Hava Kargo Hakkında Herşey
Havacılık

DHMİ HEYETİ PEKİN’DE TÜRK HAVACILIĞINI ANLATTI

DHMİ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Funda OCAK Çin Nuctech Sivil Havacılık Güvenliği Konferansı ve Nuctech 2018 Güvenlik Tarama Teknolojilerinde Yenilikler Zirvesine katıldı. Konferansta konuşma yapan Genel Müdürümüz OCAK uçak, yolcu sayıları ve İstanbul Yeni Havalimanı hakkında bilgi verdi.

 

Genel Müdürü OCAK konuşmasında şunları ifade etti:

 

“Devlet Hava Meydanları İşletmesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü olarak, öncelikle bu güzel organizasyonu düzenleyerek bizleri davet eden Nuctech’e nazik davetleri için teşekkür ediyor, tüm katılımcıları saygıyla selamlıyorum.

 

Türkiye’deki Havalimanlarının işletilmesi ile Türkiye Hava sahasındaki hava trafiğinin düzenlenmesi ve kontrolü görevi, 1933 yılından beri DHMİ Genel Müdürlüğünce yerine getirilmektedir.

 

Üstlenmiş olduğu bu görevlerini Uluslararası sivil havacılık kural ve standartlarına göre yapmak zorunluluğunda olan DHMİ Genel Müdürlüğü bu doğrultuda;

 

ICAO’nun, ECAC’ın, EUROCONTROL’un ve ACI’nın başta olmak üzere ilgili uluslararası birçok kuruluşun da üyesi bulunmaktadır.

 

DHMİ Genel Müdürlüğünce hava seyrüsefer ve havalimanı işletme hizmetleri çerçevesinde, hizmet verilen uçak ve yolcu trafiklerinde, son yıllarda önemli artışlar meydana gelmiştir. Özellikle, uluslararası havalimanlarımızın dış hat uçak ve yolcu trafiklerinde önemli gelişmeler gerçekleşmekte olup, İstanbul Atatürk Havalimanı ile Antalya Havalimanı, yaşanmakta olan uluslararası trafik artışı nedeniyle, Avrupa’nın ve hatta dünyanın da önde gelen havalimanları arasında yer almaktadır.

 

Yolcu trafiği sıralamasında Türkiye 2016 yılında dünyada on birinci sırada, Avrupa’da ise beşinci sırada yer almıştır.

 

Açıklanan Eurocontrol verilerine göre, 2017 Aralık ayında Üst geçişler (Overflight) dâhil edildiğinde Avrupa hava sahasına en fazla yeni trafik ekleyen ülke günlük ortalama 286 trafikle Türkiye oldu. İkinci sırada günlük ortalama 217 trafikle İspanya yer aldı.

 

2017 yılsonu verilerine göre; Türkiye Havalimanlarında gerçekleşen toplam yolcu sayısı 193 milyonu aşmış, üst geçişler dâhil toplam uçak sayısı ise 1.9 milyona ulaşmıştır.

 

Çin’de yer alan Pekin Başkent Uluslararası, Guangzhou Baiyun Uluslararası, Şanghay Pudong Uluslararası ve Urumçi Diwopu Uluslararası (sadece 2016 yılında) Havalimanları ile İstanbul Atatürk Havalimanı arasında gerçekleşen hava ulaştırma verilerine göre;

 

2017 yılında  2.164 uçak trafiği ile 621 Bin Yolcu, 32.633 ton kargo taşınmıştır.

 

Yıllar bazında artan bu trafiklerin alt yapılarını hazırlamak için, bir yandan havalimanları kapasiteleri arttırılıyor bir yandan da ülkemize yeni ve modern havalimanları kazandırıyoruz.

 

Son yıllarda farklı bir heyecan yaşıyoruz; Ülkemizin nüfusu en büyük şehri olan İstanbul’a Yeni Havalimanı’nın inşa çalışmaları devam ediyor; projenin %80’ini tamamladık. Söz konusu havalimanımızın 2018 yılı sonunda açılışını yaparak hizmete vermeyi planlıyoruz.

 

Tüm fazları tamamlandığında Dünya’nın en büyük havalimanı olacak söz konusu İstanbul Yeni Havalimanı (İYH) hakkında sizlere bazı dikkat çekici bilgiler vermek istiyorum:

 

Kamu Özel Sektör İşbirliği Projeleri kapsamında; İGA (Istanbul Grand Airport) şirketine ihale edilen İstanbul Yeni Havalimanı Projesinin 1. Etap İşlerinin yer teslimi 01.05.2015 tarihinde yapılmış olup işin süresi 42 aydır. 1.Etap Yatırım Tutarı 6 milyar Euro’dur. Toplam Proje Tutarı ise: 10,2 milyar Euro’dur.

 

Projenin tüm etapları tamamlandığında;

 

– Toplamda 200 milyon yolcu/yıl kapasiteli yaklaşık 1,9 milyon m2 büyüklüğünde terminal binası,

– 6 adet bağımsız pist,

– Paralel taksiyolları,

– Yaklaşık 6,5 milyon m2 büyüklüğünde apron,

– VIP, kargo ve genel havacılık terminalleri,

– Devlet Konukevi,

– Yeterli kapasiteye sahip açık ve kapalı otoparklar,

– 3 adet Teknik blok ve kule,

– İtfaiye, garaj binaları, kuvvet santralleri, arıtma ve çöp toplama tesisleri gibi tüm havalimanı destek binaları,

-Airport City, Hastane, otel, ibadethaneler, müze, konferans ve sergi salonları vb. Sosyal tesisler sektöre kazandırılmış olacaktır.

 

Öte yandan, 1 milyon kilometre karelik hava sahamızı, dünyanın en iyi yetişmiş, deneyimli, bilgili toplam 1500 hava trafik kontrolörümüz ve en son teknolojiye haiz seyrüsefer sistem ve cihazları ile yönetiyoruz.

 

DHMİ olarak inovasyon ve araştırma-geliştirme faaliyetlerine önem veriyor, ileri teknolojiyi sıkı bir şekilde takip ediyoruz.

 

İleri teknolojik altyapımız ve iyi eğitilmiş insan gücümüz sayesinde, Türkiye, dünyanın en güvenilir ve en çok tercih edilen hava sahalarından birine sahip oldu.

 

 

Küresel bir kuruluş olma bilinciyle uluslararası temaslara, bilgi ve beceri paylaşımına önem veriyoruz. Havalimanlarımızın ve Türk Hava Sahasının kusursuz bir güvenlik altyapısına sahip olmasını çok önemsiyoruz.

 

Bu amaçla;

 

Güvenlik yatırımlarında hiçbir fedakârlıktan kaçınmıyoruz;

2014-2017 yılları arasında Güvenlik Teknoloji Toplam Yatırım tutarı 25 milyon Doları buldu.

2012-2017 yılları arasında Özel Güvenlik Hizmet Alım Maliyeti ise 130 milyon Doları bulmuştur.

Son 15 yılda gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla bu alanda büyük mesafeler aldık. Fiziki ve teknolojik altyapımızı örnek bir düzeye yükselttik.

Bu doğrultuda, İstanbul Yeni Havalimanında da son teknoloji güvenlik teknolojilerinin kullanılması planlanmıştır. Söz konusu güvenlik sistem ve cihazları arasında Nuctech Şirketinin ürünlerinin de olması planlanmaktadır.

 

Şimdi sizlere DHMİ’yi ve faaliyetlerimizi anlatan bir video gösterimi yapacağız. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün; “İstikbal Göklerdedir” sözü ile konuşmama son verirken, bu vesile ile tüm katılımcıları saygıyla selamlıyor, binlerce yıllık tarihi ile farklı kültürlerin sentezini bir araya getiren Çin Halk Cumhuriyetinde mutluluklar diliyorum.”

DHMİ HEYETİ PEKİN'DE TÜRK HAVACILIĞINI ANLATTI 29 Mart 2024

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu