Close Menu
AEROPORTIST I +90 554 1730000 AEROPORTIST I +90 554 1730000
  • Anasayfa
  • Havaalanı
    • İstanbul Havalimanı Haberleri
  • Havacılık
  • Turizm
  • Havayolu
  • Kargo
  • İş İlanları
  • Firma Haberleri
  • Köşe Yazıları
Son Yazılar
  • TURKISH AIRLINES, YENİ HATLAR VE UÇAK DEĞİŞİKLİKLERİ
  • 2026 KRUVAZİYER SEZONU İÇİN ERKEN REZERVASYONLAR BAŞLADI
  • Corendon Turizm Grubu ve ZİÇEV Çocukları, Anadolu Efes Antrenmanını Ziyaret Etti
  • AJet’ten “Birlikte Uçuran” Kampanya
  • Eylülde tatile çıkmak için 6 neden
Facebook X (Twitter) Instagram
Trending
  • TURKISH AIRLINES, YENİ HATLAR VE UÇAK DEĞİŞİKLİKLERİ
  • 2026 KRUVAZİYER SEZONU İÇİN ERKEN REZERVASYONLAR BAŞLADI
  • Corendon Turizm Grubu ve ZİÇEV Çocukları, Anadolu Efes Antrenmanını Ziyaret Etti
  • AJet’ten “Birlikte Uçuran” Kampanya
  • Eylülde tatile çıkmak için 6 neden
  • SunExpress ile İzmir’den Porto’ya direkt uçuşlar başlıyor
  • Ozan Peneklioğlu, Turkish Technology’de Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Oldu
  • TAV Technologies 20 yaşında!
Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
AEROPORTIST I +90 554 1730000 AEROPORTIST I +90 554 1730000
Demo
  • Anasayfa
  • Havaalanı
    • İstanbul Havalimanı Haberleri
  • Havacılık
  • Turizm
  • Havayolu
  • Kargo
  • İş İlanları
  • Firma Haberleri
  • Köşe Yazıları
AEROPORTIST I +90 554 1730000 AEROPORTIST I +90 554 1730000
Ev » Havacılık » Çin’den Gelen Yolculara Uygulanan Kısıtlamalara Tepkiler
Havacılık

Çin’den Gelen Yolculara Uygulanan Kısıtlamalara Tepkiler

Mehmet KaliBy Mehmet Kali6 Ocak 2023Updated:6 Ocak 2023Yorum yapılmamış4 Mins Read
Çin'den Gelen Yolculara Uygulanan Kısıtlamalara Tepkiler 16 Eylül 2025
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email
70 / 100
Altyapı Rank Math SEO
SEO Puanı

Çin’den Gelen Yolculara Uygulanan Kısıtlamalara Tepkiler

IATA Genel Direktörü Willie Walsh, bazı ülkelerin Çin’den gelen yolcular için COVID-19 testi ve diğer önlemleri uygulamaya koyma kararlarının “son derece hayal kırıklığı yarattığını” söyledi.

Walsh 4 Ocak’ta yaptığı açıklamada, “Birkaç ülke, virüs zaten kendi sınırları içinde geniş çapta dolaşmasına rağmen, Çin’den gelen yolcular için COVID-19 testi ve diğer önlemleri uygulamaya koyuyor.” Son üç yıldır etkisiz olduğu kanıtlanan önlemlerin bu şekilde yeniden yürürlüğe konduğunu görmek son derece hayal kırıklığı yaratıyor” dedi.

İtalya, Japonya, İspanya, Birleşik Krallık ve ABD, yolcular için yeni testler veya diğer gerekliliklerle yeniden açılmaya tepki gösteren diğer ülkeler arasında yer alıyor.

Walsh, “Omicron varyantının gelişiyle ilgili yapılan araştırmalar, seyahatin önüne engeller koymanın, enfeksiyonların en yüksek düzeyde yayılmasında hiçbir fark yaratmadığı sonucuna vardı” dedi. “Kısıtlamalar bu zirveyi en fazla birkaç gün erteledi. Dünyanın herhangi bir yerinde yeni bir varyant ortaya çıkarsa, aynı durumun olması beklenir.”

Walsh, hükümetleri, seyahat kısıtlamalarına karşı tavsiyede bulunan Dünya Sağlık Örgütü (WHO) dahil olmak üzere uzmanları dinlemeye çağırdı. Walsh, “Uluslararası bağlantıyı kesen, ekonomilere zarar veren ve işleri yok eden etkisiz önlemlere başvurmadan COVID-19’u yönetecek araçlara sahibiz” dedi. “Hükümetler kararlarını ‘bilim siyaseti’ yerine ‘bilimsel gerçeklere’ dayandırmalıdır.”

ACI Avrupa genel müdürü Olivier Jankovec, “Bir kez daha, bilimsel gerçeklere dayanmayan, gerekçesiz ve koordine olmayan seyahat kısıtlamalarının yamalı durumuna geri dönüyoruz” dedi.

Çin'den Gelen Yolculara Uygulanan Kısıtlamalara Tepkiler 16 Eylül 2025

WHO’den Çin ve Covid açıklaması

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Çinli bilim adamlarıyla biraraya gelmesinin ardından Pekin’in ülkede yeniden yükselen COVID-19 vakalarıyla ilgili doğru bilgi vermediği sonucuna vardı.

Ancak sunulan veriler yeni bir varyantın henüz ortaya çıkmadığını gösterdi.

Dünyanın ikinci büyük ekonomisinde COVID-19 hızla tırmanışa geçerken Birleşmiş Milletler’e bağlı kurum yarın üye ülkeleri bilgilendirmek amacıyla yeniden Çinli bilim adamlarıyla toplanma kararı aldı.

Çin’in üst düzey bilim adamlarının WHO’nun teknik danışma heyetine sunduğu veriler, 1 milyar 400 milyon nüfuslu ülkede henüz yeni bir Corona virüsü varyantına rastlanmadığını ortaya koydu.

Bunun Pekin’in sıfır COVID politikasını aniden terk etmesinin ardından salgının yeniden artmasıyla ortaya çıkan kaygıları az da olsa azaltması bekleniyor.

WHO acil durum başkanı Mike Ryan yaptığı açıklamada “Çin’in yayınladığı son rakamların hastane kabul, yoğun bakım ve ölümler konusunda hastalığın gerçek etkilerini yansıtmaktan uzak kaldığına inanıyoruz” dedi.

Ryan, Cenevre’deki basın toplantısında WHO’nun, Çin hükümetinin COVID ölümü tanımlamasının “çok dar” olduğuna inandığını söyledi.

Ryan, ellerindeki verilerin hala tam olmadığını da ekledi.

Geçen ayın sonunda dünyanın en kalabalık ülkesi Çin, COVID-19’la bağlantılı ölüm tanımlamasını daraltarak yalnızca zatürre ve solunum sorunlarından kaynaklanan ölümleri COVID’le bağlantılı olarak değerlendirmeye başladığını bildirmişti. Bu durum dünya genelindeki sağlık uzmanları tarafından şüpheyle karşılanmıştı.

WHO, ölümlerin olası veya doğrulanmış enfeksiyonu olan bir hastada “klinik olarak uyumlu bir hastalıktan” kaynaklanıyorsa ve travma gibi başka bir ölüm nedeni yoksa, COVID-19’a atfedilmesi gerektiği görüşünde.

Çin, sıfır COVID politikasını kaldırmasından bu yana günde 5 ya da daha az ölüm ilan etti. Ancak birçok cenaze evi ve hastane yoğunluktan şikayet ediyor ve uluslararası sağlık uzmanları önlem alınmazsa Çin’de bu yıl en az 1 milyon COVID ölümü gerçekleşmesini beklediklerini söylüyor.

WHO uyarı ve yanıt bölümü başkanı Abdi Rahman Mahamud, ailelerin birkaç hafta sonra Çin Yeni Yılı tatili için toplanacağı ve yeni bir enfeksiyon dalgasının ortaya çıkabileceği uyarısında bulundu.

İspanya’dan Çin uçuşlarına önlem

Çin’de son dönemde meydana gelen Covid artışları Avrupa ülkelerinde yeniden önlemler alınmasına neden oluyor.

Son olarak İspanya Sağlık Bakanlığı Çin’den ülkeye gelen yolcuların aşı sertifikalarını ibraz etme zorunluluğu getirildiğini açıkladı.

İspanya’ya uçacak yolcuların Çin’den ayrılırken ve İspanya’ya giriş yaparken aşı sertifikalarını paylaşmaları gerektiği belirtildi.

Almanya Çin’den gelen yolculara test zorunluluğu

Çin’in, sıfır COVID politikasını gevşetme ve 8 Ocak’ta sınırlarını yeniden açma kararının ardından, Almanya Çin’den gelen yolculara test zorunluluğu getirdi.

Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, Çin’den Almanya’ya uçan tüm yolcularda zorunlu olarak negatif COVID-19 testi ibrazı aranacağını, bunu ibraz edemeyenlerin ise havalimanlarında test yaptırmak zorunda kalacağını açıkladı.

Bakan, ayrıca “Virüs varyantlarını tespit etmek için girişte rastgele testler de yapılacak ve uçakların atık suları analiz edilecek” dedi.

Lauterbach, söz konusu uygulama için Almanya’ya havalimanlarından giriş yönetmeliğinin kısa vadede değiştirileceğini de bildirdi.

Sağlık Bakanı, Çin’e giden ve Çin’den gelen tüm yolculara tıbbi maske takmalarının tavsiye edildiğini ekledi.

2022’nin son gününde, Çin’den Almanya’ya havayoluyla gelen yolculara COVID-19 testi zorunluluğu getirilip getirilmemesine ilişkin değerlendirmede bulunan Lauterbach, bu konuda Avrupa Birliği (AB) Sağlık Komiseri Stella Kyriakides ile görüştüğünü belirterek, “Mevcut durumda, gördüğümüz varyantlar bilinen varyantlar olduğundan bu tür test zorunlukları henüz gerekli değil” demişti. Lauterbach, bu konuda AB’nin eş güdümlü hareket etmesi gerektiğini kaydetmişti.

Alınan yeni karar sonrasında AB’nin dün akşam açıkladığı Çin seyahatleriyle ilgili tavsiyesine atıfta bulunan bakan, bunu “iyi bir karar” olarak nitelendirdi.

ACI Avrupa genel müdürü Çin'den gelen yolcular COVID-19 Testi ekonomilere zarar veren
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Tumblr Email
Mehmet Kali avatarı
Mehmet Kali

    Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

    Related Posts

    2026 KRUVAZİYER SEZONU İÇİN ERKEN REZERVASYONLAR BAŞLADI

    16 Eylül 2025

    Corendon Turizm Grubu ve ZİÇEV Çocukları, Anadolu Efes Antrenmanını Ziyaret Etti

    16 Eylül 2025

    AJet’ten “Birlikte Uçuran” Kampanya

    16 Eylül 2025

    Comments are closed.

    TURKISH AIRLINES, YENİ HATLAR VE UÇAK DEĞİŞİKLİKLERİ

    16 Eylül 2025

    2026 KRUVAZİYER SEZONU İÇİN ERKEN REZERVASYONLAR BAŞLADI

    16 Eylül 2025

    Corendon Turizm Grubu ve ZİÇEV Çocukları, Anadolu Efes Antrenmanını Ziyaret Etti

    16 Eylül 2025

    AJet’ten “Birlikte Uçuran” Kampanya

    16 Eylül 2025

    Eylülde tatile çıkmak için 6 neden

    16 Eylül 2025

    SunExpress ile İzmir’den Porto’ya direkt uçuşlar başlıyor

    16 Eylül 2025

    Ozan Peneklioğlu, Turkish Technology’de Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Oldu

    15 Eylül 2025

    TAV Technologies 20 yaşında!

    15 Eylül 2025

    Emirates Skywards, Premium Economy’de uçuş ödüllerini duyurdu

    15 Eylül 2025

    Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. Uçak Koltuklarını Okul Çantalarına Dönüştürdü

    15 Eylül 2025
    Son Yazılar
    • TURKISH AIRLINES, YENİ HATLAR VE UÇAK DEĞİŞİKLİKLERİ
    • 2026 KRUVAZİYER SEZONU İÇİN ERKEN REZERVASYONLAR BAŞLADI
    • Corendon Turizm Grubu ve ZİÇEV Çocukları, Anadolu Efes Antrenmanını Ziyaret Etti
    • AJet’ten “Birlikte Uçuran” Kampanya
    • Eylülde tatile çıkmak için 6 neden
    • Hakkımızda
    • Künye
    • İletişim

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.