Hava Kargo Hakkında Herşey
Firma HaberleriGüncel HaberlerHavaalanıVideo Galeri

İstanbul 3. havalimanı enerji ihtiyacını nasıl karşılayacak?

Aksa Jeneratör Üst Yöneticisi Peker:- “Aksa Jeneratör, İstanbul 3. havalimanının enerji ihtiyacını karşılayacak”- “Aksa Jeneratör orta ölçekli bir elektrik santraline denk gelecek 100 megavat enerji sağlayacak. Projeyi, aşama aşama teslim edeceğiz”

İSTANBUL (AA) – ZEYNEP DUYAR CANLI – Aksa Jeneratör Üst Yöneticisi Alper Peker, İstanbul 3. havalimanının enerji ihtiyacını şirketlerinin karşılayacağını belirterek, “Aksa Jeneratör, orta ölçekli bir elektrik santraline denk gelecek 100 megavat enerji sağlayacak. Projeyi, aşama aşama teslim edeceğiz.” dedi.

Peker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aksa Jeneratör olarak, Cumhuriyet tarihinin en büyük havalimanının enerji ihtiyacını karşılayabilmek için var güçleriyle çalıştıklarını söyledi.

Projede yer almak üzere şartnamede bulunan global kriterleri yerine getirdiklerini ifade eden Peker, şöyle konuştu:

“Jeneratör sektörü stratejik öneme sahip. Aksa Jeneratör İstanbul 3. havalimanının enerji ihtiyacını karşılayacak. Aksa Jeneratör yaklaşık 45 jeneratörle orta ölçekli bir elektrik santraline denk gelecek 100 megavat enerji sağlayacak. Türkiye’nin en büyük projesi olan havalimanı projesinin enerjisini Aksa olarak karşılamaktan onur duyuyoruz.”

iga atcAksa Jeneratör’ün yurt dışında büyük başarılara imza attığını belirten Peker, İstanbul 3. havalimanının enerji ihtiyacının karşılanması için düzenlenen ihaleye yurt dışından 10 önemli sektör oyuncusunun katıldığını, ama Türk mühendislik gücü ve şirketlerinin global anlamdaki başarıları sayesinde ihaleyi kendilerinin kazandığını ifade etti. Peker, “Projeyi aşama aşama teslim edeceğiz. Dönemsel olarak değişmekle birlikte projede 25 mühendisimiz çalışacak.” dedi.

– “İlk beşte olmak kolay değil”

Peker, bir Türk markası olarak ABD, İngiltere veya Avrupa’nın herhangi bir ülkesindeki jeneratör firmalarıyla rekabet edebildiklerini söyledi. Aksa Jeneratörün Türkiye’de lider durumda bulunduğunu, global piyasalarda ise ilk beş içinde yer aldığını ifade eden Peker, ilk beşe girmenin kolay olmadığını dile getirdi. Peker, şöyle devam etti:

“Küresel oyuncular, Aksa Jeneratörü sektörün devler ligine sokmamak için birçok noktada iş birliği yaptılar. Çünkü biz ne kadar büyürsek onların işine o kadar taş koyuyoruz. Küresel oyuncular isteseler de istemeseler de bugün artık ilk beşte yer alıyoruz. Güçlü Türkiye imajı sayesinde, hedefimizi gelecekte jeneratör pazarında dünya lideri olmak üzerine kurduk. Sağlam ve kararlı adımlarla ilerlemeye devam edeceğiz. Biz Aksa Jeneratör olarak Türk insanının çalışkanlığı ve Türk mühendislerinin ortaya çıkardığı harikalar sayesinde bu listeye girdik. ”

Peker, Aksa Jeneratör’ün dünyanın 160 ülkesinde bulunduğuna işaret ederek, ABD üniversitelerinde, Amazon ormanlarında ve dünyanın birçok ücra noktasında Aksa Jeneratör ürünlerinin kullanıldığını belirtti.

– Ekonomiye 32,3 milyar avroluk katkı

Aksa Jeneratör’ün toplam cirosu, 250 milyon doları dış pazarlardan olmak üzere 400 milyon dolar seviyesinde bulunuyor.

Temeli, 7 Haziran 2014’te atılan İstanbul 3. havalimanı projesi, 10,2 milyar avrosu yatırım, 22,1 milyar avrosu kira bedeli olmak üzere, ekonomiye toplam 32,3 milyar avroya ulaşan bir özel sektör katkısı sağlayacak.

Havalimanı projesinin 90 milyon yolcu kapasiteli, üç adet kuzey–güney pistini kapsayan ve yaklaşık 6 milyar avroya mal olacak birinci etap yatırımlarının finansmanı için geçen yıl Cengiz-Mapa-Limak-Kolin-Kalyon Ortak Girişim Grubu’nca kurulan konsorsiyum ile Ziraat Bankası, Halkbank, VakıfBank, DenizBank, Garanti Bankası ve Finansbank arasında 16 yıl vadeli toplam 4,5 milyar avroluk kredi anlaşması imzalanmıştı.

Toplam kapasitesi yılda 200 milyon yolcuya ulaşacak projenin tamamı, 3 terminalle 6 pistten oluşacak ve dört aşamada bitirilecek. 3. Havalimanı inşaatında, Ağustos 2016 itibarıyla bin 800’ü beyaz yakalı olmak üzere, toplam 18 bin 500 kişi istihdam ediliyor. İstanbul 3. havalimanının ilk bölümünün Şubat 2018’de işletmeye alınması hedefleniyor.

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu