Hava Kargo Hakkında Herşey
HavacılıkKöşe Yazıları

Kabin Memurları Ne Kadar Maaş Alır?

 

Saygıdeğer Okurlar

Geçen haftaki yazımızda kabin memurluğuna giden süreç üzerinde değerlendirmelerde bulunmuştuk. Peki, hayallerinin tutkularının peşinden giden kabin memurluğu adaylarını nasıl maddi imkânlar ve sosyal olanaklar bekliyor.

Öncelikle belirtmeliyim ki kabin memurluğunun maddi olanakları ne kadar yüksek görünse de, yapmış oldukları işler hiç de hafife alınacak gibi değil,

Hatta kendileri ağır işçi statüsü altında sınıflandırılmakta. ( bknz, ağır sanayii işçileri, maden işçileri vb )

Hava yolu mülakatlarında bazı fiziksel şartları sağlamanızın akabinde yüksek basınca karşı da dayanıklı olmanız gerekiyor. Yorucu bir iş olması, sosyal hayatınız da kendinize daha az vakit ayırmanız ve basınca maruz kalmak söz konusu mesleğin dezavantajları.

Oldukça cazip olan bu meslek mensupları ile ilgili olarak en fazla soruların soruların başında “” sorusu gelmektedir. Bu konuda sizlere kısa bazı bilgiler sunuyoruz. Yararlı olacaktır diye düşünüyoruz.

Bayrak taşıyıcı hava yolumuz Türk Hava Yolları ile başlayalım dilerseniz,

THY kıdem ve uçuş saatlerine göre 4000-8500 arası değerler ile maaş vermekte. Yeni başlayan uçucu personel ilk iki yılında maaşının %55 ini alabilmekte. Kıdem arttıkça bu oran da artıyor tabi. ( İlk 2,5 yıl %55)

Uçucu personeller 3 ayda bir çift maaş ile ödüllendirilmektedir. Yatı harçları ise Yurt içi – Avrupa ve Okyanus aşırı uçuşlara göre değişmektedir.

Aylık uçuş saatiniz minimum 80 maksimum 120 saat arasında değişmektedir. 80 saatin üzerine çıkıldığı takdirde fazla mesai ücreti uygulanır. Uçuş programları ise aylık olarak uçucu personel ile paylaşılır. THY uçucu personellerinin ise ayda 8 gün izin hakkı bulunabilmektedir. 3. ayını dolduran personeller CED bilet hakkı kazanmakta ve 1.derece yakınları da bu haktan faydalanabilmektedir. Ayrıca Türk Hava Yolları her yıl sonunda açıkladığı kar oranına göre personellerine birtakım ödenekte sunuyor.

Ülkemiz deki bir başka yerel hava yolu olan ve son dönemlerde kurduğu codeshare anlaşmalar ile gücüne güç katan Atlas Global’e değinelim.

Atlas Hava Yolları da personelinin uçuş sürelerine göre 2500-4500 arasında değerler sunmakta, yaz döneminde ise bu rakamlar yeni başlayan bir personel için 3500 ile 4500 rakamlarına çıkmaktadır.

Atlas jet alımlarını daha çok kendi bünyesinde bulunan AFA uçuş okulu ile tamamlıyor. Bünyesinde bulunan kabin memurlarının çoğunluğunu ise Bayanlardan yana tercih etmektedir. AFA uçuş okulu bünyesine katılan adaylar uçuş okuluna eğitim için yaklaşık 10.000-12.000 TL arası ücret ödemek zorunda tabi. 2.5 aylık eğitimin sonunda Atlas Jet’te iş başı yapmaya hak kazanıyorsunuz.

Uçuşlarının çoğunluğunu Yurt içi – Avrupa ve Asya da bulunan ülkelere yapan Atlas jet, destinasyonlara göre yatı ve konaklama harçlarını farklı tutmaktadır.

Pas bilet hakkı işe girdiğiniz tarihten itibaren, siz ve 1.derece yakınlarınızın faydalanabileceği şekilde size sunuluyor.

Uçuşlarının çoğunluğunu Yurt içi – Avrupa ve Arabistan bölgesine göre planlayan Onur Air ise çalışanlarına Euro kuru cinsinden ödeme yapmaktadır.

Ücretleri kıdem durumunuza göre 400-750 Euro arasında değişmektedir. Kurlar anlaşmada belirtilen orana göre sabit tutulur. Uçuş programları havayolu tarafından 15 günlük olarak yayınlanır, yoğunluk durumuna göre güncellenebilir.

Bir başka yerel havayolu şirketimiz Pegasus ise; bayrak taşıyıcımızdan sonra en çok destinasyona uçan havayolu özelliğini taşıyor. Yeni başlayan kabin memurlarına 2500-3500 arasında rakam sunan Pegasus, ayrıca ekiplerinin yemek harcamaları için Ticket card imkânı da sunuyor. Yurt içi ve Yurt dışı harçları bölgeden bölgeye değişebiliyor. Pegasus Havayolları’nın yolcular için sattığı ürünleri ekiplere de satmasının dünyada bir örneği olup olmadığı bilinmiyor ancak Türkiye’de bütün havayollarında ekipler için uçaklara, ikram servisleri tarafından yemek yüklenebiliyor.

Belirtmiş olduğum ücretler piyasa araştırmama dayanmaktadır. Havacılık platformlarında ve internet ortamında, çalışanların ve konu hakkında yorum yapabilen bilgi sahibi bireylere ait yorumlar olmakla beraber havayollarının belirtmiş olduğu resmi rakamlar değildir.

Önümüz deki hafta paylaşacağım yazımda sizlere, Yatı, Ev-Otel ve Alan nöbetleri hakkında bilgiler sunacağım.

Takipte kalın..

 

Emre Sanisoğlu

Karadeniz Teknik Üniversitesi - İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Mezunu. Havacılık - Hava Taşımacılığı editörü. Kitaplarla iç içe, edebiyat, topluluk psikolojisi ve insan davranışları meraklısı. Havacılık sektörü içerisinde işini özenerek ve hevesle yapıyor. Değerleri olanlar, işine değer katar sözünü kendine ilke edinerek çalışma hayatını sürdürmekte ve hobi olarak havacılık konularında paylaşımlarda bulunmaktadır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu