Hava Kargo Hakkında Herşey
Havacılık

Emirates Grubu kâr rekoru kırdı

Emirates Grubu kâr rekoru kırdı

2015-2016 mali yarıyıl rakamlarına göre;

Emirates Grubu kâr rekoru kırdı

Emirates Grubu, 2015 yarıyıl rakamlarına göre kârını yüzde 65 artırarak 1,0 milyar dolar net kâra ulaştı. Büyümeyi sürdüren Havayolu, yolcu sayısını yüzde 10 artırarak 6 ayda 25,7 milyon yolcu taşıdı, filosuna 9 yeni uçak kattı.

Emirates Grubu, bir önceki yıl elde edilen kârlılığa oranla yüzde 65’e varan bir artışla tarihinin en iyi yarı yıl kâr performanslarından birini ortaya koyarak 1,0 milyar dolar net kâra ulaştı. 2015-2016 mali yılının ilk altı ayında 12,6 milyar dolar elde eden Grubun 30 Eylül 2015’teki nakit pozisyonu 4,0 milyar dolar civarında gerçekleşti.

Konuyla ilgili açıklama yapan Emirates Havayolu ve Grubu Başkanı ve CEO’su, Şeyh Ahmed Bin Sayit El Maktum; “Brüt gelirlerimiz, önemli para birimleri karşısındaki güçlü ABD dolarından etkilendi. Mevcut döviz kuru, devam eden bölgesel çatışmalar ve dünyanın çoğu bölgesindeki zayıf ekonomik görünüm 2015-16 mali yılımızın ilk yarısında düşük yakıt fiyatlarının olumlu etkisini azalttı. Buna karşın yakıt alımlarımızı sınırlamama konusunda bilinçli bir karar aldık ve bu da yakıt fiyatlarındaki düşüşler sayesinde faydalı oldu. Emirates olarak ayrıca yolculardan alınan ek yakıt ücretlerini ve ulaşım ağının tamamında bilet fiyatlarını düşürerek, düşük yakıt fiyatlarından elde ettiğimiz tasarrufların bir kısmını yolcularımıza sunma kararı aldık.

Şeyh El Maktum sözlerine şöyle devam etti: “Grubun tarihindeki en kârlı yarıyıl performanslarından birini göstermesi, kurumumuzun gücünü ortaya koyuyor. Bu yılın ilk altı ayında Emirates ve dnata kapasite, olanak ve küresel erişim açısından, hem organik olarak hem de Dnata açısından stratejik satın alımlarla büyüdü. İleriye yönelik olarak, verimlilikleri iyileştirmek için yeni yöntemlere yatırım yaparak ve müşterilerimize en iyi sonuçları sağlayarak güçlü temellerimiz üzerine inşa etmeye devam edeceğiz. Aynı zamanda stratejik büyüme fırsatlarını değerlendirmek için çevik şekilde hareket etmeye devam edeceğiz, böylece dış zorluklara etkin şekilde yanıt verebileceğiz” dedi.

Geçen altı ay içinde, Emirates Grubun’nun toplam çalışan sayısı 21 Mart 2015’e göre yüzde 4 arttırarak 87 binin üzerine çıktı.

Emirates Havayolu büyümeye devam ediyor

Emirates mali yılın ilk altı ayında sekiz adet A380, beş adet Boeing 777 olmak üzere 13 geniş gövdeli uçak teslim aldı. Bununla birlikte dört adet eski uçağı emekli etti. Böylelikle filoya net olarak 9 yeni uçak katılmış oldu. Havayolu, buna ek olarak mali yılsonuna kadar (31 Mart 2016) 16 yeni uçak daha teslim almayı planlanıyor.

Emirates ayrıca Bali, Multan, Orlando ve Meşhed olmak üzere dört yeni noktaya hizmet vermeye başlayarak küresel ağını genişletti. 30 Eylül itibarıyla Emirates’in küresel ağı 79 ülkede 147 noktaya ulaştı. Bologna seferi 3 Kasımda başladı ve Panama City seferleri ise 1 Şubat 2016’da başlayacak.

Dünyanın en büyük A380 ve en büyük Boeing 777 filosunu işleten Emirates, müşterilerine sadece Dubai’de bir mola ile dünya çapında çok daha iyi bağlantılar sunmaya devam ediyor.

2015-2016 mali yılının ilk yarısında Emirates Havayolu‘nun net kârı geçen seneye göre yüzde 65 artarak 849 milyon dolar oldu. Bunun nedenleri arasında; düşük yakıt fiyatlarının etkisi, devam eden bölgesel çatışmalar ve çoğu bölgenin ekonomik açıdan zayıf olması, gelirleri aşağı çeken yüksek rekabet gibi dış baskılara rağmen, Emirates’in yolcu talebini artırarak kapasitesini önemli miktarda yükseltmesi yer alıyor.

Havayolu masraflarının önemli bir kısmını oluşturan yakıt fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41 oranda azaldı. Yakıt, bu yıl işletme maliyetlerinin yüzde 28’ini oluştururken, bu oran geçen senenin aynı döneminde yüzde 38’di.

Mevcut Koltuk Kilometresi (ASKM) bazında ölçülen kapasitesi yüzde 16 büyürken, Gelir Getiren Yolcu Kilometresi (RPKM) bazında ölçülen yolcu trafik kapasitesi yüzde %11 arttı.

Emirates, 1 Nisan ve 30 Eylül 2015 arasında taşıdığı yolcu sayısını geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 10 arttırarak 25,7 milyon yolcu taşıdı. Taşınan kargo hacmi pazar eğilimlerine göre performansta yüzde 10 büyüme göstererek 1,25 milyon tona yükseldi.

Dnata peformansı

Şu anda 74 ülkeye uzanan altyapısına ve faaliyetlerine yatırım yapan Dnata, uluslararası iş dünyasındaki varlığını büyütmeye devam etti. 2015-16 yılının ilk yarısında dnata’nın uluslararası operasyonları, toplam gelirinin yüzde 67’sinden fazlasını oluşturdu.

Dnata’nın cirosu, diğer işletme gelirleriyle birlikte, 1,4 milyar dolar oldu, geçen sene kaydedilen 1,1 dolar ciroya göre yüzde 27’lik bir artış gösterdi. Dnata’nın genel kârı ise, yüzde 64 artarak 152 milyon dolar oldu.

Dnata’nın geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 21 artış gösteren havaalanı operasyonları 645 milyon dolar ile cirodaki en büyük paya sahip olmaya devam etti. Bu durum, Dnata’nın havaalanı hizmetleri ve kargo departmanlarının dahili olarak uyumlu hale getirilmesi, Avustralya ve Avrupa’da gerçekleştirdiği satın almalarla uluslararası operasyonlarını genişletmesi ve geçtiğimiz yıl aynı dönemde Dubai Uluslararası Havaalanı pistlerinin kapatılmasından sonra güçlü bir geri dönüş yakaladığını ortaya koyuyor.

Operasyonları arasında Dnata tarafından hizmet verdiği uçak sayısı yüzde 21 artarak 169.951 oldu ve 917.056 ton kargo taşıyarak geçtiğimiz yıla göre yüzde 10 artış gösterdi.

 

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu