Hava Kargo Hakkında Herşey
Firma Haberleri

HAVACILIKTAN 8 MİLYAR DOLAR DEVLETİN KASASINA GİRECEK

IMG_20150108_093525

HAVACILIKTAN 8 MİLYAR DOLAR DEVLETİN KASASINA GİRECEK

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, “Kamu-özel iş birliği kapsamında havacılık sektöründen, üçüncü havalimanı hariç aşağı yukarı 8 milyar dolarlık bir pay devletin kasasına girecek” dedi.

 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın katılımıyla Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirilen çek teslim töreninde, TAV havalimanlarının 2015 işletme imtiyaz kiraları ödendi.

 

TAV Havalimanları, DHMİ’ye İstanbul Atatürk Havalimanı işletmesi imtiyazı için 139 milyon 877 bin 444 dolar + KDV ve İzmir Adnan Menderes Havalimanı işletmesi imtiyazı için 28 milyon 975 bin eurro + KDV, toplamda ise yaklaşık 174 milyon 647 bin 444 dolar + KDV kira ödedi.

 

Törende konuşan TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, Türkiye’nin en çok yolcu ağırlayan limanı Atatürk Havalimanı ile Ege’nin turizm ve ticaret aktarma noktası İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nın işletme imtiyaz hakkı için belirlenen senelik kiraları dün itibarıyla ödediklerini söyledi.

 

“EKONOMİYE YAKLAŞIK 2 MİLYAR DOLAR KATKI SAĞLADIK”

 

Şener, “İki havalimanı için yaptığımız yatırımlar ve ödemelerimizle ülkemize yaklaşık 2 milyar dolar katkı sağlamış oluyoruz” bilgisini vererek, TAV’ın dünyada 14 havalimanını işlettiğini, TAV İnşaat’ın ise 6 büyük havalimanının inşaatını yaptığını aktardı. Şener, TAV’ın işletme, servis ve hizmet şirketlerinin dünyada toplam bazda 53 havalimanında faaliyet gösterdiğini de bildirdi.

 

“HAVACILIKTAN ALDIĞIMIZI YİNE HAVACILIĞA VERİYORUZ” 

 

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal ise, TAV’ın  yap-işlet-devret konusunda İstanbul’da başlayan serüvenini dünyaya taşıdığını, bunun Türk havacılığı için bir başarı olduğunu söyledi.

 

Alınan kiranın Türk sivil havacılığına harcandığını belirten Genel Müdürümüz Orhan Birdal, şöyle konuştu: 

 

“DHMİ’nin işlettiği 51 havalimanındaki yatırımlar buradan ve burası gibi yerlerden kazanılan paralarla yapılıyor. Yani havacılıktan aldığımızı yine havacılığa veriyoruz.

 

Kirasını aksatmadan vaktinde ödeyen TAV şirketimize ve Türk sivil havacılığının bugünlere gelmesi için yaptıkları çalışmalar dolayısıyla sayın bakanımız Elvan nezdinde tüm bakanlık mensuplarımıza ve havalimanlarında hizmet veren tüm kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum.”

 

Konuşmasında kamu-özel sektör iş birliğinin önemine değinen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye’nin bu alanda dünyanın en önde gelen ülkelerinden biri olduğunu, sadece DHMİ’nin bu kapsamda 18 projesinin hayata geçtiğini söyledi.

 

UDH BAKANI LÜTFİ ELVAN, “DAHA ÇOK YATIRIM YAPIP, ÖZEL SEKTÖRÜN ÖNÜNÜ AÇACAĞIZ”

 

Törende bir konuşma yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, “Kamu-özel iş birliği kapsamında havacılık sektöründen, üçüncü havalimanı hariç aşağı yukarı 8 milyar dolarlık bir pay devletin kasasına girecek” dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi  Elvan şunları kaydetti: “Ve üçüncü havalimanı hariç aşağı yukarı 8 milyar dolarlık bir pay devletin kasasına girecek. Şu ana kadar 2 milyar doların üzerinde, kamu-özel kesim iş birliği ile havacılık sektöründe devletin kasasına para girmiş durumda. Bu uygulamaları eleştirenler ve rahatsız olanlar var. Burada kim kaybediyor merak ediyorum. Devlet kazanıyor, millet kazanıyor, firma kazanıyor. TAV, havaalanları işletmesinde ve inşasında dünyanın önde gelen firmalarından biri. Biz yap-işlet-devret modeline, kamu-özel iş birliği modeline çok önem veriyoruz ve önümüzdeki dönemde bu model üzerinde çalışmalara devam edeceğiz.” Havacılık sektöründe yaşanan gelişmeler hakkında da katılımcıları bilgilendiren Elvan, bu kapsamda devletin uyguladığı politikalar ve iyileştirmelerin yanı sıra yap-işlet-devret, kamu-özel iş birliği modellerinin de sektör gelişimine büyük hız kazandırdığını anlattı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, daha çok yatırım yapıp, özel sektörün önünü açacaklarını belirterek, konuşmasına şöyle devam etti:

 

“2014 yılı aralık ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yolcu sayımızda yüzde 13,2’lik artış var. Genel olarak bakıldığında, 2013 yılında 153 milyona yakın olan yolcu sayımız 2014 yılında 166 milyona ulaştı. Bunun 86 milyonu iç hat yolcusu, 80 milyon civarı da dış hat yolcu sayısı. Hangi açıdan bakarsanız bakın Türkiye’de havacılık sektörü hızla gelişip büyüyor, Avrupa’daki daralmaya rağmen bu büyüme devam ediyor. Ülke itibarıyla dış hatlarda yolcu sayısının yüzde 48’i Atatürk Havalimanı tarafından kullanılıyor, aşağı yukarı yurt dışı çıkışlarının yarıya yakını Atatürk Havalimanı’ndan gerçekleştiriliyor.” Havacılık sektörünü desteklemeye ve sektör sorunları için çözüm bulmaya devam edeceklerini bildiren Elvan, “İnşallah önümüzdeki süreçte sektörümüz çok daha iyi noktalara gelir. bugün aşağı yukarı toplam 410 milyon lira civarında bir kira ödemesini TAV gerçekleştiriyor. Buradan sistemin ne kadar iyi işlediğini de görüyorsunuz. Firma kalkıp ‘Ben ödeme güçlüğü içindeyim, bana 1-2 ay zaman verin’ demiyor. Zamanından önce ödemesini yapıyor, biz de paramızı alıyoruz. Vatandaş memnun, devlet memnun, firma memnun. Bu güzel işleyen sistemden rahatsız olanları ‘niye’ diye sorgulamak lazım” diye konuştu.
TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, Bakan Elvan’a, her iki havalimanının işletme imtiyaz kiraları için ayrı ayrı temsili çek takdim etti.

 

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil ve bazı havacılık sektörü temsilcileri de etkinliğe katılırken, çek tesliminin ardından konuklar fotoğraf çektirdi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu