HAVALİMANLARINDA AKILLI GÜMRÜK DÖNEMİ BAŞLIYOR ✈️💻
Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen Havayolu İşlemlerinin Dijitalleştirilmesi Projesi kapsamında, hava yolu taşımacılığında gümrük süreçleri daha hızlı, güvenli ve tamamen dijital bir yapıya kavuşuyor.
Esenboğa, Sabiha Gökçen, Antalya ve Adnan Menderes havalimanlarında pilot olarak uygulanan Havayolu Gümrük Beyan Sistemi, 2 Mart 2026 itibarıyla tüm uluslararası havalimanlarında yaygınlaştırılacak.
Bu sistem sayesinde;
📄 Kağıtsız beyan ortamı
⚙️ Azalan manuel işlem yükü
🔐 Artan veri güvenliği
📊 Veri temelli karar alma ve etkin risk analizi
🚀 Daha öngörülebilir, hızlı ve kolay gümrük süreçleri
hayata geçirilmiş olacak.
Bakanlık, projenin ilerleyen aşamalarında hava yolu kargo gümrük süreçlerinin de dijitalleştirilmesini, kamu ve özel sektör paydaşlarını tek bir platformda buluşturan entegre bir yapı oluşturmayı hedefliyor.
Bu dönüşümün, dış ticaret lojistiğinde etkinliği ve koordinasyonu artırarak Türkiye’nin ihracat odaklı büyüme hedeflerine önemli katkı sağlaması bekleniyor. ✈️📦🌍
#AkıllıGümrük #HavaYoluTaşımacılığı #Dijitalleşme #Lojistik #HavaKargo #Gümrük #DışTicaret
