Hava Kargo Hakkında Herşey
Havacılık

Amerika’ya İhracat ve E-Ticaret İçin Lojistik; Depo; Fulfillment Hizmetlerinde Kritik Dönem

75 / 100

Amerika’ya İhracat ve E-Ticaret İçin Lojistik; Depo; Fulfillment Hizmetlerinde Kritik Dönem

Amerika’da depolama, konteyner, deniz ve hava taşımacılığı, e-ticaret gönderi, elleşleme (fulfillment) gibi lojistik sektörünün neredeyse bütün alt başlıklarında talep ve fiyat anlamında tarihi zirveler yaşanıyor. E-Ticaret`in Amerika’da %50’lere ulaştığı bu dönemde genel olarak doğru lojistik ve fulfillment hizmetleri Türk ihracatçılar için çok önemli. 

Akdeniz Amerikan Ticaret Odası (MATCH), Türk ihracatçılara Amerika’da e-ticaret lojistik fulfıllment hizmetleri konusunda dikkat etmeleri gereken noktaları aktarıyor. Akdeniz Amerikan Ticaret Odası, Amerika`da depo, fulfillment, Amerika’ya ürün gönderimi, Amerika içinde kurye gönderimi gibi farklı kalemlerde kendi danışmanları, depo merkezleri ve teknik altyapısı ile müşterilerine en iyi şartlarda hizmet veriyor. Fulfilment hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgiye buraya tıklayarak erişebilirsiniz.  www.tradechamber.us

Amerika’da e-ticaretin toplam satışlarda payı birçok ürün kategorisinde %50’lere yaklaştı. Büyük küçük birçok Türk ihracatçı da Amerika’da e-ticaret yapmayı ya da iş hacimlerini artırmayı hedefliyor. 

LOJİSTİK ÜRÜNÜN KENDİSİ KADAR MASRAFLI

Pandemi sonrasında en önemli masraf kalemlerinden biri lojistik hizmetleri oldu. Bütün lojistik masrafları topladığınızda Türkiye’nin ihracat ettiği perakende ürünlerde lojistik masrafların payı toplam satış bedeli içinde %25’leri aştı. 

Toplam satış içinde ürünlerin fabrika çıkış masrafının da yaklaşık %25 düzeyinde olduğunu düşündüğümüzde; örneğin online platformlarda 40 dolara satılan bir havlunun fabrika çıkış masrafı minimum 10-11 dolar düzeyinde iken bütün lojistik masraflar toplamı da 10,5 doları aşabilir.

Aşağıda örnek olarak Türkiye’nin Amerika perakende pazarında çok sattığı bornoz ürünün masraf kırılmalarına bakalım:

Bornoz satış masraflarının ürün başına ortalama masraf kırılımları

Ürünün fabrika çıkış maliyeti: $10 – $11

Gümrük vergisi: $1

Amazon, Etsy gibi platformların hizmet bedeli: $6

Türkiye fabrikadan ABD depoya ürün gönderim masrafları: $1,5 (konteyner)

ABD depoda fulfillment (elleçleme – paketleme): $2 fulfillment

ABD içi kurye: $7

Yukarıda da görüldüğü gibi her şey planlandığı gibi gittiğinde minimum lojistik masrafları yüzde 25’leri aşıyor. Bu masraflar genel fikir vermesi adına yaklaşıktır ve iade oranının endüstri ortalamasının üzerinde olmadığı varsayılarak hesaplanmıştır.

ARTAN MASRAFLARI YÖNETMENİN YOLU… 

Konumuz lojistik maliyetler… Bugün %25 oranında olan lojistik masrafların pandemi öncesinde %17’ler düzeyinde olduğunu anımsarken lojistik masrafların %50’ye yakın oranda arttığını görüyoruz.

Öte yandan e-ticaret yapan birçok firmanın Amerika’da yerleşik elemanları olmadığını ya da çok sınırlı sayıda personelleri olduğunu anımsadığımız da birçok sürpriz masrafın oluşabileceğini ön görebiliriz.

MATCH AMERİKA`DA KENDİ DEPOSUNDA ETİCARET HİZMETİ VERİYOR 

MATCH – Akdeniz Amerikan Ticaret Odası’nın Amerika’daki ofisinin yanı sıra İstanbul’da da ofisi bulunmaktadır. Amerika’da kendi bünyesinde deposu ve lojistik firması bulunmaktadır. Bu altyapı sayesinde MATCH, müşterilerine kendileri fiili olarak Amerika’ya gitmeseler dahi herhangi bir sürprizle karşılaşmadan, ABD’deki lojistik operasyonlarını takip etme imkânı sunmaktadır. ABD’de herhangi bir sorunla karşılaştıklarında İstanbul ofisinden de 7/24 destek alma imkanına sahiptirler. Bu sayede hizmet kalitesi dikkate alındığında oldukça rekabetçi fiyatlarda hizmet verebilmektedir.

lojistik
lojistik

Zeynep Kali

İstanbul Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. 15 Yıl Havacılık sektöründe çalıştı. Uçakları,yolcuları ve yolculukları çok sever. Farklı insanlar tanımak,tanımadığı şehirlerin sokaklarında dolaşmak en hoşlandığı şeydir. Bir kız çocuğu annesidir. Sitemizin Yazı İşleri Müdürüdür

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu