verisi taşır.

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu