Hava Kargo Hakkında Herşey
Havacılık

HAVACILIK SEKTÖRÜ SÜRDÜRÜLEBİLİR YAKITA GEÇMEK İÇİN DEKLARASYON İMZALADI

80 / 100

HAVACILIK SEKTÖRÜ SÜRDÜRÜLEBİLİR YAKITA GEÇMEK İÇİN DEKLARASYON İMZALADI

Havacılık sektörünün önde gelen şirketleri Rolls-Royce, Airbus, Safran ve Singapur Hava Yolları; Singapur Havacılık Fuarında imzaladıkları “Küresel SAF Deklarasyonu”yla yüzde yüz Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı’nın (Sustainable Aviation Fuel – SAF) gelişimini, üretimini ve kullanımını hızlandırmak üzere taahütte bulundu. 

Havacılık endüstrisinin Paris Anlaşması hedeflerine ulaşılmasında önemli bir role sahip olan Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı, sektörün karbondan arındırılmasını sağlayacak.

“Küresel SAF Deklarasyonu”, havacılık, uzay ve yakıt sektörlerinde yer alan endüstri ortaklarını, SAF kullanımının gelecek on yılda istikrarlı bir artış kazanması için ortak çalışmalar yürütmeye çağırıyor. 

sürdürülebilir

Sürdürülebilirlik taahhütlerinin bir tamamlayıcısı olarak tüm havayolu şirketlerine, havacılık ve uzay kuruluşlarına açık olan deklarasyonu imzalayan ilk havayolu şirketi Singapur Havayolları oldu.

Airbus’ın Teknolojiden Sorumlu Başkanı Sabine Klauke, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Airbus olarak, 2050 yılına kadar havacılık sektörünün karbon nötr hedeflerine ulaşmasını taahhüt ediyoruz. Hedeflerimize ulaşmak için Sürdürülebilir Havacılık Yakıtlarının kullanımı en önemli bileşenlerden biri. SAF yaşam döngüsü boyunca, yüzde 80’e varan CO2 azaltımı sağlıyor. Halihazırda, uçaklarımızın yalnızca yüzde 50 oranında SAF ile uçmasına izin veriliyor, 2030 yılına kadar bu oran yüzde 100’e çıkartılmış olacak. Bunun için şu an yapmamız gereken ise hem küresel olarak SAF kullanımının artırılması hem de SAF kullanımına yönelik teşviklerin ve uzun vadeli politikaların belirlenmesi. İmzaladığımız deklarasyon tam da bunu sağlıyor. Airbus olarak, sektördeki diğer oyuncuları da bu girişime katılmaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

Değer zincirindeki tüm kuruluşlar bir arada 

Bu deklarasyonun havacılık endüstrisi için bir dönüm noktası olduğunu belirten Rolls-Royce plc Teknoloji ve Stratejiden Sorumlu Başkanı Grazia Vittadini, “Değer zincirindeki tüm kuruluşların bir araya gelerek, daha fazla SAF kullanımını desteklemelerini bir fırsat olarak değerlendiriyoruz. Bu alandaki çalışmalarımızı birleştirmek ve gerekli ivmeyi artırmaya odaklanmak oldukça önemli. Ortaklarımızla beraber, hidrojen, hibrit-elektrikli ve elektrikli alternatif tahrik sistemleri üzerinde çalışıyoruz. . SAF’ın, uzun vadeli karbondan arındırma hedeflerimize ulaşma yolunda  önemli bir yapı taşı olduğunun bilincindeyiz” dedi.

Küresel SAF Deklarasyonu’nu imzalayan şirketlerden bir diğeri olan Safran’ın Teknolojiden Sorumlu Başkanı Eric Dalbiès de konu hakkında “Havacılık endüstrisinin 2050’ye kadar net sıfır emisyona ulaşması ortak hedefiyle Küresel SAF Deklarasyonu’nu destekliyoruz. Safran olarak, havacılık sektöründe gerekli olan enerji geçişini sağlamak için ultra verimli motorlar ve yüzde 100 sürdürülebilir havacılık yakıtlarıyla ezber bozan yenilikler sunmaya kararlıyız.” dedi. 

Singapur Havayolları Kurumsal Planlama Kıdemli Başkan Yardımcısı Lee Wen Fen ise açıklamasında, “Küresel SAF Deklarasyonu, Singapur Havayolları’nın 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşma taahhüdünü teyit niteliğinde. Sürdürülebilirlik hedeflerimize sıkı sıkıya bağlıyız ve ortaklarımızla birlikte Singapur’da SAF kullanımının geliştirilmesi için aktif çalışmalar yürüteceğiz. Hedeflerimize ulaşmak için SAF kullanımına ek olarak, daha yüksek operasyonel verimlilik elde etmek ve yeni nesil uçaklara yatırım yapmak gibi birçok yöntem izliyoruz. Karbonsuzlaştırma ve çevresel sürdürülebilirlik için bizimle benzer düşünen ortaklarla küresel ölçekte iş birlikleri yapmaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

Küresel SAF Deklarasyonunun oluşturulmasına, havacılık ve uzay sürdürülebilirliği alanında lider bir danışmanlık kuruluşu olan Roland Berger tarafından da destek verildi. Küresel SAF Deklarasyonu’nun tamamına buradan ulaşabilirsiniz. 

Rolls-Royce Holdings plc hakkında

  1. Rolls-Royce, toplumları birbirine bağlayan, güçlendiren ve koruyan güç ve çözümlere öncülük etmektedir. Faaliyetlerimizde 2030 yılına kadar net sıfır sera gazı emisyonu elde etmeyi taahhüt ettik. 2020 yılında UN Race to Zero kampanyasına katılarak yeni ürünlerimizin 2030 yılına kadar net sıfır faaliyetlere uyumlu olmasını ve 2050 yılına kadar da tüm ürünlerin net sıfır ile uyumlu olmasını sağlama taahhüdünde bulunduk.
  2. Rolls-Royce 150’den fazla ülkede faaliyet gösteren 400’den fazla havayolu ve kiralama müşterisi, 160 silahlı kuvvetler ve deniz kuvvetleri ve 5.000’den fazla enerji ve nükleer enerji müşterisinden oluşan bir müşteri portföyüne sahiptir.
  3. Rolls-Royce 2020 yılında 11,76 milyar sterlin gelir elde etmiş ve araştırma ve geliştirmeye 1.25 milyar sterlin yatırım yapmıştır. Rolls-Royce ayrıca, mühendislerini bilimsel araştırmanın ön saflarında konumlandıran 28 Üniversite Teknoloji Merkezi’nden oluşan küresel bir ağı da desteklemektedir.
  4. Rolls-Royce Holdings plc halka açık bir şirkettir. (LSE:RR., ADR: RYCEY, LEI: 213800EC7997ZBLZJH69)

Safran hakkında

Safran, havacılık (tahrik, ekipman ve iç donanım), uzay ve savunma sektörlerinde faaliyet gösteren uluslararası bir yüksek teknoloji şirketidir. Temel amacı, hava taşımacılığının daha çevre dostu, konforlu ve erişilebilir olduğu daha güvenli, daha sürdürülebilir bir dünyaya katkıda bulunmaktır. Safran, 76.000 çalışanı ve 2020 yılında elde ettiği 16,5 milyar Euro’luk cirosutla faaliyet gösterdiği pazarlarda tek başına veya ortaklıklarıyla küresel veya bölgesel lider konumundadır. Safran, Araştırma & Teknoloji ve İnovasyon yol haritasının çevresel önceliklerini sürdürmek için araştırma ve geliştirme programları yürütmektedir. Safran, Euronext Paris borsasında işlem görmektedir ve CAC 40 ve Euro Stoxx 50 endekslerinin bir parçasıdır.

Singapur Havayolları hakkında

Singapur Hava Yolları Grubu’nun tarihi, Malayan Airways Limited’in ilk uçuşuyla 1947’ye kadar uzanmaktadır. Havayolu daha sonra Malaysian Airways Limited ve ardından Malaysia-Singapur Airlines (MSA) olarak yeniden adlandırılmıştır. 1972 yılında MSA, Singapur Airlines (SIA) ve Malaysian Airline System olarak ikiye ayrıldı. Başlangıçta 18 ülkede 22 şehre 10 uçaktan oluşan mütevazı bir filo ile uçuş gerçekleştiren SIA, o zamandan bu yana marka vaadinin üç ana unsurunu sürekli geliştirmeye kendini adamış dünya çapında bir havayolu grubu hâline geldi: Hizmet Mükemmelliği, Ürün Liderliği ve Ağ Bağlantısı. 

Zeynep Kali

İstanbul Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. 15 Yıl Havacılık sektöründe çalıştı. Uçakları,yolcuları ve yolculukları çok sever. Farklı insanlar tanımak,tanımadığı şehirlerin sokaklarında dolaşmak en hoşlandığı şeydir. Bir kız çocuğu annesidir. Sitemizin Yazı İşleri Müdürüdür

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu