Hava Kargo Hakkında Herşey
HavacılıkManşet

İTÜ HAVA TRAFİĞİNİ DÜZENLİYOR

 

coptra 1

 

Akıllı, temiz ve entegre ulaşım alanında İstanbul Teknik Üniversitesi’nin ilk “Horizon 2020 Projesi” kabul edildi. İTÜ COPTRA Projesi’nde uçak yörüngelerinin üretilmesinde belirsizlik faktörlerinin en aza indirgenmesi ve bu faktörlerin gerçekçi modelleri üzerine çalışılacak. İTÜ daha önce geliştirmiş olduğu hava trafik ağı modelleri ile, uçuş yörüngelerindeki bu belirsizliklerin hava trafiği akışına etkilerinin analiz ve değerlendirmelerini yapacak.

Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uçak Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan İnalhan, Yrd. Doç. Dr. Emre Koyuncu ve Yrd. Doç. Dr. Kemal Üre’nin  “COmbining Probable TRAjectories- ‘COPTRA” Projesi, Avrupa Birliği Horizon 2020 Toplumsal Sorunlara Çözümler Akıllı, Temiz ve Entegre Ulaşım Alanı “Sesar-09-2015”çağrısı kapsamında desteklendi. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin ortağı olduğu projenin toplam bütçesi 1.280,819 Euro, katkı bütçesi 999.391,00 Euro olup İstanbul Teknik Üniversitesi’nin bütçesi ise 268.750 Euro’dur. Konuyla ilgili  Yrd. Doç. Dr. Emre Koyuncu’dan alınan bilgiler şöyle:

Projenin konusu İTÜ’nün 2013 yılından itibaren Boeing Research and Technology of Europe (Boeing RTE) ile olan ortak çalışmalarının bir devamı olarak ortaya çıkmıştır. İTÜ, Boeing ile uçak yörüngelerinin yakıt ve zaman
tasarrufları ve operasyon sırasında ortaya çıkacak belirsizliklerin en aza indirgenmesi üzerine 2 yıldır ortak çalışmalar yürütmektedir.  kapsamında Boeing için operasyonel test senaryoları geliştirmekte ve bunlar ile Boeing tarafından geliştirilen algoritmaların doğrulamalarını yapmaktadır. Avrupa Birliği’nin SESAR Horizon 2020 proje çağrıları ile bu çalışmalar bir sonraki adıma taşınmış, yeni ortaklar da dahil edilerek COPTRA projesinin önerisi bu kapsamda sunulmuştur.

Bu konudaki daha önceki çalışmalar akademik ölçekte yapılmış olup, operasyonel olarak ölçülebilir faydası bu kadar kapsamlı olarak değerlendirmeye alınmamıştır. COPTRA projesi ile bu çalışma daha reel ölçeklerde değerlendirilecek ve ölçülebilir faydaları sunulmaya çalışılacaktır.

COPTRA uçak yörüngelerindeki belirsizliklerin, hava trafiği üzerindeki bütüncül etkisine bakmaktadır. Her bir uçak yörüngesindeki belirsizlikler en aza indirgendiğinde hava trafiğinin planlanmasındaki belirsizlikler de
ortadan büyük ölçüde kalkacaktır. Bu ilişkinin kurgulanması COPTRA projesinin ana hedeflerindendir.  COPTRA projesinin bu bağlamda hava trafiğinde belirsizliklerin azaltılmasında, bu sayede hava trafiği
kapasitesinin artırılmasında, havalimanları ve hava sahalarının verimliliğinin artırılmasında, uçakların iniş ve kalkışlarının zamanında yapılabilmesinde ciddi katkıları olacaktır.

İTÜ ve Boeing Research and Technology of Europe (RTE) uçuş yörüngeleri planlama ve belirsizlik modelleri kurgulama konusunda uzmanlıklarıyla projeye katkıda bulunacaktır. Université Catholique de Louvain (Belçika)
dinamik sistemlerin ileri optimal kontrol problemlerinde geliştirdikleri çözümler ile projede yer almaktadır. Proje yöneticisi olan CRIDA (İspanya) özellikle hava trafik kontrolü araştırma ve uygulama konularında
uzmanlıkları ile projede yer almaktadırlar. Avrupa hava trafik kontrol otoritesi olan EUROCONTROL ise projede hava trafiği konusunda uzman görüşler sunacak ve proje çıktılarının doğru ve uygulanabilir bir rotada olduğu konusunda sürekli girdiler sunacaklardır.

 

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu