Hava Kargo Hakkında Herşey
Güncel Haberler

Bildiğimiz tek şey, hiçbir şey bilmediğimizdir

© Photo: REUTERS/Maxim Zmeyev
© Photo: REUTERS/Maxim Zmeyev

Hollanda Güvenlik Konseyi’nin bugün itibariyle yayımladığı ön raporda, Ukrayna üzerinde seyir halinde iken havada parçalanan Malezya Havayollarına ait Boeing tipi yolcu uçağının dışarıdan gelen çoklu etkenler sebebiyle; yani daha basit bir ifadeyle füze ile vurulma sonucu düşürüldüğü ifade edildi.

Raporu kaleme alan yetkililer, söz konusu felaketin gerçek sebebine ilişkin tüm detayların ise ancak birtakım ek incelemelerin ardından tespit edilebileceği bilgisini de ilgili dokümanda dile getiriyor.

17 Temmuz 2014 tarihinde Amsterdam-Kuala Lumpur seferini gerçekleştirdiği esnada Ukrayna üzerinde düşen Malezya Havayollarına ait Boeing-777 tipi yolcu uçağına ilişkin olarak Kiev’de bulunan Ukrayna Başsavcılığı’nda çalışmaya başlayan uluslararası soruşturma komitesinde Malezya, Hollanda, Belçika ve Avustralya’dan gelen uzmanlar görev yapıyor. Bilindiği üzere uçakta bulunan 298 kişinin tamamının hayatını kaybettiği felaketin hemen ardından alelacele açıklama yapan Kiev, yüksek irtifalarda seyreden uçakları düşürebilecek silahlara sahip olmayan milisleri suçlamış, fakat tam da olayın gerçekleştiği anda Ukrayna Ordusu’nun kontrolü altında olan ve uçağın düştüğü yere çok yakın bir mesafede bulunan bölgede konuşlanmış kendi füze sistemleri hususunda ise herhangi bir yorum yapmaktan özenle kaçınmıştı.

Soruşturma sürecinde bugün itibariyle gelinen noktada, Malezyalı uzmanlar uçağın enkazına ait parçaların bulunduğu bölgede bir saha çalışması gerçekleştirmeyi planlasalar da Kiev’in ilgili bölgede yapılacak soruşturmayı geciktirmek için sarf ettiği muazzam çabanın bir sonucu olarak aradan geçen uzun sürenin ardından felaketin yaşandığı yerde artık ne bulabilecekleri ise artık oldukça şüpheli bir hale gelmiştir.

Bugün yayımlanan Hollanda raporu ise birtakım soruların yeniden gündeme gelmesinden başka herhangi bir işlev taşımamaktadır. Örneğin, uçağın kara kutularında kayıtlı olan konuşmalar halen neden açıklanmamaktadır? Trajedinin yaşandığı esnada uçakla iletişim halinde olan Dnepropetrovsklu hava trafik kontrolörlerinin ses kayıtları nereye kaybolmuştur? gibi… Kiev, Batılı destekçilerinin açık onayı ile soruşturmanın akıbeti açısından son derece önemli olan bu bilgileri gizlemektedir. Konuya ilişkin olarak görüşlerine başvurduğumuz Fransız havacılık uzmanı Em. Hava General Jean Du Verdier, söz konusu süreçteki eşi benzeri görülmemiş bilgi eksikliğinin çok büyük şaşkınlığa sebep olduğu görüşünde:

‘‘Fransız Havacılık Güvenlik Kurulu’nda tam 4 yıl çalıştım. Bu süre boyunca hava kuvvetlerinin faaliyetleri esnasında gerçekleşen kazaları soruşturduk. Pek çok soruşturmayı sonuçlandırmış bir yetkili olarak şunu söyleyebilirim ki; Malezya uçağına ilişkin soruşturmada elle tutulur hiçbir bilgi bulunamamaktadır. Öte yandan, şayet bir vurulma durumu söz konusu ise, o takdirde uçağın parçalarının düştüğü bölge de bizi Boeing’i vuran füzenin Ukrayna topraklarından ateşlendiği sonucuna götürmektedir’’.

Düşürülen Boeing’in yarattığı gündem etrafında meydana gelen tüm gelişmelerin yanı sıra, soruşturmanın geciktirilmesine yönelik çabalar ve Hollanda Güvenlik Konseyi’nin belirsiz raporu da aslında tek bir yönü işaret etmektedir… Siyaset bilimci Pavel Svyatenkov, Batılı ülkelerin trajediden kimin sorumlu olduğunu bildiklerini, ancak kendilerini sıkıntıya sokacak bu bilgiyi paylaşmamayı tercih ettiklerini söylüyor:

Açıkça konuşmak gerekirse, söz konusu sürecin daha en başından beri aktif bir siyasi provokasyon faaliyeti yürütülmektedir. Bilindiği üzere Batılı birtakım devletler ve Ukrayna, hem federasyonlaşma taraftarı milisleri hem de Rusya’yı şiddetle suçlamışlardır. Ancak bu iddialarını kanıtlayabilecek delillerden yoksun oldukları için bugün gelinen noktada dut yemiş bülbüle dönmeyi tercih etmektedirler.

Eski CIA analisti Ray McGovern ise Ukrayna, Malezya ve Hollanda’nın ABD’den bağımsız olarak aldıkları ortak kararla felaketin sebeplerine ilişkin gerçekleri açıklamama konusunda mutabakata vardıklarını, ABD’nin ise neler yaşandığını tüm detayları ile bildiğini söylüyor. Özellikle trajedinin yaşandığı esnada Ukrayna Ordusu’na ait Su-25 tipi savaş uçağının ve hava savunma sistemlerinin tam da uçağın düştüğü bölgede ne yaptıklarının anlaşılması hayati önem arz etmektedir.

Soruşturma komisyonu düşürülen Malezya uçağına ilişkin nihai raporun ancak bir yıl sonra hazır olacağını söylüyor. Bu süre zarfında siyasi ilişkilerden ziyade, gerçekler temelinde birtakım somut sonuçlara ulaşılabilmesine yönelik umutlar ise halen mevcut.


Tamamını oku: turkish.ruvr.ru

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu