Close Menu
AEROPORTIST I +90 554 1730000 AEROPORTIST I +90 554 1730000
  • Anasayfa
  • Havaalanı
    • İstanbul Havalimanı Haberleri
  • Havacılık
  • Turizm
  • Havayolu
  • Kargo
  • İş İlanları
  • Firma Haberleri
  • Köşe Yazıları
Son Yazılar
  • Türk Hava Kartalları Derneği’nden Türk Hava Yolları’na Ziyaret
  • AJet’ten 9 Dolara Yurt Dışı Seyahati
  • Kokpitte yapay zeka mı var?
  • ÇELEBİ BUDAPEST CARGO, “CARGO HANDLING AWARD 2024” İLE ÖDÜLLENDİRİLDİ
  • Icelandair’dan İstanbul’a Güçlü Başlangıç
Facebook X (Twitter) Instagram
Trending
  • Türk Hava Kartalları Derneği’nden Türk Hava Yolları’na Ziyaret
  • AJet’ten 9 Dolara Yurt Dışı Seyahati
  • Kokpitte yapay zeka mı var?
  • ÇELEBİ BUDAPEST CARGO, “CARGO HANDLING AWARD 2024” İLE ÖDÜLLENDİRİLDİ
  • Icelandair’dan İstanbul’a Güçlü Başlangıç
  • AIRBUS, TÜRKİYE’DEKİ YATIRIM DANIŞMA KOMİTESİ TOPLANTISINA KATILDI
  • İnsanları Birleştirmek, Başarıları Kutlamak: DHL Express “Yılın Çalışanı” Etkinliği Türkiye’de
  • Corendon Airlines ile Umre yolculuğu başladı
Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
AEROPORTIST I +90 554 1730000 AEROPORTIST I +90 554 1730000
Demo
  • Anasayfa
  • Havaalanı
    • İstanbul Havalimanı Haberleri
  • Havacılık
  • Turizm
  • Havayolu
  • Kargo
  • İş İlanları
  • Firma Haberleri
  • Köşe Yazıları
AEROPORTIST I +90 554 1730000 AEROPORTIST I +90 554 1730000
Ev » Yan Haber » GÖZYAŞI O KADAR DA MASUM DEĞİL..!
Yan Haber

GÖZYAŞI O KADAR DA MASUM DEĞİL..!

Zeynep KaliBy Zeynep Kali8 Aralık 2017Yorum yapılmamış3 Mins Read
GÖZYAŞI O KADAR DA MASUM DEĞİL..! 15 Ekim 2025
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Sevinirken, üzülürken, hayal kırıklığına uğrarken, canınız acıdığında, sarıldığınızda, ayrıldığınızda ağlıyorsanız Psikoloji Bilim Doktoru Dr. Zafer Akıncı’nın size bir haberi var. Gözyaşlarınızın içindeki kimyasalların içeriği ağladığınız sebebe göre değişim gösteriyor. Hatta masum sanılan o gözyaşı, bazı durumlarda ağzınıza gidiyorsa, zehir bile olabiliyor… Psikoloji Bilim Doktoru Dr. Zafer Akıncı, gözyaşına dair bilinmeyenleri bilimsel gerçekler ışığında açıkladı.

İnsanların neden ağladığını merak ettiniz mi? Bilim bu konu ile uzun süredir yakından ilgileniyor. Burada gözlerin yaşarması ile ağlamayı ayırt etmek gerekiyor. Davranışsal nörolog olan Michael Trimble insanların gözlerinden 3 tip yaş geldiğini bilimsel olarak açıklıyor.

Bu açıklamaya göre birinci gözyaşı “bazal gözyaşı sistemi” diye bilinen ve gözlerin sağlığını ve işlevselliğini sürdürebileceği biyolojik ortamın oluşturulması amaçlı salgılanan gözyaşı türüdür.

İkinci tür gözyaşı ise temel bir biyolojik savun sistemi olan “refleks gözyaşı sistemidir”. Soğan doğrama esnasında salgıladığımız gözyaşı türüdür.

Üçündü tür gözyaşı ise “duygusal gözyaşı sistemi” diye bilinen insanların duygusal durumlarının bir tür dışa vurumu olarak nitelendirilir. Duygusal gözyaşı salgılandığında biz bunu ağlamak olarak tanımlarız.

Ağlamanın Çok Çeşidi Var

Yaş fark etmeksizin hepimizin ortak yaptığı birkaç şeyden birisi hiç şüphesiz ağlamaktır. Ağlamak çoğunlukla hüzünle eşleştirilmiştir. Aslında ağlamanın bir çok çeşidi vardır.

Mutluluktan ağlama, hüzünden ağlama, bir yerin acımasından ağlama,…

Ağlamayı kimyasal bir tepkime olarak görsek de, bu tepkimeler iç dünyamızın stresini, heyecanını, aşırı yükselen duygularını dışarı vurmak olarak tanımlayabiliriz.

Bilim insanları inanılmaz bir şekilde gözyaşının içeriğinin değişik zamanlardaki ağlamalarda farklı olduğunu ortaya çıkardı. Bunun anlamı bir kişi hangi gerekçe ile ağlıyorsa gözyaşı içeriği ona göre şekilleniyordu.

Ağlama Mutluluğu Artırır

Tillburg Üniversitesinden Dr. Vingerhoets ve arkadaşları 3000 den fazla gözyaşının içeriğini ve ağlayan kişilerdeki etkisin incelediler. Sonuç gerçekten çok ilginçti. Ağlama türüne göre gözyaşı içeriği değişiyor ve ağlama sonrası, bu kişilerde mutluluk hormonunda anlamlı oranda bir yükselme gösteriyordu.

Bir başka deyişle kişiler ağladıklarında içlerinde zehri bir yönü ile dışarı atmış oluyorlardı.

Soğan Kaynaklı Ağlama

Dr. Willia Frey bu çalışmaları biraz daha ileriye götürdü. Soğandan kaynaklı ağlama ile duygusal filmlerden sonraki ağlamanın biyokimyasal analizlerine baktığında, çok şaşırtıcı bir durum olduğunu ortaya koymuş oldu.

Kendi deyimiyle “ağlama, insanda atıkları ve zararlı maddeleri dışarıya atmanın iyi bir yolu” diyerek ağlamanın rahatlatıcı etkisini aslında sadece psikolojik değil, aynı zamanda fizyolojik bir temizlenmenin de temeli olduğunu ortaya koydu.

Gözyaşınızı Yutmayın

Hatta psikolojik olarak negatif duyguları yükselmiş birisinin, ağlayarak psikolojik ve biyolojik bu negatif duyguların etkisinden kurtuluyordu.

Bu yüzden bir çok bilim insanı ağlarken ağzınıza giren gözyaşını yutmanın çok da doğru olmadığından bahsediyorlar.

Yani üzülüyorsanız mutlaka ağlamalısınız. Ağlamak sizi fiziki ve ruhsal olarak rahatlatacaktır. Ağlarken yaşanan bu fiziksel ve psikolojik rahatlama olgusuna bilim “katarsis etkisi” olarak tanımlıyor.

Kimin Yanında Ağladığınıza Dikkat Edin

Ne yazık ki doğu kültürünün etkisinde olan bizler, ağlamaktan utanmak gibi gereksiz bir güçlü görünme çabası içerisindeyiz. Hatta Biyolog Oren Hasson’unu bir çalışmasında ağlananın psikolojik ve duygusal bağlayıcı etkisinden bahsediyor. Hatta bunun deneysel çalışmalarını da yapıyor.

Bu durum, eğer bir kişinin yanında ağlıyorsanız o kişiye karşı otomatik bir psikolojik ve duygusal bağlanma eğilimi oluşturuyorsunuz anlamına geliyor.

Hele bir de siz ağlarken yanında olduğunuz kişi size şefkatli temasla birlikte destek oluyorsa, ona karşı güçlü güven ve bağlanma duygusu yaşama ihtimaliniz çok güçleniyor demektir.

Yani kimin yanında ağladığınıza çok dikkat edin. Çünkü belirli bir tekrardan sonra duygusal kontrolünüzü kaybedebilirsiniz.

GÖZYAŞI O KADAR DA MASUM DEĞİL..! 15 Ekim 2025

GÖZYAŞI O KADAR DA MASUM DEĞİL..! 15 Ekim 2025 GÖZYAŞI O KADAR DA MASUM DEĞİL..! 15 Ekim 2025

ağlarken ağzınıza giren gözyaşı bazal gözyaşı sistemi Davranışsal nörolog Dr. Zafer Akıncı kimdir duygusal gözyaşı sistemi gözyaşı içeriği katarsis etkisi nedir refleks gözyaşı sistemidir
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Tumblr Email
Zeynep Kali avatarı
Zeynep Kali

    İstanbul Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. 15 Yıl Havacılık sektöründe çalıştı. Uçakları,yolcuları ve yolculukları çok sever. Farklı insanlar tanımak,tanımadığı şehirlerin sokaklarında dolaşmak en hoşlandığı şeydir. Bir kız çocuğu annesidir. Sitemizin Yazı İşleri Müdürüdür

    Related Posts

    UÇAKLAR NEDEN GÖK GÜRÜLTÜLÜ SAĞANAKLARDAN KAÇINIR?

    3 Ekim 2025

    Erasmus Öğrencileri Corendon Hotels’de Uluslararası Deneyim Kazanıyor

    25 Eylül 2025

    DÜNYA TURİZM GÜNÜ’NDE TÜRKİYE’NİN KRUVAZİYER BAŞARISI GÜNDEMDE

    25 Eylül 2025

    Comments are closed.

    Türk Hava Kartalları Derneği’nden Türk Hava Yolları’na Ziyaret

    14 Ekim 2025

    AJet’ten 9 Dolara Yurt Dışı Seyahati

    14 Ekim 2025

    Kokpitte yapay zeka mı var?

    14 Ekim 2025

    ÇELEBİ BUDAPEST CARGO, “CARGO HANDLING AWARD 2024” İLE ÖDÜLLENDİRİLDİ

    14 Ekim 2025

    Icelandair’dan İstanbul’a Güçlü Başlangıç

    14 Ekim 2025

    AIRBUS, TÜRKİYE’DEKİ YATIRIM DANIŞMA KOMİTESİ TOPLANTISINA KATILDI

    14 Ekim 2025

    İnsanları Birleştirmek, Başarıları Kutlamak: DHL Express “Yılın Çalışanı” Etkinliği Türkiye’de

    13 Ekim 2025

    Corendon Airlines ile Umre yolculuğu başladı

    13 Ekim 2025

    Pilotlar Vakfı Başkanı PMI 31.Proje ve Yönetim Zirvesine konuşmacı olarak katıldı

    13 Ekim 2025

    TAV Havalimanları, İnovaLİG’de ödüle layık görüldü

    11 Ekim 2025
    Son Yazılar
    • Türk Hava Kartalları Derneği’nden Türk Hava Yolları’na Ziyaret
    • AJet’ten 9 Dolara Yurt Dışı Seyahati
    • Kokpitte yapay zeka mı var?
    • ÇELEBİ BUDAPEST CARGO, “CARGO HANDLING AWARD 2024” İLE ÖDÜLLENDİRİLDİ
    • Icelandair’dan İstanbul’a Güçlü Başlangıç
    • Hakkımızda
    • Künye
    • İletişim

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.