Hava Kargo Hakkında Herşey
HavaalanıManşet

İSTANBUL HAVALİMANI’NDA PARALEL YAKLAŞMA

Daha önce görmediğim bir paralel yaklşama videosu

54 / 100

Herkes için Atc adlı instagram hesabı gerçekten çok güzel paylaşımlar yapıyor, işte bir tanesi;

İstanbul Atatürk, İstanbul yeni meydan, Antalya, Esenboğa ve Sabiha Gökçen gibi yoğun meydanlarda inişe gelen uçakların havada bir ip üzerinde sıralanmışlar gibi yaklaştığına şahit olmuşsunuzdur. İşte söz konusu bu güzel anların oluşması için pilotların, kontrolörlerin talimatlarına ihtiyaçları vardır. Zira pilotları kendi başlarına ya da otonom bir biçimde bunu gerçekleştiremeyecekleri için yaklaşma kontrol ünitesinin yönlendirmesine ihtiyaç duymaktadır. Yaklaşma kontrolörleri de filmlerde gördüğünüz havalı talimatlar ile pilotlara, piste inmelerini sağlayacak dönüş derecelerini ve diğer ilave gereklilikleri bildirerek uçakların peş peşe havada süzülmelerini ve piste güvenle inmelerini sağlamaktadır.

Bir de inen ve kalkan uçakların birbirleri ile güven içerisinde geçmeleri durumu var tabi. Yaklaşma kontrolörleri bunu da iki şekilde sağlayabilmektedir:

İlki dikey ayırma yani asgari 1000 feet (yaklaşık 300 metre): Kalkan uçağa 10000 feete tırmanması söylenirken inişe gelen uçağa da 11000 feet’e alçalması söylenir. Pilotlarının bu talimatı read back yapması ve oto pilota girdikten sonra da kontrol etme sorumluluğu kontrolördedir.

İkinci metod ise radar vektörü kullanmaktır. Tıpkı inen uçakları sıralamak için pusula başı ile dönüş derecesi verildiği gibi inen ve kalkan uçaklara da havada dönmesi talimatı verilerek aynı yükseklikte uçmalarına rağmen aralarında gerekli olan asgari 3 deniz millik mesafe sağlanabilir.

Eğer İstanbul’dan marmara denizine doğru kalktıysanız ve yurtiçi bir uçuş yapıyorsanız; uçağınız kalkıştan yaklaşık dört dakika sonra kontrolörün yönlendirmesi ile yeniden pist hizalarına gelecektir bu esnada etrafınıza bakarak şanslıysanız yeni meydan, Atatürk ya da Gökçen’e inecek ya da oralardan kalkmış olan çok sayıda uçağı etrafınızda görebilirsiniz. Ancak içiniz rahat olsun, hava trafik kontrolörleri bütün uçakları her birinden güvenli uçuş mesafesinde tutacaklar ve sizleri güvenle gitmek istediğiniz yere götüreceklerdir.

Time lapse için teşekkürler @gokayguven

 

 

İSTANBUL HAVALİMANI'NDA PARALEL YAKLAŞMA 25 Nisan 2024

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu