Hava Kargo Hakkında Herşey
Havacılık

IATA’nın ismi kullanılarak gerçekleştirilen dolandırıcılık olayları

Uluslararası Hava Taşımacıları Birliği IATA tarafından yapılan açıklamada IATA’nın ismi kullanılarak gerçekleştirilen dolandırıcılık olaylarına karşı dikkatli olunması istendi. IATA açıklaması aşağıda üyelerimizin dikkatine sunulmuştur:

—————————————————————————————————————

Sayın Yetkili,

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) olarak hava taşımacılığı sektörü katılımcılarına dolandırıcılık eylemleri konusunda tetikte olmalarını hatırlatmak istiyoruz. Bildiğiniz üzere, hava taşımacılığı sektörü dolandırıcıların hedefi konumundadır.  Dolandırıcıların kendilerini IATA personeli olarak tanıttıkları veya IATA logosu ve adını kullandıkları bilinmektedir. Bu bağlamda IATA, dolandırıcılık girişimlerini tespit etmenize yardımcı olacak bazı değerli bilgileri sizlerle paylaşmayı uygun görmektedir.

“Dolandırıcılık Amaçlı E-posta Uyarısı” adlı gözden geçirilmiş kılavuza https://www.iata.org/Documents/Fraud-Prevention/Fraudulent-emails-warning.pdf adresinden ulaşabilirsiniz. Bu kılavuzda, dolandırıcıların kullandığı farklı tekniklere örnekler ve şirketinizi dolandırıcılığa karşı daha iyi korumak için öneriler yer almaktadır.

Bu belgeye ulaşmak için lütfen aşağıdaki adımları takip edin:

1. IATA web sitesini ziyaret edin: www.iata.org

2. Sayfanın üst bölümünden “Contact & Support” (İletişim ve Destek) üzerine tıklayın.

3. “Report a fraudulent e-mail or check the validity of an e-mail” (Dolandırıcılık amaçlı bir e-posta bildir veya bir e-postanın geçerliliğini kontrol et) bağlantısına tıklayın. Bu bağlantısı sizi Email & Website Fraud Protection (E-posta ve Web Sitesi Dolandırıcılığından Korunma) web sayfasına (“Web Sayfası”) yönlendirecektir.

4. Web sayfasının sağ tarafında bulunan “Related Links” (İlgili Bağlantılar) bölümünden Fraudulent e-mails warning (Dolandırıcılık amaçlı e-posta uyarısı) bağlantısına tıklayın.

Önemli noktalar

  • Dolandırıcılar sahte adlar kullanarak (bazen gerçek IATA çalışanlarının adlarını kullanarak) IATA ürün ve hizmetlerinin kullanıcıları ile e-posta veya telefon yoluyla iletişime geçmekte ve ürün veya hizmetler için ve/veya ödenmemiş borçlar için ödeme talep etmektedir.
  • Dolandırıcılar bir IATA e-posta adresine benzer e-posta adresleri kullanmakta, ancak “@gmail.com” veya “@iattafinance.org” gibi farklı alan adları dikkat çekmektedir.
  • Çoğu zaman e-posta hesapları maskelenmekte, böylece yanıt alan adı farklı olsa da e-postalar “@iata.org” alan adlı gerçek bir IATA adresinden gönderilmiş gibi görünmektedir.  Örneğin, “[email protected]” adresine gönderilen yanıtlar aslında “[email protected]” adresine gitmektedir.
  • Sahte belgelerde bazen IATA logosu bulunmakta veya sahte bir web sitesine bağlantılar yer almaktadır.
  • IATA ürün ve hizmetlerini kullananlar, banka hesabı bilgilerini güncelleme taleplerine karşı her zaman dikkatli olmalıdır.
  • IATA’dan gelmiş görünen iletişimlerin gerçek olup olmadığı konusunda şüpheniz varsa, bu iletişimlerde ödeme talep edilsin ya da edilmesin, lütfen yanıt vermeyin ve derhal şu adresten IATA’ya bildirin: [email protected]
  • Dolandırıcılık amaçlı en güncel e-posta hesapları hakkında bilgi almak için lütfen Web Sayfamızı ziyaret edin.
  • Şirketinizi istenmeyen posta, kimlik sahtekarlığı ve kimlik avı gibi risklerden korumak için “DMARC” (Alan Adına Dayalı Mesaj Doğrulama, Raporlama ve Uygunluk) adlı kimlik doğrulama protokolünü kullanmanızı tavsiye ederiz.. DMARC, içerdiği iki kimlik doğrulama mekanizması olan Alan Anahtarı Doğrulamalı Posta (DKIM) ve Gönderen Politika Çerçevesi (SPF) sayesinde e-posta kullanıcılarının İnternet alan adlarının yasal olup olmadığını izlemesini sağlar. DMARC hakkında daha fazla bilgi için lütfen şu adresi ziyaret edin: https://dmarc.org/

İnternet’in dolandırıcılık amacıyla kullanılması bir suçtur ve IATA kimliğinin kötü amaçlarla kullanılmasını ciddiye almaktadır.

Lütfen bu bilgileri dikkatli bir biçimde inceleyin ve bunları başta tedarikçi faturalarını ödemekten sorumlu çalışanlar olmak üzere tüm meslektaşlarınızla paylaşın.

Lütfen bu mesaja yanıt vermeyin. Herhangi bir sorunuz varsa, lütfen aşağıdaki iletişim bilgilerini kullanın:

Sorgu türü

İletişim bilgileri

E-posta dolandırıcılığıDolandırıcılık İhbarı web sayfası: https://www.iata.org/Pages/fraudulent-emails-websites.aspx

E-posta: [email protected]

Dolandırıcılıkla ilgili diğer konularSektör Dolandırıcılığı Önleme web sayfası: www.iata.org/industryfraudprevention

E-posta: [email protected]

Diğer sorularIATA web sitesi: https://www.iata.org.

Sorularınızı Müşteri Portalı üzerinden gönderin: www.iata.org/cs

IATA'nın ismi kullanılarak gerçekleştirilen dolandırıcılık olayları 23 Nisan 2024

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu