Hava Kargo Hakkında Herşey
Güncel HaberlerHavaalanıHavaalanı işletmecileriHavacılıkİGA Haberleri

Geleceğin Havalimanları Geliyor

Geleceğin Havalimanları Geliyor

Dünyanın en büyük iki havalimanı – İstanbul ve Pekin – seyahat eden yolcularına daha kolay ve daha hızlı seyahat sunmayı amaçlıyor.
Hava yolu ulaşımının dünya çapında popülerliği artıyor ve küresel havacılığın gelişmesi için, büyük küçük çeşitli projeler hayata geçiriliyor.

Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) direktörü Angela Gittens, “Hava trafiğinin önümüzdeki 17 yıl içinde iki katına çıkacağını tahmin ediyoruz”  “Milyonlarca kişi daha seyahat edecek.”dedi.

Gittens, “Ve o insanlar, uçmanın hali hazırda popüler olduğu yerlerde olmayacaklar.” “Bugün gelişmekte olan bir ekonomi, yarın daha ileri bir ekonomi olacak” dedi.

Bu talebi karşılamak için yeni ve genişletilmiş havalimanlarına ihtiyaç var. Örneğin İstanbul, yeni havaalanını ile yılda yüz milyonlarca yolcuyu ağırlayabilecek, ilk fazın açılışı yapıldı bile. Tamamlandığında, dünyanın en büyüğü olacak.

Pekin yeni havaalanını önümüzdeki sene hizmete başlayacak ve İstanbul’un büyüklüğüne rakip olacak. (2016 yılında ölmeden önce mimar Zaha Hadid tarafından tasarlandı.)

Bayan Gittens’a göre her iki havalimanını da yolculara ulaşmanın anahtarı olarak,  insanların geçişini kolaylaştıracak teknolojilerden faydalanıyor.

“İşleri daha verimli bir şekilde yapmalıyız. Teknolojinin bizim için daha verimli çalışması gerekiyor. Yolcuların, uçakların ve kargoların, havada ve yerde daha verimli bir şekilde nasıl işleneceğini anlamak zorundayız ”dedi.

Havaalanları tasarımcılarının hemfikir olduğu konu, verimliliğin binaların kendileriyle başlaması gerektiği.

İskandinav Mimarlık Ofisi Haptik Mimarları birlikte İstanbul Havalimanı’nı tasarlayan Grimshaw firmasının ortağı Andrew Thomas, “Havalimanı binalarının büyüklüğü ile önceden hayal edilemeyen ölçeklere ulaşmaya başlıyoruz” dedi.

Pekin havaalanının tasarımcılarından Zaha Hadid Architects’in havacılık direktörü ve yönetmeni Cristiano Ceccato, “Binaları insan ölçeğinde tutuyorsunuz” dedi.

Gittens, teknolojik yeniliklerin yolcuların binalarda daha hızlı ve verimli bir şekilde gezinmesine yardımcı olacağını söyledi.

“Tahmin edebileceğimiz şeylerden biri de bence biyometrinin tüm süreç boyunca kullanılacak olması. İnsanların durması ve sıraya girmesini önlenir – sıra bekleme ve kuyruk oluşmazsa – hareket halinde olabilirse fazla alana ihtiyaç duymazlar, dedi.

Bay Thomas’a göre, yüz tanıma teknolojisi de dahil olmak üzere biyometrik teknolojiler bu gelişmede daha büyük bir rol üstlenecek, ancak havaalanlarını eskiden olduğundan daha verimli hale getiren başka sistemler de var . Örneğin, otomasyon, çoğu yolcunun kendi check-ini yapmasının, olayı daha hızlı ve daha az stresli bir hale getirdiğini söyledi.

“Süreç, otomatik hale geldikçe çok daha basitleşiyor” dedi. İstanbul’da check-in personeli olacak, “ancak masaların arkasında daha hareketli olabilecek ve çok daha fazla kişisel müşteri hizmeti verecekler.”

Bayan Gittens, bu tip teknolojilerin havalimanlarını daha esnek hale getirdiğini ve fiziksel altyapı paylaşımının kolaylaştığını söyledi.

Ceccato’ya göre, Pekin’in havaalanı otomasyonu daha da ileriye götürüyor. Normal olarak, havaalanlarının iki katı olduyor: biri gidiş ve bir tanesi geliş için. Ama Daxing International’ın yeni formda bir üçüncü katı olacak.

Ceccato, “İç hat yolcuları için tamamen kendi kendine işleyen bir kat – bilet acentesi ya da başka bir şey yok” dedi. “Üst kattaki tam servis check-in hizmetine çoğu insanın ihtiyacı olmadığı anlaşıldı. Sadece trene binmek gibi bir kolaylık isteniyor. Bu, seyahati mümkün olduğunca kesintisiz hale getirilmesi için büyük bir kolaylık. ”

İstanbul ve Pekin, şu anki daha yüksek profilli projelerden ikisi olsa da, dünya çapındaki havalimanları da talebe ayak uydurmak için iyileştirmeler yapıyor. New York’ta Los Angeles Uluslararası ve La Guardia neredeyse yeniden inşa ediliyor (Kasım ayında La Guardia projesinin bir aşaması açıldı) ve yakın gelecekte John F. Kennedy de revize edilecek. Londra’nın Heathrow’u üçüncü bir pist inşa etmeye başlıyor ve Amsterdam da benzer bir proje üzerinde çalışıyor. Önümüzdeki yıllarda; on yıldan uzun bir süredir inşaası durup başlayan Berlin, yeni bir havalimanına sahip olacak ve Sydney’in de yeni bir havalimanı için planı hazır.

İçerik:www.nytimes.com

Geleceğin Havalimanları Geliyor 19 Nisan 2024

Geleceğin Havalimanları Geliyor 19 Nisan 2024

Zeynep Kali

İstanbul Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. 15 Yıl Havacılık sektöründe çalıştı. Uçakları,yolcuları ve yolculukları çok sever. Farklı insanlar tanımak,tanımadığı şehirlerin sokaklarında dolaşmak en hoşlandığı şeydir. Bir kız çocuğu annesidir. Sitemizin Yazı İşleri Müdürüdür

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu