Dünya Genelinde Hava Kargo Talebi ve Hava Kargo Fiyatları
Dünya Genelinde Hava Kargo Talebi ve Hava Kargo Fiyatları
WorldACD Pazar Verileri’nin haftalık güncellemelerine göre, şu ana kadar dördüncü çeyrekte küresel hava kargo talebi, geçen yılın aynı dönemine göre daha güçlü oldu ve ortalama tarifeler yazın sonrasındaki sürekli artışlarını sürdürdü. Ancak, genellikle canlı olan son çeyreğin ortasından geçildiğine göre, güçlü bir zirve sezonu belirtileri pek yok. Şu ana kadar talep modelleri genel tonaj açısından geçen yılın hayal kırıklığı yaratan dördüncü çeyreğiyle genel olarak aynı ve genel tonaj açısından sadece hafif bir artış gösteriyor.
Geçen yıla kıyasla iyileşme, geçen yılın dördüncü çeyreğinde olağandışı derecede düşük talebin bir yansıması olabilir, ancak bu yıl biraz daha iyi durumda. Geçen yıla kıyasla büyük bir fark, Asya Pasifik bölgesinden olan tonajların geçen kışın zayıf Asya dışı hacimlerine kıyasla toparlanmasıdır, ancak Kuzey Amerika ve Avrupa dışındaki tonajlar yıllık olarak düşük kalmaya devam ediyor.
Haftalık analiz, genel dünya tonajlarının ekim ayı ortasından bu yana genel olarak sabit kaldığını gösteriyor. 46. hafta için ön verilere göre, tonajlar bir önceki haftaya göre sabit kaldı ve WorldACD’nin verileri ile kapsanan haftalık 400.000’den fazla işlem üzerinden küresel ortalama tarifelerde %3’lük bir artış oldu. Bu dünya genelinde tonaj performansının düz olduğu bir ortamda, Orta ve Güney Amerika çıkışlı tonajlarda %7’lik bir artış ve Kuzey Amerika ve Avrupa’ya yönelik tonajlarda %6’lık bir artış vardı (ve buna bağlı olarak sırasıyla %4 ve %5 artışla birlikte fiyatlar yükseldi). 2Ha2H değişiklikleri fiyatlandırma tarafında daha belirgindi; genel olarak %3’lük artışın büyük bir kısmı, Asya Pasifik bölgesinden gelen tarifelerde %5’lik bir artıştan, Kuzey Amerika ve Avrupa’ya yönelik her ikisinde de %7’lik artıştan kaynaklandı.
Prelimaner WorldACD verileri, Şanghay’dan Avrupa’ya ve ABD’ye sırasıyla %11 ve %9’luk artışları gösteriyor. Global ve bölgesel olarak, hacimler bu yılın aynı dönemine göre artmaya devam ediyor ve şu anda %4 daha yüksek durumda. Bazı köken bölgelerinden gelen tonajlar önemli ölçüde daha yüksek, bunlar arasında Asya Pasifik çıkışlı tonajlar (%17 artış) ve Orta & Güney Amerika çıkışlı tonajlar (%9 artış) bulunmaktadır. Genel olarak mevcut kapasite, geçen yılın aynı dönemine göre %16 arttı ve Asya Pasifik çıkışlı kapasite %40 arttı. Güncelleme, dünya genelindeki ortalama tarifelerin şu anda geçen yılın aynı dönemine göre kilogram başına ortalama $2.52 seviyesinde olduğunu, ancak hala Covid öncesi seviyelerin önemli ölçüde üzerinde olduğunu (+2019 Kasım’ına kıyasla %38 artış) belirtiyor.