Hava Kargo Hakkında Herşey
Havacılık

İstanbul’un Yeni Havalimanı’na Birinci Sınıf Teknoloji Çözümleri Hayat Verecek

SITA, 2018’de dünyanın en büyük havalimanı açıldığı zaman en üst düzey havalimanı deneyimini yaşatacak

Dünyanın en iddialı havalimanı projelerinden biri olan İstanbul’un Yeni Havalimanı, bölgenin en modern havalimanını hayata geçirmek için küresel bilgi teknolojileri servis sağlayıcısı olan SITA’yı görevlendirdi. SITA, birinci sınıf bir deneyim yaşatmak için geniş bir yelpazede havalimanı, yolcu işleme ve bagaj yönetimi çözümleri sunacak ve böylece uçak seyahatinin geleceğini vitrine çıkaracaktır.  

Yeni havalimanının yüklenicisi ve işletmecisi olan IGA, inişten kalkışa kadar ve ayrıca check-in ile uçağa biniş arasındaki yolcu işleme süreci ve bagaj yönetim sistemlerine kadar tüm hizmetleri yönetecek olan bilgi teknolojileri çözümlerini tasarlamak ve sunmak üzere SITA’yı görevlendirmiştir. SITA’nın sistemleri, saatte 75 kalkışı, günde 3500 uçuş operasyonunu ve uçuş başına ortalama 1000 bagajı destekleyecektir. Projenin tüm aşamaları tamamlandıktan sonra kapasite yıllık 200 milyon yolcunun üzerine çıkacak ve İstanbul’un Yeni Havalimanı dünyanın en büyük havalimanı olacaktır.

SITA’nın Ortadoğu, Hindistan ve Afrika’dan sorumlu Başkanı Hani El-Assaad, “Havalimanları hiç şüphesiz en bütünleşik kamusal alanlardan biridir. SITA’nın rolü, sorunsuz bir havalimanı yönetimi için tüm bu sistemleri sağlamak ve entegre etmek, bir yandan da yolcu deneyimini ve memnuniyetini yükseltmektir. Bu karmaşık yapıyı ortadan kaldırdığımız için IGA da gerçekten önemli olan “yolcu” faktörüne odaklanabilir. ” demiştir.

Altyapı geliştirmenin ilk aşamasında SITA, yolculara sorunsuz ve verimli bir havaalanı deneyimi sağlamak için, birçok havayolunun ortak kullanımlı check-in ve boarding altyapısına bağlanmasını ve onu kullanmasını sağlayan ortak kullanım platformunu kapsayan sistemler kuracaktır. SITA aynı zamanda, güvenlik, check-in ve boarding gibi ana temas noktalarındaki seyahat belgelerine karşılık gelen her türlü biniş kartının geçerliliğini denetleyecek otomatik yolcu bilgisine erişim ile bilgi eşleştirmeyi sağlayacaktır. SITA toplam olarak, yolcuların check-in ve boading yapabilecekleri 1041 istasyon ve biniş kartlarının geçerliliklerini dogrulatabilecekleri 90 temas noktası sağlayacaktır.

SITA’nın, en gelişmiş teknoloji olan bagaj yönetim teknolojisi, havalimanını kullanan havayollarının, yolculuğun her aşamasında bagajlarını izleyebilmelerini sağlayacak ve böylece ilk günden itibaren havayollarının, IATA’nın 753 Numaralı Kararının gerekliliklerini karşılamalarına olanak verecektir.

Bunlara paralel olarak SITA, IGA’nın havalimanı operasyonunun her bir aşamasında gerekli önlemleri önceden alarak yönetmesine ve izlemesine olanak sağlayacak stratejik havalimanı yönetimi çözümlerini uygulayacaktır. SITA’nın Havalimanı Yönetimi Çözümü, IGA’nın, havalimanındaki tüm sistemlerden toplanan uçuş veri bilgilerini bir merkezde toplamasını ve havalimanının kaynaklarını yönetirken gerekli önlemleri önceden alarak akıllıca kararlar vermesini sağlayacaktır. SITA, IGA’nın, havalimanının ortak operasyonel hedeflerinin havayolları, yer hizmetleri şirketleri ve devlet birimleri gibi tüm kilit kullanıcılarla paylaşmak yoluyla işbirliğini bir adım daha ileriye götürmesine yardımcı olacaktır.

İGA Havalimanı İnşaatı İşletmesinin CEO’su Yusuf Akçayoğlu, “Doğru teknolojiye sahip olmanın, yeni havalimanının başarılı şekilde işletilmesinde çok önemli olduğunun ve önümüzdeki yıllarda gelişmeler ne olursa olsun önemini yitirmeyeceğinin tam olarak bilincindeyiz. Doğru teknolojiye sahip olmak aynı zamanda, yolcularımızın yeni havalimanından yapacakları yolculukları keyifli ve sorunsuz hale getiren yenilikçi sistemleri onların hizmetine sunarak, yolcularımızın ileri teknoloji ile donatılmış  tesislerimizden her anlamda fayda sağlaması için de önemlidir. Bu işbirliğini başarılı bir şekilde sonuçlandıracağımız konusunda kendimizden eminiz” şeklinde konuşmuştur.

İGA Havalimanı İnşaatı İşletmesinin Bilgi İşlem Direktörü Ersin İnankul, “Yeni bir tesis inşa ederken, ileri teknolojilere ev sahipliği yapacak sistemleri veya kapasiteyi uygulama şansına sahibiz, böylece zaman içindeki değişim gerekliliklerine uyum sağlamaya da tam olarak hazırlıklı olduğumuzdan emin olabiliyoruz. SITA ile çalışarak, gün geçtikçe genişleyen talepleri destekleyen yolcu ve operasyonel sistemleri uyguladık ve böylelikle İstanbul’un Yeni Havalimanının sadece bugününü değil aynı zamanda geleceğini de garanti altına aldık” demiştir.

Yeni havalimanının inşaatı dört aşamada gerçekleştirilecektir. İlk aşama, üç pistin ve yıllık 90 milyon yolcu kapasiteli ana terminal binasının açılmasıyla Ekim 2018’de tamamlanacaktır. 100’e yakın havayolu şirketi, operasyonlarına başladıktan sonra havalimanını kullanacağını taahhüt etmiştir.

Photo 1: https://APO.af/aa4S2h (Istanbul New Airport).
Photo 2: https://APO.af/bZAYHV (Istanbul Airport Exterior).

Daha fazla Bilgi için

 

İstanbul’un Yeni Havalimanı'na Birinci Sınıf Teknoloji Çözümleri Hayat Verecek 25 Nisan 2024

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu