Hava Kargo Hakkında Herşey
İhracat

İHRAÇ MALLARIMIZ ÇOK UCUZ

80 / 100

İHRAÇ MALLARIMIZ ÇOK UCUZ

Aşağıdaki tabloya göre ihracat ve ithalat beyanname sayılarımıza baktığımızda, ihracat beyanname sayımız neredeyse ithalat beyanname sayımızın iki katı.

USD kıymet olarak ise durum tam aksi yönde. İthalat, ihracattan daha fazla (dış ticaret açığı).

Sonuç olarak ihraç mallarımızın KG/USD kıymetini en az iki katına çıkarmamız gerekmektedir.


Bunun yolu da nitelikli,teknolojik ürünlerden geçer.

İHRAÇ MALLARIMIZ ÇOK UCUZ 25 Nisan 2024

Kaynak: TB & TÜİK
Not: 1- İstatistiki veriler Antrepo ve Transit beyannamelerini kapsamamaktadır.
T.C.
TİCARET BAKANLIĞI
YILLARA GÖRE BEYANNAME SAYILARI
2- 2019, 2020 ve 2021 yıllarına ilişkin veriler resmi dış ticaret verilerinden, 2021 yılı Aralık ayına ait veriler ise Bakanlığımız idari kayıtlarından derlenerek hazırlanmıştır

MARKA VE TURQUALITY DESTEĞİ

TURQUALITY®,  uluslararası markalaşma potansiyeli olan firmalarımızın, üretimlerinden pazarlamalarına, satışlarından satış sonrası hizmetlerine kadar bütün süreçleri kapsayacak şekilde yönetsel bilgi birikimi, kurumsallaşma ve gelişimlerini sağlayarak uluslararası pazarlarda kendi markalarıyla küresel bir oyuncu olabilmeleri ve söz konusu markalar aracılığıyla olumlu Türk malı imajının oluşturulması ve yerleştirilmesi amacıyla oluşturulmuş bir marka destek programıdır.
Bu itibarla, Türk markalarının desteklenerek “Türk Malı” imajının ve Türkiye’nin itibarının güçlendirilmesini hedefleyen 2006/4 sayılı “Türk Ürünlerinin Yurtdışında Markalaşması, Türk Malı İmajının Yerleştirilmesi ve TURQUALITY®’nin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ” çerçevesinde Marka/TURQUALITY® Programı kapsamında firmaların;

  • Patent, faydalı model, endüstriyel tasarım ve marka tesciline ilişkin harcamaları,
  • Sertifikasyona ilişkin giderleri,
  • Moda/Endüstriyel ürün tasarımcısı/Şef/Aşçı istihdamına ilişkin giderleri,
  • Tanıtım, reklam ve pazarlama faaliyetleri,
  • Yurtdışı birimlere ilişkin giderleri,
  • Danışmanlık (Yönetim, tasarım, hukuk, bilişim) giderleri,

desteklenmektedir.

Anılan finansal desteklerin yanında; firmaların orta ve üst düzey yöneticilerine Koç, Sabancı, Bilkent ve İstanbul Üniversiteleri’nde Yönetici Geliştirme Programı kapsamında eğitim verilmektedir. Aşağıda Marka/TURQUALITY® destek programı başvuru ve kapsama alınma süreci özetlenmektedir.

Başvuru Öncesi

Marka/Turquality Programına müracaat etmek isteyen şirketlere ait markaların Tebliğ’de yer alan ön koşulları sağlaması gerekmektedir
Başvuru şartlarını sağlayan şirketler ile TURQUALITY® Otomasyon Sistemi üzerinden başvuru yapılmadan önce Bakanlıkta sürece ilişkin bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirilir.

İHRAÇ MALLARIMIZ ÇOK UCUZ 25 Nisan 2024
Başvuru ve Ön İnceleme Çalışması

Ön görüşmeyi gerçekleştiren şirketler için, bir sonraki aşama TURQUALITY® Otomasyon Sistemi üzerinden gerekli evrakın Bakanlığa iletilmesidir. Şirketler, Otomasyon Sistemi’ne erişim için Ek-2’de yer alan elektronik imza taahhütnamesini TURQUALITY® Sekretaryasına iletir.  Şirketler, Ek-4’de belirtilen başvuru evrakını yetkilendirilmiş kullanıcısı aracılığıyla sistem üzerinden TURQUALITY® Sekretaryası aracılığıyla Bakanlığa sunar. Bakanlığımız Ön İnceleme Çalışmasını gerçekleştirecek akredite TURQUALITY® Programı Yönetim Danışmanlığı Firmasını atar. Başvuru sahibi şirket gerekli ön inceleme ücretini görevlendirilen danışmanlık firmasına görevlendirme tarihinden itibaren en geç bir ay içerisinde öder. Görevlendirilen Yönetim Danışmanlığı Firması başvuru sahibi şirketten ön inceleme alanlarına ilişkin detaylı bilgi/belge talep eder ve şirketin tesislerinde 2 günlük bir yerinde inceleme çalışması gerçekleştirir. 
 
İHRAÇ MALLARIMIZ ÇOK UCUZ 25 Nisan 2024
Kapsama Alınma

TURQUALITY® programı yönetim danışmanlığı firması tarafından ön inceleme çalışması neticesinde düzenlenen rapor Bakanlığa intikal ettirilir. Bakanlığımızca yapılan değerlendirme neticesinde yetkinlik düzeylerine göre şirketler Marka ya da TURQUALITY® Programına kabul edilir. Ön inceleme neticesinde Marka/TURQUALITY® destek programı kapsamına alınması uygun görülmeyen şirket ile Marka destek programı kapsamında desteklenip TURQUALITY® destek programı kapsamına alınmayı talep eden şirket ön inceleme bedelini ödemek kaydıyla yeniden ön inceleme müracaatında bulunabilir. Müracaatlar arasındaki süre 6 (altı) aydan az olamaz. Kapsama alınan şirketler için gelişim yol haritası çalışması yapılması gerekir. Çalışmayı yapacak olan TURQUALITY® programı yönetim danışmanlığı firmasını şirket kendisi seçer. Ön inceleme çalışmasını gerçekleştiren yönetim danışmanlığı firması aynı şirketin gelişim yol haritasını hazırlayamaz.

Marka ve TURQUALITY® Destek Programı kapsamında bulunan şirket, destek kapsamına alındığı yılı müteakiben her yıl en geç Haziran ayı sonuna kadar, Bakanlık tarafından talep edilen bir önceki takvim yılına ait mali verilerini içeren BDK onaylı veri talep formu ile Proje İlerleme Formunu Bakanlığa sunar ve ilgili verilerini sisteme girer. Şirketlerin performansları, Bakanlığa sunulan veriler ve Bakanlıkça belirlenen kriterler çerçevesinde ölçülür.

İHRAÇ MALLARIMIZ ÇOK UCUZ 25 Nisan 2024
 

2006/4 sayılı Tebliğ’e, Tebliğ’in Uygulama Usul ve Esasları Genelgesi’ne ve ilgili eklerini aşağıda görebilirsiniz.
 

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu