İÅte İtirazın tamamı;
İSTEMİN ÃZETİ : Davacı Åirket tarafından, sahip olduÄu CDIÅ.195 numaralı Temsil Hizmeti ÃalıÅma Ruhsatı ile TekirdaÄ Ãorlu Atatürk Havalimanında geçerli CDIÅ.105 numaralı Gözetim ve Yönetim Hizmeti ruhsatlarının Havalimanları Yer Hizmetleri YönetmeliÄinin 22/i maddesi uyarınca; Antalya Havalimanında geçerli CDIÅ.264 numaralı UçuÅ Operasyon Hizmeti ÃalıÅma Ruhsatının, Gaziantep Havalimanında geçerli CDIÅ. 265 numaralı UçuÅ Operasyon Hizmeti ÃalıÅma Ruhsatının, Kayseri Havalimanında geçerli CDIÅ.266 numaralı UçuÅ Operasyon Hizmeti ÃalıÅma Ruhsatının, Samsun ÃarÅamba Havalimanında geçerli CDIÅ.267 numaralı UçuÅ Operasyon Hizmeti ÃalıÅma Ruhsatının Havalimanları Yer Hizmetleri YönetmeliÄinin 7/(ı) maddesi uyarıncaiptaline iliÅkin 09/09/2021 tarih ve E.67414 sayılı İÅletme Dairesi BaÅkanlıÄı iÅlemi ile tebliÄ edilen 09/09/2021 tarih ve E.67101 sayılı iÅlemin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılan davada; yürütmenin durdurulması isteminin reddi yönünde Ankara 8. İdare Mahkemesiânce verilen 07/10/2021 gün ve E:2021/1809 sayılı kararın hukuka aykırı olduÄu ileri sürülerek kaldırılması ve yürütmenin durdurulması istenilmektedir.
TÃRKMİLLETİADINA
Karar veren Ankara Bölge İdare Mahkemesi 10. İdari Dava Dairesince dava dosyası incelenerek iÅingereÄi görüÅüldü:
Dava; davacı Åirket tarafından,sahip olduÄu CDIÅ.195 numaralı Temsil Hizmeti ÃalıÅma Ruhsatı ileTekirdaÄ Ãorlu Atatürk Havalimanında geçerli CDIÅ.105 numaralı Gözetim ve Yönetim Hizmeti ruhsatlarının Havalimanları Yer Hizmetleri YönetmeliÄinin 22/i maddesi uyarınca; Antalya Havalimanında geçerli CDIÅ.264 numaralı UçuÅ Operasyon Hizmeti ÃalıÅma Ruhsatının, Gaziantep Havalimanında geçerli CDIÅ. 265 numaralı UçuÅ Operasyon Hizmeti ÃalıÅma Ruhsatının, Kayseri Havalimanında geçerli CDIÅ.266 numaralı UçuÅ Operasyon Hizmeti ÃalıÅma Ruhsatının, Samsun ÃarÅamba Havalimanında geçerli CDIÅ.267 numaralı UçuÅ Operasyon Hizmeti ÃalıÅma Ruhsatının Havalimanları Yer Hizmetleri YönetmeliÄinin 7/(ı) maddesi uyarıncaiptaline iliÅkin 09/09/2021 tarih ve E.67414 sayılı İÅletme Dairesi BaÅkanlıÄı iÅlemi ile tebliÄ edilen 09/09/2021 tarih ve E.67101 sayılı iÅlemin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılmıÅtır.
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunuânun 27/2.maddesinde; âDanıÅtay veya idari mahkemeler, idari iÅlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkânsız zararların doÄması ve idari iÅlemin açıkça hukuka aykırı olması Åartlarının birlikte gerçekleÅmesi durumunda, davalı idarenin savunması alındıktan veya savunma süresi geçtikten sonra gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına karar verebilirler.
Uygulanmakla etkisi tükenecek olan idari iÅlemlerin yürütülmesi, savunma alındıktan sonra yeniden karar verilmek üzere, idarenin savunması alınmaksızın da durdurulabilir. (Ek cümle: 21/2/2014-6526/17 md.) Ancak, kamu görevlileri hakkında tesis edilen atama, naklen atama, görev ve unvan deÄiÅikliÄi, geçici veya sürekli görevlendirmelere iliÅkin idari iÅlemler, uygulanmakla etkisi tükenecek olan idari iÅlemlerden sayılmaz. Yürütmenin durdurulması kararlarında idari iÅlemin hangi gerekçelerle hukuka açıkça aykırı olduÄu ve iÅlemin uygulanması halinde doÄacak telafisi güç veya imkânsız zararların neler olduÄunun belirtilmesi zorunludur. Sadece ilgili kanun veya CumhurbaÅkanlıÄı kararnamesi hükmünün iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine baÅvurulduÄu gerekçesiyle yürütmenin durdurulması kararı verilemez.â düzenlemesi yer almaktadır.
4 numaralı CumhurbaÅkanlıÄı Kararnamesiânin âHizmet birimlerinin görevleriâ baÅlıklı 441. maddesinin 1 fıkrasının Hava Alanları Daire BaÅkanlıÄıânın görevlerini belirleyen (d) bendinde. ââ¦6)Havaalanlarında görev alacak hizmet saÄlayıcılarının yetkilendirilmesi ile ilgili düzenlemeleri yapmak; hava alanları hizmetlerinin ulusal mevzuat hükümlerine uygun olarak emniyetli ve güvenli bir Åekilde yürütülmesini saÄlamak üzere gerekli önlemleri almak veya aldırmak, bu önlemlerin uygulanmasını denetlemek ve takip etmekâ¦â hükmü, Havalimanları yer hizmetlerinin uluslararası seviyede yapılmasını saÄlamak için uygulanacak usul ve esasları düzenlemek ve bu hizmetlerle ilgili yetkilendirme ve denetleme esasları ile yer hizmetlerine iliÅkin ücretleri belirlemek amacıyla hazırlanan Havalimanları Yer Hizmetleri YönetmeliÄi (SHY-22)ânin âSorumlulukâ baÅlıklı 6.maddesinin 1.fıkrasında âBu Yönetmelikte yer: alan: hükümleri yerine getirmekten havalimanı iÅletmecileri; yer hizmetleri kuruluÅları ile hava taÅıyıcıları sorumludur.â hükmü,
Aynı YönetmeliÄin âÃalıÅma ruhsatıâ baÅlıklı -13.maddesinin 3.fıkraÅında âDHMİ tarafından iÅletilen havaalanlarında. çalıÅma ruhsatı geçerlilik süresi â içerisinde â ruhsatın: iptalinin istenmesi/gerekmesi halinde, DHMİ tarafından çalıÅma ruhsatı iptal edilerek Genel MüdürlüÄe bilgi verilir.â hükmü,
Aynı YönetmeliÄin âGenel Esaslarâ baÅlıklı 18.maddesinde â(17) Yer hizmetleri kuruluÅları ve hava taÅıyıcıları aÅaÄıdaki esaslara uymak zorundadırlar: ;â¦3) â¦2) Temsil ile gözetim ve yönetim hizmetlerini veren yer hizmetleri kuruluÅu standart yer hizmetleri anlaÅmasına baÄlı olarak havâ taÅıyıcısının faaliyetlerinin ulusal ve uluslararası mevzuata uygun olarak. gerçekleÅtirilmesi için gerekli tedbirleri almaktan ve sunulan bilgi ve belgelerin doÄruluÄundan sorumludur.â hükmü, Ayni YönetmeliÄin âYükümlülüklerâ baÅlıklı 19.maddesinin 1.fıkrasında âYer hizmetleri kuruluÅları ve hava taÅıyıcıları aÅaÄıdaki hususları yerine getirmekle yükümlüdürler: a)Bu Yönetmelik no hükümlerinin uygulanmasını ve hizmetlerin düzen ve güven içerisinde yürütülmesini saÄlamakâ hükmü,
âAynı YönetmeliÄin âİdari yaptırımlarâ baÅlıklı 22.maddesinin 1.fıkrasının (i) bendinde âYer: hizmeti veren kuruluÅun bu Yönetmelik hükümlerine aykırı davrandıÄının tespiti halinde, 2920 sayılı Kanunun 143 üncü maddesi kapsamında idari yaptırımlar uygulanır veya ruhsat iptal edilir.â hükmü yer almaktadır.
Anılan mevzuat hükümleri gereÄince; havalimanı iÅletmecileri, yer hizmetleri kuruluÅları ile hava taÅıyıcılarının mevzuat ile kendisine verilen görev ve sorumlulukları yerine getirmekten sorumlu olduÄu, yer hizmetlerinin uluslararası seviyede yapılmasını saÄlayacak tedbirlerin alınmasından havalimanı iÅletmecisinin davalı idareye karÅı sorumlu bulundukları anlaÅılmaktadır.
Dosyanın incelenmesinden; davacı Åirketin tüm sivil trafiÄe açık havalimanları için âtemsil hizmetiâ ve TekirdaÄ Ãorlu Atatürk Havalimanıânda âgözetim ve yönetim hizmetiâ yapmak üzere C Grubu DıŠHat ÃalıÅma Ruhsatına sahip olup, Standart Yer Hizmetleri AnlaÅması kapsamında Jordan Aviation hava taÅıyıcısına söz konusu hizmetleri verdiÄi, Amman/Ãrdün Kraliçe Aliye Uluslararası Havalimanıândan hareket eden Jordan Aviationâa ait IY-IAY tescil iÅaretli B737-300 tipi hava aracının, 23 Åubat 2021 tarihinde TekirdaÄ âÃorlu Atatürk Havaalanına iniÅ yaptıÄı ve 26 Temmuz 2021 tarihinde bahse konu havaalanından. Dubai Havaalanına gitmek üzere uçuÅ izni almasına raÄmen; Jordan Aviation Åirketi tarafından davalı idareye iletilen 28 Temmuz 2021 tarihli yazı ile bahse konu hava aracının kalkıŠtarihinde halen kendi tescillerinde olduÄu, haberleri ve olurları olmadan ve geçerliliÄini yitirmiÅ uçuÅa elveriÅlilik belgesi ile İran Ahvaz kentine uçurulduÄu iddia edildiÄi, yapılan incelemede davacı Åirket tarafından JY-JAY tescil numaralı hava aracı için 22/07/2021 tarihinde yapılan uçuÅ baÅvurusunda sunulan uçuÅa elveriÅlilik belgesinin gerçek olmadıÄı bilgisine ulaÅıldıÄı, bunun üzerine dava konusu iÅlem ile, davalı Genel MüdürlüÄün 09.09.2021 tarihli ve 67414 sayılı yazısı (EK:11) ile davacı Åirketin sahip olduÄu tüm sivil trafiÄe açık tüm havalimanlarında geçerli CDIÅ.195 noâlu Temsil Hizmeti ÃalıÅma Ruhsatı ve TekirdaÄ Ãorlu Atatürk Havalimanıânda geçerli CDIÅ.105 noâlu Gözetim ve Yönetim Hizmeti ÃalıÅma Ruhsatı ile; anilan ruhsatların iptalini müteakip, SHY 22 YönetmeliÄinin 7. maddesinin (1)bendinde yer alan âUçuÅ operasyon. hizmeti için C grubu çalıÅma ruhsatı alacak olan kuruluÅların, temsil hizmeti çalıÅma. ruhsatına ve Atatürk, An talya, EsenboÄa, Adnan Menderes, MilasBodrum; Dalaman, Sabiha Gökçen Havalimanlarından en az beÅinde gözetim ve yönetim hizmeti çalıÅma ruhsatına sahip olması gerekmektedir. UçuÅ operasyon hizmeti vermek isteyen A veya C grubu çalıÅma ruhsatına sahip kuruluÅlar Atatürk ve Antalya Havalimanları ile sivil hava, trafiÄine açık en az üç uluslararası havalimanı olmak üzere toplam en az beÅ havalimanında uçuÅ operasyon hizmeti çalıÅma ruhsatı alması zorunludur.â hükmü gereÄi davacı Åirket tarafından bu Åartlar saÄlanamadıÄından Antalya Havalimanında geçerli. CDIÅ.264 noâlu, Gaziantep Havalimanında geçerli CDIÅ.265 noâlu, Kayseri Havalimanında geçerli CDIÅ.266 noâlu, Samsun ÃarÅamba Havalimanında- geçerli CDIÅ.267 noâlu ve â İstanbul Havalimanında geçerli CDIÅ.446 noâlu UçuÅ Operasyon Hizmeti ÃalıÅma Ruhsatlarinın da iptal edildiÄi anlaÅılmaktadır.
Ãte yandan, konuyla ilgili olarak Ãorlu Cumhuriyet BaÅsavcılıÄınca yürütülen bir soruÅturmanın da mevcut olduÄu bilgisi dosyada mevcuttur.
Davalı idarece iÅlemin dayanaÄı olarak gösterilen yönetmelik maddesinde yer hizmeti veren kuruluÅun bu yönetmelik hükmüne aykırı davrandıÄının tespiti halinde 2920 sayılı Kanunâun 143.maddesi kapsamında idari yaptırımlar uygulanacaÄı veya ruhsatın iptal edileceÄi belirtilmiÅtir.
Maddi olayın gerçekleÅme Åekli itibariyle davacı Åirket ile davalı idare arasında gerçek olmadıÄı iddia edilen bir belge üzerinden uyuÅmazlıÄın konumlandırıldıÄı, davacı Åirket tarafından bu belgenin kendilerine dava dıÅı Åirket tarafından verildiÄini, gerçek olmadıÄını bilmedikleri yolunda iddiaları bulunduÄu görülmüÅtür.
Ruhsat iptali gibi aÄır bir yaptırımın uygulanması için maddi olayın her yönüyle tartıÅmaya açık olmayacak Åekilde ortaya konulmasının esas olduÄu açıktır. Ãte yandan bir belgenin gerçek olup olmadıÄının tespiti de esas olarak bir yargı kararıyla ortaya çıkabilecektir.
Bu durumda, dava konusu iÅlemin dayanaÄı maddi olayın ana unsurlarının, Ãorlu Cumhuriyet BaÅsavcılıÄı tarafından yürütülmekte olan soruÅturma ile ortaya konulacaÄı açık olduÄundan bu yönde verilmiÅ bir karar olmaksızın ve davacıya atfedilen eylem ile ilgili tüm deliller toplanarak inceleme veya soruÅturma yapılmak suretiyle düzenlenecek raporda getirilen teklif doÄrultusunda davacı Åirketinde savunması alınarak davacı Åirket hakkında iÅlem tesisi gerekmekte iken bu yapılmaksızın doÄrudan davacı Åirketin ruhsatlarının iptali yönünde tesis edilen dava konusu iÅlemde hukuka uyarlık görülmemiÅtir.
Ãte yandan, dava konusu iÅlemin uygulanmaya devam edilmesi halinde davacı Åirketin çalıÅma hürriyeti engelleneceÄinden telafisi güç ve imkansız zararlar doÄabileceÄi de açıktır. Açıklanan nedenlerle, davacının itirazının KABULÃNE, yürütmenin durdurulması isteminin reddine yönelik olarak Ankara 8. İdare Mahkemesiânce verilen 07/10/2021 gün ve E:2021/1809 sayılıkararın KALDIRILMASINA; hukuka aykırı olduÄu ve uygulanması halinde davacının telafisi güç zararına yol açacaÄı açık bulunan dava konusu iÅlemin, dava sonuna kadar ve teminat aranmaksızın YÃRÃTMESİNİN DURDURULMASINA, 2577 sayılı Yasanın 27 nci maddesi uyarınca, 21/10/2021 tarihinde kesin olarak oybirliÄiyle karar verildi.
FLY Service CEO ve Genel Müdürü Gökhan Sarıgölâden Basın Açıklaması
BASIN AÃIKLAMASI
BilindiÄi üzere yaklaÅık 2 ay önce Temsil Lisansımız Sivil Havacılık Genel MüdürlüÄü isteÄiyle Devlet Hava Meydanları tarafından 09 Eylül 2021 itibariyle tek taraflı olarak iptal edilmiÅtir.
2 ay süren zorlu hukuk mücadelemiz sonucu ANKARA BÃLGE İDARE MAHKEMESİ 10. İDARİ DAVA DAİRESİ itirazımızı haklı bulmuÅ ve yürütmeyi durdurma kararı 21 Ekim 2021âden itibaren geçerli olmak üzere verilmiÅtir.
26 yıldır Türk Sivil HavacılıÄında en çok havayolunu temsil eden, ülkemize bir çok havayolunun sefer yapmasını teÅvik eden ve çalıÅtıÄı partnerlerine hiçbir borcu olmayan, bünyesinde 100âe yakın personeli olan Åirketimiz 2 ay boyunca zorlu bir dönem geçirmiÅtir. Yılmadan mücadelemizi hukuki olarak devam ettirdik.
Yürütmeyi durdurma kararı ile 09 Eylül 2021 tarihinde iptal edilen ruhsatlarımız 21 Ekim 2021 itibari ile Åirketimize geri dönecektir. İlgili karar avukatlarımız ve ilgili mahkeme tarafından Devlet Hava Meydanları İÅletmesi Genel MüdürlüÄü ve Sivil Havacılık Genel MüdürlüÄüâne bugün itibari ile tebliÄ edilmiÅtir. Åirketimiz devam eden dava süresince gerekli bilgi ve belgeler ile hukuk mücadelesini sürdürecek, ülkemizin ulaÅtırma alanında en önemli kurumları olan Devlet Hava Meydanları İÅletmesi ve Sivil Havacılık Genel MüdürlüÄü ile bundan sonraki çalıÅmalarımızda ilgili her türlü kanun ve kurala uygun olarak hizmet etmeye devam edeceÄiz. Her iki kuruma saygımız sonsuz olup, kendilerine desteÄimiz devam edecektir. 2 Aylık süreç içerisinde yaÅadıÄımız zorluklar bize yeni bir Fly Service yaratmamızın kaçınılmaz olduÄunu hatırlatmıÅtır. Devlet Hava Meydanları İÅletmesi ve Sivil Havacılık Genel MüdürlüÄü yetkilileri ve çalıÅanlarına saygımız sonsuz olup kendileri ile hiçbir problemimiz bulunmamaktadır. Onların desteÄi ve yardımları olmasaydı Fly Serviceâin 26 yıldır hizmet vermesi mümkün olamayacaktı.
Bu zorlu dönemde desteklerini esirgemeyen isimleri buraya sıÄamayacak kadar çok tüm yakınlarımıza teÅekkür eder, ancak bunu fırsat bilip çalıÅtıÄımız havayollarına hiçbir ticari ahlak gözetmeksizin Åirketimiz hakkında yalan yanlıŠmesnetsiz bilgi veren temsilci firmalara da kanuni ve ticari olarak gerekli cevapları bu yeni dönemde vereceÄiz. Hiçbir firma ile bir alıp veremediÄimiz yoktur. Ancak etik dıÅı bilgi ve belge kullanıp Åirketimizi zor durumda bırakan firmalar hakkında maddi ve manevi tazminat haklarımız saklıdır.
Türk Sivil HavacılıÄını bir adım öteye taÅımak için çalıÅmalarımıza devam edeceÄimizi tüm paydaÅlarımıza bildiririz.
Saygılarımızla
Gökhan SARIGÃL
Fly Service
CEO & Genel Müdür
