Hava Kargo Hakkında Herşey
Havacılık

E-TİCARETTE YENİ DÖNEM

Türk şirketleri, koronavirüse rağmen ihracatta ‘sınır’ tanımıyor. Ürünlerini yurtdışına ulaştırmak için özel kargo uçağı kiralayıp, dolmuş gibi ülke ülke teslimat yapan da var, yolcu uçağını kargo uçağına çeviren de…

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, tüketicileri fiziki mağazalar yerine online kanallara yöneltti. Bilişim Sanayicileri Derneği’nin yıllık ‘Türkiye’de e-Ticaret Pazar Büyüklüğü’ raporuna göre, e-ticaret sektörü 2019 yılında, Türk Lirası bazında yüzde 39 büyümeyle 83,1 milyar liralık hacme ulaştı. Pandemi nedeniyle bu pazara olan ilginin başta market ürünleri kategorisi olmak üzere önümüzdeki dönemde artması öngörülüyor. Gelen yoğun talep nedeniyle bu dönemde en büyük sorunu lojistik alanında yaşayan e-ticaret firmaları ise ürünlerini tüketiciye ulaştırmak için birbirinden yaratıcı yöntemlere başvuruyor.

200 ARAÇ 300 MOTOSİKLET

140 ülkeye muhafazakar giyim ihracatı yapan Modanisa.com, aldığı siparişleri ulaştırmak için charter yolcu uçağı gibi özel kargo uçağı kiraladı. Modanisa Genel Müdürü Sami Güzel, “Dolmuş gibi charter uçakları tuttuk. Bir ülkeye inip ürünü teslim edip tekrar devam ettik” dedi. Pandemi döneminde kapıya teslim hizmetiyle bir adım öne çıkan Getir markasının kurucusu Nazım Salur da, “Bu dönemde talebe yetişmek için Tofaş’ın fabrikayı kapatırken elinde olan son 200 aracını biz aldık. 300 motosiklet aldık. Şimdi yeni araç ve motosiklet almak için otomotiv fabrikalarının açılmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

LİMİT 2.4 MİLYON PAKET

Türkiye’nin günlük lojistik kapasitesinin 2.4 milyon paketle sınırlı olduğuna dikkat çeken Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Emre Ekmekçi ise, bu nedenle önümüzdeki dönemde tüketicinin istediği adrese teslimat yapılması gibi alternatif dağıtım modellerinin ortaya çıkabileceğini söyledi. Öte yandan Turkish Cargo da, tedarik zincirinde oluşabilecek aksamaların önüne geçmek amacıyla geçtiğimiz günlerde kargo uçaklarına ek olarak THY’nin yolcu uçaklarıyla 5 bin tondan fazla ek kapasite oluşturdu.

DÜNYADA TÜRK ÜRÜNLERİ TEMİZ VE SAĞLIKLI BİLİNİYOR

Bu dönemde sadece yurtiçi e-ticarette değil sınırötesi ticarette de ciddi fırsatlar çıkabileceğine dikkat çeken Emre Ekmekçi şunları kaydetti: “Kovid 19 sonrası aslında tüketimden ziyade üretim yetersiz olduğu için sorun yaşanabileceği konuşuluyor. Türkiye bu dönemde Çin’den arta kalan tedarik boşluğuna oynayabilir. Bugün dünyada ‘Türkiye’de üretilen ürünler sağlıklı ve temizdir’ diye bir algı var. Dolayısıyla KOBİ’ler e-ihracatı gündemine almalı.”

E-İSTİHDAM ATAĞI

Hepsiburada’nın geçtiğimiz günlerde yaptığı 5000 kişiyi işe alacağız açıklamasının ardından dün yapılan online toplantıda Türkiye e-ticaret platformlarının diğer aktörlerinden de güzel haberler geldi. Getir markasının kurucusu Nazım Salur önümüzdeki aylarda 1500, Gittigidiyor Genel Müdürü Öget Kantarcı 100, Sahibinden.com CEO’su Burak Ertaş 50 kişiyi daha işe alacaklarını açıkladı. Avrupa ülkelerinin de Türkiye’den insan kaynağı çekmeye çalıştığına vurgu yapan Burak Ertaş, “Türkiye’deki yazılım kadrolarına yurtdışından ciddi talep var. Ben kendi yazılımcılarımın yüzde 80’ini kaptırdım. Özellikle Avrupa ülkeleri bizim gibi şirketlerden cımbızla insan çekiyor” dedi.

Özgül ÖZTÜRK – AKŞAM

E-TİCARETTE YENİ DÖNEM 19 Nisan 2024

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu