Hava Kargo Hakkında Herşey
Havacılık

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nın Geleceği

İstanbul, geçen yıl 9.2 milyon yabancı turistlerin uğrak noktası oldu. İstanbul aynı zamanda dünyanın en iyi destinasyonları arasında yer alıyor.

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın konumu gerçekten stratejik. Türkiye’nin Gayrı Safi Yurtiçi Hâsıla’sına (GSYİH) yüzde 40 katkıda bulunan bir sanayi bölgesi için arabayla sadece 45 dakika mesafededir. Ülkenin finans merkezine, en büyük banka merkezlerine yakındır.

Sabiha Göçen Havalimanı, Avrupa’nın en hızlı büyüyen havalimanı Atatürk Havalimanı’ndan ikinci sıradadır.Son 10 yılda 3.8 milyondan 29.7 milyon yolcuya ulaşarak çok önemli bir konumdadır.

Havalimanı’nda faaliyet gösteren havayolları arasında Türk Hava Yolları ve Pegasus Havayolları, Katar Havayolları (Katar) ve Nil Air (Mısır) bulunuyor.

180.000 metrekare kapalı alan, 128 check-in tezgahı ve 68 self servis check-in kioskundan oluşan ISG yolcu terminali, yılda 33 milyon yolcu kapasitesine sahiptir.

Buna ek olarak, 2009, 2010, 2013 ve 2014 yıllarında dünyanın en hızlı büyüyen havalimanı olan havaalanı, gümrüksüz binalar ve konferans salonları gibi çeşitli altyapıları da içeriyor.

Buna göre, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş. CEO’su Ersel Göral ikinci pist , ilave terminal binası  ve ISG genişle inşaatı ile havaalanının 2022 yılına kadar 65 milyon kişiye hizmet verecek konuma gelecek.

Malezyalı muhabirlerle havaalanına yaptığı son ziyarette konuşan Ersel, yeni altyapı geliştirme planının başarısı konusunda iyimser görünüyor. Kapasite eklemenin, gelecek yılın başında başlayacak olan İstanbul Yeni Havaalanı‘ndaki yeni  havalimanı operasyonuyla da uyumlu olduğunu söyledi.

“Bugüne kadar, ISG, bir tek pist ile saatte 40 uçaklık hava trafik kapasitesine sahip. Bu, ikinci pistin gelecek yılın sonunda faaliyete geçmesinden sonra hava trafik kapasitesi  misli ile katlanacak. Hava kapasitesindeki artışa istinaden, terminal için kapasite büyümesine ihtiyaç duyulmaktadır.

“İç hat terminalinin genişletilmesi devam ediyor. Şu anda, ISG terminal binası yılda 33 milyon yolcu kapasitesine sahiptir. Ek kapasitenin gelecek yıl tamamlanması bekleniyor ve yolcu sayısı 41 milyona çıkacak “dedi.

Malezya grubu, Atatürk Havalimanı’ndan sonra şehrin ikinci büyük havalimanı olan ISG’nin imtiyazının 2032’de sona ermesine kadar operatörü olarak kalmayı planlıyor.

“Şimdiye kadar, yeni ortaklığa yönelik tartışmalar gayri resmi bir seviyededir. Yeni ortaklar bulmak için hiç acelemiz yok. Ancak, teklifleri kabul etmek ve potansiyel taraflarla eşitlik konusunda tartışmalar yapmak için proaktif olduk “dedi.

Kaynaklara göre, şirketin ISG için yatırımcı arayışı içinde olduğu ve kontratını sürdürmeyi ve anlaşma için danışman olarak bankalarla görüşmeler yapmayı planladığı bildirildi.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nın Geleceği 24 Nisan 2024

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu