Hava Kargo Hakkında Herşey
AkademiAraştırmaHavacılıkKöşe Yazıları

ARAÇ İÇERİSİNDE TEHLİKE YARATAN EL DEZENFEKTANLARI

Nisan 2020’de ögle saatlerinde havanın sıcak olduğu ortamda alkollü el dezenfektanı (250ml) içeren bir olay meydana gelmiştir.

Ramp departmanında çalışan araç şöförü  aracını park eder ve kilitler. Yaklaşık otuz dakika sonra diğer bir ramp çalışanı aracın dışardan bakıldığında sol kapı cam tarafının görünüşünde bir tuhaflık olduğunu fark eder.

Arabaya yaklaştıkça camın tuhaf bir değişiklikliğe uğradığını, ardından camın alt tarafında ateş olduğunu görür. Kilitli araca müdahale edilmeden Havaalanı İtfaiyesi çağrılır, kısa zamanda gelir.

Ancak itfaiye yangına müdahele etmeden kendiliğinden sönmüştür. Kendiliğinden sönmesinin nedeni ise kitli olan aracın içerisinde oksijenin yetersiz olmasından kaynaklanmıştır.

Gerçekten de havalimanında gerçekleşen bu olay çok ucuz atlatılmıştır, öyle değil mi?

Şu günlerde dış sıcaklık artmaya devam ettiği için bu konu giderek daha önemli hale gelmektedir. Günün koşullarından dolayı herkes arabasında el dezenfektasyonu bulunduruyor. Yukarıdaki olayın meydana gelen araç içinde 250ml olduğunu görüyoruz ancak ilk etapda bunun bir yanıcı madde olacağının kimsenin aklına gelmez.

Bunun yanısıra apron çalışanı bu maddeyi arabanın sol kapı iç kısmına bırakmış. Herhalde daha korunaklı olması nedeniyle. Bir çoğumuzda böyle yapmaktayız. Buraya güneş ışığının gelmeside zor.

Peki bunu torpido gözüne mi koyalım  diye düşünsek ancak bu da çözüm değil çünkü güneş altında 30 derecenin üstünde camları kapalı bir araba otuz dakikada sonra içerisi 40-50 derecenin üstüne çıkmaktadır.

Öyleyse bulunduğumuz bu süreç ve hava sıcaklığından dolayı arabanın torpido veya yan kapı içlerinin güvenli olmadığını görüyoruz.

Peki aracı güneşin göremeyeceği bir yere mi park etmeli? Aracın içerisine soğuk tutan kap mı koymalıyız?  Diyelim her araca 50ml fazla müsade etmeyelim dedik, ya her çalışan hijyenik olsun diye fazladan 4-5 adet araca fazla koyarsa!

Peki çözüm ne?

Bir çok uzmanın görüşü dışarıdayken araç kullanan kişilerin arabalarından çok uzun süre el dezenfektanı bırakmaması gerektiğini söylüyorlar. Alkol bazlı el dezenfektanları içerisinde alkol yüzdesinin fazla olması nedeniyle kapalı yüksek sıcak ortamda  her an parlama noktasına sahiptir.

Lütfen bu bilgiyi ailenizle ve arkadaşlarınızla paylaşın. Hepimiz bu olaydan ders alalım ve bugün hem işte hem de evde güvenliğe odaklanmaya devam etmemizi sağlamak için harekete geçelim. Sağlıklı günler dilerim…

MEHMET ALİ ATAMAN

MAYIS 2020

ARAÇ İÇERİSİNDE TEHLİKE YARATAN EL DEZENFEKTANLARI 16 Nisan 2024

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu