Hava Kargo Hakkında Herşey
Havacılık

Havacılık Elektriği Teknik Elemanları Derneği (HAVELTED) Kamuoyu Açıklaması

Bizler Devlet Hava Meydanları İşletmesinde (DHMİ) görev yapan elektrik, makina ve bilgi teknolojileri teknik elemanları olarak, yaptığımız işin önem ve hassasiyetine binaen üyesi olduğumuz uluslararası kuruluşların belirlediği çerçevede ve diğer üye ülkelerdeki emsal uygulamalarda olduğu gibi ATSEP lisansı talebinde bulunduk. Sayın Genel Müdürümüz Hüseyin KESKİN Bey’in teveccühü ile DHMİ olarak RESMİ YOLLARLA Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) nezdinde girişimlerde bulunulmuş ve SHGM bu başvuruyu kabul edip Kurumumuz personelinin de dahil olduğu bir çalışma komisyonu oluşturmuştur.
 
Bu çerçevede yıllardır bu talepleri olan bizler farkındalık yaratmak ve yetkililere sesimizi duyurmak amacıyla tamamen yapılan işleri kısaca vurgulayan mottolarla sosyal medyada paylaşımlarda bulunduk. Ancak anlaşılmaz bir biçimde, isminden dolayı yanlış anlamalara neden olabilecek fakat ATSEP ile ilgili hiçbir hususta karar alma yetkisi bulunmayan, bu lisansı sahiplenmiş ve kendilerine münhasır bir lisansmış gibi lanse etmeye çalışan bir dernek, muhatap kendileri gibi bir algı yaratarak bir duyuru yayımlamışlardır. Öncelikle konunun SHGM’nin yetki alanında olduğunu, mevcut ATSEP lisansına sahip personel ve kapsama alınmak istenen personelin DHMİ personeli olduğunu ve DHMİ Genel Müdürlüğünün de böyle bir çalışma için irade ortaya koyduğunu tekrar belirtmek isteriz.
 
Diğer taraftan söz konusu duyuruda Kurumumuzun işleyişini ilgilendiren hususlarda yazılan kısımlara Kurumsal teamül gereği değinmeden sadece teknik olan kısımlardaki yanlış yönlendirmeye dikkat çekmek istiyoruz.
 
Sundukları Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) Doc.7192 ve Doc. 10057 ATSEP eğitim dokümanları içinden özenle seçilerek bağlamından koparılan birkaç bilgi ile bizlerin lisans almaması gerektiğine dayanak bulmaya çalışmışlardır. Halbuki bizler aynı belgelerdeki gerçekleri ortaya koyarak elektrik makine ve bilgi teknolojileri personelinin lisans almasının önünde hiçbir engel olmadığını kendilerinin de bulunduğu ortamlarda defalarca ortaya koyduk.
 
Nitekim ICAO 2021 yılı içinde planladığı ATSEP eğitim kataloğu içinde Güç sistemlerine yönelik eğitim de yer almaktadır. Aşağıdaki internet bağlantısından “ATSEP – Airport Power Systems and Facilities Maintenance” (“ATSEP – Havaalanı Güç Sistemleri ve Tesis Bakımı”) başlıklı ICAO eğitimine ulaşılabilir. 

 
https://www.icao.int/training/Pages/training-catalogue-details.aspx?catid=641&language=0®ion=&ITP=0
 
Güç Sistemleri Personeli için verilen ATSEP Eğitiminde:
“   Operate airport power systems and facilities
    Maintain Airport Power Systems and Facilities
    Troubleshoot airport power systems and facilities   ”
 
”Havalimanı güç sistem ve tesislerinin işletilmesi
Havalimanı güç sistem ve tesislerinin bakımı
Havaalanı Güç Sistemleri ve Tesislerinde Sorun Giderme”

eğitim kazanımları (learning objectives) içerisinde sayılmaktadır. Bu kazanımlar dikkatle incelendiğinde ICAO’nun ATSEP eğitimi olarak tanımladığı ” Havacılık güç sistem ve tesislerinin bakım, onarım ve işletilmesine ” eğitiminin güç sistemleri konusunda hiçbir yetkinliği bulunmayan personele sadece “radyo seyrüsefer yardımcı cihazlarını açıp kapatmak” için verilmediği, Elektrik personeline yönelik verildiği, açıkça görülmektedir.
 
Yine dayanak olarak gösterilen EASA Tarafından yayımlanan 536 sayfalık bir dokümanın içinden hiçbir bağlayıcılığı olmayan birkaç satırlık kısma vurgu yapılmaktadır. Halbuki söz konusu dokümanın 3. sayfasında yer alan bilgilendirmede,
 
“However, this is not an official publication and EASA accepts no liability for damage of any kind resulting from the risks inherent in the use of this document.”
“Ancak, bu resmi bir yayın değildir ve EASA, bu belgenin kullanımına özgü risklerden kaynaklanan herhangi bir hasar için sorumluluk kabul etmez.”
 
denmektedir. Yani lisanslama konusunda resmiyeti ve bağlayıcılığı olmayan bir dokümandır.
 
Ayrıca ATSEP lisansı veren Afganistan, Fiji, Bahamalar, Fildişi Sahilleri, Libya gibi ülkeler küçümser nitelikte örnek gösterilerek; bu ülkeler konusunda ne uluslararası ne de kurumsal nezakete sığmayan bir tavırla ayrım yapılması da bu konu hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları kanaati uyandırmaktadır.
 
Bu ülkeler Tıpkı Türkiye gibi hem ICAO üyesi hem EASA ile TEKNİK iş birliği yapan uluslararası standartlarda hava seyrüsefer hizmeti veren ülkelerdir. Örnek olarak sunulan ülke yönetmelikleri de bu ülkelerde yürürlükte olan yönetmeliklerdir. (Tablo1,Tablo 2)
 
Eğer ülkeler konusunda başka örnekler de isteniliyorsa EASA ya üye ülkelerden Fransa’nın 2018 yılında güncellenen yönetmeliği, Bulgaristan’ın daha 2 ay önce yayımlanan yönetmeliğini de hatırlatmak isteriz. İspanya, Belçika, Çin ve hatta ABD sivil havacılık otoritesi FAA neden ilgi alanlarına girmiyor? Bu ülkelerin tamamında Elektrik, Makine ve Bilgi Teknolojileri personelinin hizmet verdiği sistemlerin çoğu, ATSEP lisansına sahip personel tarafından kurulup, işletilmektedir. Bunlarla ilgili ülkelerin sitelerinden ve resmî gazetelerinden bilgi edinilebilir. Temin edilemez ise derneğimize başvurulması halinde yönetmelikleri paylaşabiliriz.
 
 Dünyada Hava Seyrüsefer Hizmeti veren teknik personelin dağınık şartlarda eğitim aldığı bazı ülkeler kapsamlı eğitim verirken bazı ülkelerde eğitim vermedikleri için ICAO ATSEP eğitim dokümanlarını yayımlamıştır. Ülkelerde bu dokümanları baz alarak yönetmeliklerini oluşturmuşlardır. Malum derneğin yönlendirmeye çalıştığı gibi Elektrik, Makine, Elektronik personelinin ayrı ayrı lisans yönetmelikleri yoktur. Lisans tektir ve bunun adı da ATM/ANS sistemlerine hizmet eden personeli tanımlayan ATSEP tir.  Bu durum sunduğumuz belgelerde de görülmektedir.
 
Son olarak açıklamada yer alan bazı asılsız iddiaları kendilerine de yakıştıramadığımızı belirtir bugün olduğu gibi bundan sonraki süreçte de herhangi bir şekilde kendilerini taleplerimizin muhatabı olarak görmediğimizi belirtiriz. Bir konuda talepte bulunmak en doğal haktır, yetkili merciler durumu değerlendirir karar verir. DHMİ Genel Müdürü, bu yönde irade ortaya koymuş, bilgi ve tensipleri çerçevesinde SHGM ne resmi yazı yazılmıştır. ATSEP lisansı konusunda hiçbir şekilde karar alma yetkinliği ve yetkisi olmayan bir STK nın kurumsal yazışmalarla ilgili KAMU TEAMÜLLERİNE aykırı açıklamalarını ve açık iradesini ortaya koyan Genel Müdürlük Makamının tasarruflarını sorgulayan ifadelerini esefle karşılıyoruz ve kınıyoruz.
 
Ayrıca aynı konumdaki iş arkadaşlarının NEDEN bu hakkı engellemek için büyük bir çaba sarf ettiği sorusunun cevabını da vicdanlara bırakıyoruz.

Saygılarımızla.
HAVELTED

 
 
 
 
 
Yaptığımız toplantılarda örnek olarak sunduğumuz ülkelerin ICAO ve EASA İle olan ilişkileri ve Elekrik personeline lisans verip vermediklerine ilişkin tablolar aşağıdadır.
 
Tablo 1-  EASA ya üye  31 ülkeden ATSEP lisansı veren ülkelerden bazıları

SIRA NOÜLKE ADIICAO İLİŞKİSİEASA İLE İLİŞKİSİElektrik Personeli ATSEP Lisansı ALIYOR /ALMIYOR
1AvusturyaÜYEÜYELisans Alıyor
2BelçikaÜYEÜYELisans Alıyor
3BulgaristanÜYEÜYELisans Alıyor
4FransaÜYEÜYELisans Alıyor
5İspanyaÜYEÜYELisans Alıyor
6İsviçreÜYEÜYELisans Alıyor
7MaltaÜYEÜYELisans Alıyor
8SlovenyaÜYEÜYELisans Alıyor
9YunanistanÜYEÜYELisans Alıyor

 
Tablo 2-  EASA Üyesi olmayıp TEKNİK işbirliği yapan 109  ülke  içinde ATSEP lisans yönetmeliğine sahip ve yayımlayan ülkeler.

SIRA NOÜLKE ADIICAO İLİŞKİSİEASA İLE İLİŞKİSİElektrik Personeli ATSEP Lisansı ALIYOR /ALMIYOR
1ArjantinÜYETeknik İşbirliğiLisans Alıyor
2BahamalarÜYETeknik İşbirliğiLisans Alıyor
3Dominik CumhuriyetiÜYETeknik İşbirliğiLisans Alıyor
4Ekvator GinesiÜYETeknik İşbirliğiLisans Alıyor
5EndonezyaÜYETeknik İşbirliğiLisans Alıyor
6EswatiniÜYETeknik İşbirliğiLisans Alıyor
7Fildişi SahiliÜYETeknik İşbirliğiLisans Alıyor
8FilipinlerÜYETeknik İşbirliğiLisans Alıyor
9GanaÜYETeknik İşbirliğiLisans Alıyor
10GürcistanÜYETeknik İşbirliğiLisans Alıyor
11HindistanÜYETeknik İşbirliğiLisans Alıyor
12KenyaÜYETeknik İşbirliğiLisans Alıyor
13Kuzey MakedonyaÜYETeknik İşbirliğiLisans Alıyor
14LibyaÜYETeknik İşbirliğiLisans Alıyor
15MadagaskarÜYETeknik İşbirliğiLisans Alıyor
16MaldivlerÜYETeknik İşbirliğiLisans Alıyor
17MısırÜYETeknik İşbirliğiLisans Alıyor
18NepalÜYETeknik İşbirliğiLisans Alıyor
19NijeryaÜYETeknik İşbirliğiLisans Alıyor
20PakistanÜYETeknik İşbirliğiLisans Alıyor
21SenegalÜYETeknik İşbirliğiLisans Alıyor
22SırbistanÜYETeknik İşbirliğiLisans Alıyor
23Sierra LeoneÜYETeknik İşbirliğiLisans Alıyor
24TürkiyeÜYETeknik İşbirliğiLİSANS ALMIYOR
Havacılık Elektriği Teknik Elemanları Derneği (HAVELTED) Kamuoyu Açıklaması 20 Nisan 2024

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu