Hava Kargo Hakkında Herşey
Havacılık

İstanbul Yeni Havalimanı’nın açılışı için son hazırlıklar devam ediyor

İstanbul Yeni Havalimanı’nın resmi açılışı 29 Ekim’de gerçekleştirilecek. Yeni mega-hub’ın ilk aşaması iki pist, bir terminal ve yıllık 90 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak.

Teknolojik açıdan gelişmiş, mimari açıdan nefes kesici ve üç buçuk yıl içinde inşa edilen İstanbul Yeni Havalimanı, yıllık 200 milyon yolcu kapasitesi ile Avrupa’nın en büyük hava seyahat merkezi olacak.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 95. yıldönümünü kutlayan 29 Ekim’de, dünyanın en büyük havalimanı sıfırdan inşa edilecek olan şeyin muhteşem bir törenle açılacağı açıklandı.

ORAT (Operasyonel Hazırlık ve Havaalanı Transferi) sürecinin bir parçası olarak eğitim çalışmaları devam etmektedir. İstanbul Yeni Havalimanı’ndaki ORAT süreci, 2016 yılında, tesislerin, sistemlerin, prosedürlerin, ekipmanın ve eğitimli personelin genel hazırlığını değerlendirmek amacıyla, Incheon Uluslararası Havaalanı Şirketi ve Kopenhag Havalimanları ile danışmanlık yaparak başladı. Bu çalışmalar, İstanbul Yeni Havalimanı’nın son kullanıcıları olan katılımcıların, lansman öncesi gerçek operasyonel şartlar altında süreçlerini simüle etmelerine de izin verdi.

İGA Genel Müdürü ve Genel Müdürü H. Kadri Samsunlu, “Türkiye’nin gücünü ve potansiyelini yansıtacak bir havalimanına ile havacılık tarihinde yeni bir sayfa açacağız” dedi. “İstanbul Yeni Havalimanı’na transfer için tüm hazırlıkları bitirdik. ORAT’ın ilk aşaması olan operasyonel hazırlık bölümünde özellikle önemli ilerlemeler kaydettik. Önümüzdeki ay üç büyük deneme yapacağız. 105 farklı konu ve olaya dayanan senaryolar üzerinde çalışıyoruz. ”

ORAT iş akışı, sınıf ve saha eğitimini üç deneme dönemi takip edecek:

1. Deneme Operasyonu (Eylül ayının son haftası): 1.000 sahte yolcu, 2.000 sahte bagaj, operasyonel paydaş ve kamu kurumlarından 800 personel, iki gerçek uçak (Türk Hava Yolları) ve 50 adet yer hizmet ekipmanı.
2. Deneme Operasyonu (Ekim ayının ilk haftası): 3.000 sahte yolcu, 6.000 sahte bagaj, operasyonel paydaş ve kamu kurumlarından yaklaşık 1000 personel, üç gerçek uçak (Türk Hava Yolları) ve 150 adet yer hizmet ekipmanı.
3. Deneme Operasyonu (Ekim ayının ikinci haftası): 5.000 sahte yolcu, 10.000 sahte bagaj, yaklaşık 1000 kadro İGA personeli, operasyonel paydaşlar ve kamu kurumları, beş gerçek uçak ve 200 adet yer hizmeti donanımı.

“İstanbul Yeni Havalimanı’na transfer, dünyanın en büyük havaalanı transferi olacak. Dünyada 45 kilometreden uzağa havaalanı transfer edilmemiş, ”diye ekliyor Samsunlu. “2016’dan beri, İstanbul Yeni Havalimanı’na transfer ile ilgili çalışmalarımızı titizlikle yürütüyoruz. Bu noktada havayollarının, özellikle de Türk Hava Yolları, yer hizmetleri ve diğer paydaşların eğitimini, operasyon hazırlık sürecinde havalimanına yönelmelerini sağlamak için tamamladık ”dedi.

29 Ekim 2018 tarihinde gerçekleşecek tören ile İstanbul Yeni Havalimanı’nın resmi açılışı yapılacak. Türk Havayolları, 29 Aralık 2018 tarihine kadar İstanbul Yeni Havalimanı’ndan kısıtlı sayıda yurt içi ve yurt dışı uçuşlara başlayacak olup , ana faaliyetini ve mevcut tarifesinde herhangi bir değişiklik olmadan İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan sürdürmeye devam edecek.

İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan , İstanbul Yeni Havalimanı’na taşınma operasyonu 31 Aralık 2018 tarihinde gerceklestirilecektir.

Turkish Cargo, 1 Ocak 2019 itibariyle İstanbul Yeni Havalimanı’ndan yolcu uçakları ile kargo taşımaya başlayacaktır. Kargo uçağı operasyonları İstanbul Havalimanı’ndan yapılmasına bir süre daha devam edecek.

İstanbul Yeni Havalimanı'nın açılışı için son hazırlıklar devam ediyor 28 Mart 2024

İstanbul Yeni Havalimanı'nın açılışı için son hazırlıklar devam ediyor 28 Mart 2024

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu