Ordino bedelleri hakkında en son açıklama Gümrük ve Ticaret BakanlıÄıândan geldi. Gümrük ve Ticaret BakanlıÄı yayınladıÄı resmi yazı ile Ordinonun kaldırıldıÄını Türkiyeâdeki tüm gümrük müdürlüklerince aramayacaÄını belirtti. Bakanlık resmi yazıda gümrük mevzuatında ordino hakkında bir hüküm bulunmadıÄını da belirtti.Ordino bedelleri hakkında resmi yazı PAGEVâin resmi internet sitesinde akÅam saatlerinde yer aldı. Pagev BaÅkanı Yavuz EroÄluânun yaptıÄı açıklama Åöyle;
İŠDünyamızın DeÄerli Temsilcisi,
Sektör farkı gözetmeksizin, ithalat iÅlemleri sırasında kanunda yeri olmadıÄı halde, nakliye acentelerince firmalarımızdan tahsil edilen yıllık 700 Milyon TLâye yakın “Ordino” bedelinin kaldırılmasına yönelik çalıÅmamız çerçevesinde güzel bir geliÅmeyi sizlerle paylaÅmak istiyoruz.
22 Kasım ÃarÅamba günü Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sn. Bülent Tüfenkçi ve MüsteÅarımız Sn. Cenap AÅçı’ya yaptıÄımız çalıÅma ziyaretlerinde, Ordino Bedelinin kaldırılması yönünde istiÅarelerde bulunduk. Sizlerden bu konuya iliÅkin gelen Åikayet dosyalarını kendilerine elden ilettik. Ãözüm için de; tüm gümrük iÅlemlerinde hiçbir Åekilde “Ordino Belgesi” istenmeyeceÄine dair bir yazının tüm gümrüklere ivedilikle daÄıtılmasının önemini vurguladık. Yine aynı gün TOBB Meclisimizden de “Ordino Bedelinin” kaldırılması için oybirliÄi ile tavsiye kararı çıkarttık.
Bugün (24.11.2017), BakanlıÄımızca tüm gümrüklere yazılan aÅaÄıdaki yazı ile; “Gümrük iÅlemlerinin herhangi bir aÅamasında, gümrük müdürlüklerince ordino belgesi aranmayacaÄı belirtilmiÅ olup” ilgili yazının Türkiye’de bulunan tüm Gümrük Müdürlüklerinin giriÅlerine de ayrıca asıldıÄı bilgisi tarafımıza ulaÅmıÅtır.
BaÅından beri Kanun DıÅı ve keyfi olduÄunu vurguladıÄımız bu uygulama karÅısında haklılıÄımız ispatlanmıŠolup, bundan sonra firmalarımız “Ordino Bedeli” ödemeden konÅimentoyla gümrükleme iÅlemlerini tamamlayabilecektir.
Ekteki BakanlıÄın bugünkü yazısından sonra Acentelerin Ordino Bedeli talepleri hükümsüzdür, keyfidir.
Ancak liman iÅletmelerinin de acentelerle birlikte hareket ederek bu “ordino bedeli olmadan” malları limandan çıkartmama ihtimalini de göz önüne alınarak; UlaÅtırma BakanlıÄımızla, acenteleri de kapsayacak yeni bir yasal düzenleme çalıÅması da yapılmaktadır. Bu düzenlemeyi de BakanlıÄımızla takip etmekte ve hızlandırmaya çalıÅmaktayız.
Dünya Bankasının yeni yayınladıÄı araÅtırma; Türk sanayisine gümrüklerde OECD ülkelerinden 6 kat fazla evrak bedeli yüklendiÄini ortaya koymaktadır. Bu bedelin ana sebeplerinden biri de limanlarla baÄlantılı lojistik iÅlerinde tekelleÅmeye varan yapılanmalardır. Türkiye bu sorunu bir an evvel çözmelidir.
Bu önemli aÅamada katkılarından dolayı baÅta Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sn. Bülent Tüfenkçi ve MüsteÅarımız Sn. Cenap AÅçı olmak üzere emeÄi geçen bürokratlarımıza teÅekkür ederiz.
Ãlke ekonomimizin menfaati doÄrultusunda, üretim çarklarımızın önündeki engelleri birlikte kaldırdıÄımız birçok konuda olduÄu gibi, bu sorunu da tam olarak çözene kadar konunun takipçisi olmaya devam edeceÄiz.
Saygılarımızla,
Yavuz EROÄLU
PAGEV BaÅkanı
TOBB Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sanayi Meclisi BaÅkanı
Gümrük BakanlıÄınca tüm Gümrüklere yazılan Resmi Yazı
