Hava Kargo Hakkında Herşey
Firma HaberleriHavacılıkHavacılık Hukuku

Havacılık Hukuku Panelinin Ardından

Serap Zuvin Hukuk Bürosu Havacılık Hukuku Paneli’ni Değerlendirdi

 

18 Mart tarihinde, İstanbul Barosu’nun Havacılık ve Uzay Hukuku Komisyonu ile Özyeğin Üniversitesi’nin Sivil Havacılık Yüksekokulu tarafından birlikte düzenlenen “Havacılık Hukuku Paneli”ne Serap Zuvin Hukuk Bürosu olarak katılım gösterdik. Panelde hazır bulunanlar, Av. Lale Kaplan’ın moderatörlüğünde, Prof. Dr. Mesut Caşın, Av. Niso Nedim Morhayim, Av. Tuğba İncel ve Av. Nazlı Can’dı.

İlk olarak söz alan Sayın Morhayim, havacılıkta güvenliğin hukuki altyapısını oluşturan “Tokyo Konvansiyonu” hakkında değerlendirmelerde bulundu. Sn. Morhayim, 4 Eylül 1963 tarihinde Tokyo’da imzalanan ve Türkiye’nin de aralarında olduğu 185 ülke tarafından onaylanmış olan bu konvansiyon ile ilgili olarak, uçak kaçırma vakalarında yargı yetkisi, uçuş güvenliğini sağlama, zanlı da dâhil olmak üzere sahip olunan hak ve sorumluluklardan bahisle, tarihteki uçak kaçırma vakalarından örnekler verdi. Ayrıca, hava yoluyla uluslararası taşımacılığa ilişkin belirli kuralların düzenlendiği bir diğer uluslararası antlaşma olan Montreal Konvansiyonu’na da Türkiye’nin taraf olduğunu vurguladı.

Sayin İncel ise “Uçaklara Lazerle Müdahale” lazerle müdahale vakaları ve bunların hukuki boyutu konusunda konuştu. Havalimanları çevresinden uçaklara tutulan lazer ışınlarının pilotları ve dolayısıyla uçuş emniyetini olumsuz yönde etkilediğini vurgulayan Sn. İncel, eylemi yapan kişinin kimliğinin tespit edilmesi halinde, o kişiye 1 Ocak 2014 tarihinde yürürlüğe giren “Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Tarafından Verilecek İdari Para Cezaları Hakkında Yönetmelik uyarınca 10.000 TL idari para cezası kesilebileceğini ayrıca bu kişi ya da kişiler aleyhine 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu 179. maddeye göre ceza soruşturması başlatılabileceğini de ekledi. Uygulamada şartların oluşmadığı gerekçesiyle savcılar tarafından takipsizlik kararı verilmesinden yakınan Sn. İncel, dünyada havacılık otoritelerince verilen ağır cezalar ve uygulanan tedbirlerin Türkiye’de de uygulanması gerektiğin dile getirdi.

 

Ardından söz alan İstanbul Barosu, Havacılık ve Uzay Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Nazlı Can, “Havacılık Sektöründe Siber Saldırılar” konusunda fikirlerini paylaştı. Kendi içerisinde kapalı sistemler olarak çalışan uçuş kontrol sistemlerinin dışarıdan erişilebilir hale gelmesinin uçakların ve uçuş sistemlerinin güvenliğini tehlikeye soktuğunu, diğer taraftan havaalanları bilgi yönetim sistemlerinin de tehlikede olabileceği ve bunun ciddi sonuçlar doğurabileceğini vurguladı.

havacılık hukuku_ozyeğin

Son olarak söz alan Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mesut Caşın  “Havacılıkta Terör Faaliyetleri ve Uçak Kaçırma Suçu” konularında bilgilerini aktardı. Havacılık sektöründe çalışan personelin niteliklerinden, havaalanı güvenlik şartları da dâhil olmak üzere, hava araçlarının teknik özelliklerine kadar birçok konuda detaylı ve özenli bir güvenlik çalışması gerekliliğinden söz eden Sn. Caşın, sivil havacılık güvenliği bakımından; bir uçağın havada tüm ülkeler için ciddi bir tehdit oluşturabileceğini, uçak kazalarında uçakta bulunan insanların neredeyse tamamının hayatını kaybedebileceğini ve terörist gruplarca hava meydanlarında veya bir uçakta yapacakları eylemlerin tüm dünyada ses getirip büyük ekonomik kayıplara sebep olabileceğini dile getirdi. Dünyadaki uçak kaçırma eylemlerinin tarihine de değinen Sn. Caşın, 11 Eylül 2001 tarihi ile birlikte uçak kaçırma olaylarının boyutunun tamamen değişerek bir intihar saldırısı halini alması ve küresel boyuta ulaşması konularında dinleyicileri bilgilendirdi.

havacılık hukuku panel

Av. Lale Kaplan‘ın değerlendirmeleriyle sona eren panel, havacılık sektör çalışanları ile hukukçuları bir araya getirmesi ve sektördeki önemli konulara değinmesi bakımından katılanlar açısından önemliydi.

 

Serap Zuvin Hukuk Bürosu’nun Havacılık Çalışma Grubu üyeleri olarak bizler de, oldukça yararlı bulduğumuz Havacılık Hukuku Paneli’ne benzer, havacılık alanında teknolojik gelişmeler dahil olmak üzere hukuki ve finansman konularını içeren panel ve konferansları sıkı sıkıya izliyor ve birçoğunda konuşmacı olarak yer alıyoruz. Düzenli yayınladığımız makalelerle gerek ulusal gerekse uluslararası yayınlarda izleniyoruz. Bize elen geri bildirimlerde sektörün bu çalışmalardan çok yararlandığını düşünüyoruz.

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu