Hava Kargo Hakkında Herşey
Havacılık

Artık bahanemiz yok

Davut Yılmaz

STM Genel Müdürü Davut Yılmaz, Türkiye’nin havacılık alanında yürüyen büyük projelerine dikkat çekerek, “85 yıl boyunca havacılıktaki gelişmelerin yavaşlamasını, durmasını, zaman zaman da geriye gitmesini eleştirilere yanıt olarak kullanabiliriz. Ancak bu alanda özellikle son 10 yıldaki gelişmeler, bize hiçbir mazeret vermemektedir” diye konuştu.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın iştiraki olan STM, Türkiye’nin havacılık sektörü temsilcilerini bir araya getiren, “Milli Hava Platformları Yolunda Sertifikasyon Semineri” düzenledi. Seminerin açılış konuşmasını yapan STM Genel Müdürü Davut Yılmaz, havacılıkta “uçuşa elverişlilik” anlamına gelen sertifikasyon meselesinin hala bir sorun olarak görüldüğünü belirtti. Bu sorunun aşılması somut adımlar attıklarını belirten Davut Yılmaz şunları söyledi:

Anahtar kelimemiz: “Somut adım”

“Yaklaşık 80 yıl önce Vecihi Hürkuş, kendi imkânlarıyla kendi uçağını yapmış ve uçurmayı başarmıştı. Devamında bu uçağa sertifika alınması için o zamanki ismiyle iktisat bakanlığına başvurduğunda bakanlığın uçağın teknik kabiliyetlerine haiz yeterli personeli olmadığı için olumsuz yanıt almış ve Çekoslovakya’ya gitmek zorunda kalmış. Ve sertifika Türkiye’den önce oradan alınmış. Bizim aslında bu sorunumuz Vecihi Hürkuş’tan beri devam ediyor. Yani aradan geçen 85 yıla rağmen sertifikasyonu hala bir sorun olarak görüyor ve tartışıyorsak özel sektörden kamuya, üniversitelerden özel eğitim merkezlerine kadar ülke olarak kendimizi eleştirmemiz gerekmektedir. 85 yıl boyunca havacılıktaki gelişmelerin yavaşlamasını, durmasını, zaman zaman da geriye gitmesini eleştirilere yanıt olarak kullanabiliriz. Ancak bu alanda özellikle son 10 yıldaki gelişmeler, bize hiçbir mazeret vermemektedir. Yakın zamanda başlamış ya da başlayacak olan bölgesel uçak projesi, milli özgün helikopter projesi, milli muharip uçak projesi, ANKA, HÜRKUŞ gibi pek çok havacılık platformu için artık zamanımızın kalmadığını, bu konuda özel sektör, kamu ve üniversite ekosisteminin hızlı ve somut adımları atması gerekiyor. ‘Somut adımlar’ aslında burada anahtar kelime.”

Tüm kurumlar organize ve sistemli olmalı

Havacılık sektörü ekosisteminin temel taşının “insan kaynağı” olduğunu vurgulayan Davut Yılmaz, şöyle devam etti:

“Tüm paydaşların bu konuya eğilmesi çok büyük önem arz ediyor. Bizler STM olarak şu anda çok sayıda sertifikasyon uzmanı mühendisimiz ile sektöre hizmet veriyoruz. Önümüzdeki yıl içerisinde bünyemizdeki bu alanda uzman mühendis sayısını yüzde 50 arttırmayı hedefliyoruz. Diğer yandan STM Akademi’de eğitimler vermeye başladık. 2016 içinde tamamı bu alanda uzman olmak üzere 40 farklı alanda eğitmen vereceğiz. Sertifikasyonun 40 farklı alanında eğitimler vermek, ciddi bir girişim ve hizmet. STM olarak aldığımız bu inisiyatif yeterli değil. Çok daha fazla kurumun, kuruluşun, üniversitelerin bu işe organize ve sistemli bir şekilde yaklaşmasına ihtiyaç var.”

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu