Hava Kargo Hakkında Herşey
Havaalanı

BİR TÜRLÜ NETLİĞE KAVUŞMAYAN KONU: ATATÜRK HAVALİMANININ GELECEĞİ

ahl kuleATATÜRK HAVALİMANININ GELECEĞİ

Atatürk Havalimanı 2018’de Yolcuya Kapatılacak, Kargo ve Eğitim Uçuşu Yapılacak

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, İstanbul’a yapılan 3. havalimanının devreye girmesi sonrası ne olacağı merak edilen Atatürk Havalimanı konusunda son noktayı koydu.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, İstanbul’a yapılan 3. havalimanının devreye girmesi sonrası ne olacağı merak edilen Atatürk Havalimanı konusunda son noktayı koydu. Atatürk Havalimanı’nın 45 milyon yolcu kapasitesi olan terminallerden, 2015 sonu itibariyle 62 milyon yolcunun geçtiğini ve terminallerin tıkanma noktasına geldiğini belirten bakanlık, “Atatürk Havalimanı, yeni havalimanı devreye girdikten sonra bütünüyle ticari yolcu taşımacılığına kapatılacak. Sadece genel havacılık, müstakil kargo ve eğitim, bakım-onarım faaliyetleri için hizmette tutulacaktır.” açıklamasında bulundu.

CHP SORDU

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’a İstanbul’da inşa edilen 3. havalimanı ile ilgili sorular sordu. Erdoğdu, Bakan Yıldırım’a İstanbul Yeni Havalimanı Projesinde yer tesliminin neden 1 Mayıs 2015 tarihinde yapıldığından, ihale sonrası şartların değişip değişmediğine, Atatürk Havalimanı büyüme projesinin neden yapıldığından, Atatürk Havalimanı’nın ne amaçla kullanılacağına kadar bir çok soru yöneltti.

BAKANLIK YAZILI CEVAPLADI

Ulaştırma Bakanlığı, Erdoğdu’nun sorularına yazılı cevap verdi. İstanbul Yeni Havalimanı yer tesliminin 1 Mayıs 2015 tarihinde yapıldığını kaydeden bakanlık, “Orman Kanunu uyarınca içinde orman arazisi olan alanlarda nihai orman izni alınmadan yer teslimi yapılamaz hükmü vardır. Bu genel müdürlükle yapılan müteaddit yazışmalar ile nihai orman izni talep edilmiştir. Bu yazışmalara rağmen nihai orman izni için gerekli dökümanlar (uygulama projeleri, mania planları, nihai zemin etütleri) konusunda Orman Genel Müdürlüğümüzden izin alınması zaman almış ve 1 Mayıs 2015 tarihinde 2069 yılına kadar nihai orman izni alınarak yer teslimi yapılmıştır.” açıklamasında bulundu.

ONAYLANAN DEĞİŞİKLİKLER

3 Mayıs 2015 tarihinde ihalesi gerçekleştirilen İstanbul Yeni Havalimanı Projesinin ihale şartname ve eklerinde projenin kod, koordinatlarının ve orijinal master planının idare onayı ile değişiklik arz edebileceğinin hükme bağlandığını vurgulayan bakanlık, şu açıklamayı yaptı: “İhaleyi kazanan ortak girişimin kurduğu şirket ile sözleşme imzalanmasına müteakip, havalimanının yapılacağı zeminde çok detaylı etütler yapılmış ve üniversite raporları ile de desteklenen bu etütler neticesinde kod ve koordinatlarda, şartname hükümleri doğrultusunda revizyona gidilmesi zorunlu görülmüş ve bu husus idarece şartlara tabi onaylanmıştır. Yapılan revizyonlar neticesinde yatırım maliyetinde şirket lehine oluşabilecek lehte farklar içinde, idareye belirlenecek yöntem dahilinde ödeme yapılacağı hükme bağlanmıştır. Kod ve koordinat değişiklikleri ile revize master plan şartnameye dayalı olarak yapılmış ve şirket lehine değil idare lehine mali kazanç sağlanacak şartlar dahilinde değişikliklere onay verilmiştir.”

“TİCARİ YOLCU TAŞIMACILIĞINA KAPATILACAK”

Atatürk Havalimanı’nın 2018 yılına kadar işletilecek ülkemizin önemli havalimanlarından biri olduğunu vurgulayan bakanlık, havalimanının 2018 sonrası ne amaçla kullanılacağı hakkında şu bilgileri verdi: “Bu havalimanımız Türkiye toplam trafiğinin yaklaşık yüzde 34’ünü tek başına karşılayan en önemli havacılık merkezi. Bu merkezde bugün itibariyle 45 milyon yolcu kapasitesi olan terminallerden 2015 sonu itibariyle 62 milyon yolcu geçmiş ve terminaller tıkanma noktasına gelmiştir. Bu nedenle TAV yolcu terminallerine bütünüyle 80 Milyon Euro maliyeti kendine ait olmak üzere büyütmek istemiş ve devlet tarafından hiçbir taahhüt, garanti ve başka herhangi bir ücret verilmeden terminalin büyütülmesine izin verilmiştir. Atatürk Havalimanı, yeni havalimanı devreye girdikten sonra bütünüyle ticari yolcu taşımacılığına kapatılacak, sadece genel havacılık, müstakil kargo ve eğitim, bakım-onarım faaliyetleri için hizmette tutulacaktır. Öte yandan erken fesih nedeniyle TAV firması için bugünden talep edilen veya belirlenen tazminat tutarı olmayıp, fesih tarihine bağlı olarak uluslararası bağımsız denetim firmalarının belirleyeceği ve tarafların müzakere edeceği rakamlar üzerinden tazminat bedeli sonra belirlenecek.”

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu