Hava Kargo Hakkında Herşey
Havacılık

5G Teknolojisi Uçuşları Etkiledi

79 / 100

5G Teknolojisi Uçuşları Etkiledi

Bazı hava yolu şirketi, 5G teknolojisine geçiş sürecinde oluşabilecek potansiyel riskler nedeniyle, Amerika uçuşlarında düzenlemeye gitti.

Emirates, Air India, All Nippon Airways, Japan Airlines, Lufthansa ve British Airways gibi şirketler, 5G belirsizliğini gerekçe göstererek, bazı uçuşlarda değişiklik yaptığını duyurdu.

Bazı hava yolu şirketleri uçuşları askıya alırken, bazıları olası teknik sıkıntılarla en fazla karşılaşması beklenen Boeing 777 model uçakların uçuşlarını durdurdu.

Virgin Atlantic ve Air France-KLM gibi bazı hava yolu şirketleri ise herhangi bir uçuş iptaline gitmediklerini ancak durumu izlediklerini belirtti.

ABD’nin en büyük telefon şirketlerinden AT&T ve Verizon, 5 Ocak’tan itibaren C-bandından 5G teknolojisini uygulamaya sokmayı hedefliyordu.

Federal Havacılık Dairesinin (FAA) talebi üzerine şirketler, 4 Ocak’ta 5G teknolojisine geçişi 2 hafta ertelediklerini duyurmuştu.

uçak,havayolu,5g

AT&T Sözcülüğünden yapılan açıklamada, “Havacılık güvenliğinin ve 5G’nin bir arada var olabileceğini biliyoruz. Daha fazla iş birliği ve teknik değerlendirmenin tüm sorunları çözeceğinden eminiz.” ifadesi kullanılmıştı.

Dünyanın en büyük uçak üreticileri Boeing ve Airbus şirketlerinin Üst Yöneticileri (CEO), 21 Aralık 2021’de ABD Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg’e 5G telefon servisi konusunda ortak imzalı bir mektup göndererek, bunun havacılık endüstrisine büyük zarar verebileceği yönünde uyarıda bulunmuştu.

Mektupta, 5G teknolojisinin uçakların güvenli şekilde çalışma yeteneğini olumsuz etkileyeceği savunulmuş, “5G teknolojisine geçişin ertelenmesi” çağrısı yapılmıştı.

Öte yandan 5G teknolojisine geçişi savunan sektördeki gruplar ise havacılık endüstrisini, “korku tellallığı yapmak ve gerçekleri çarpıtmakla” suçlayarak, bu teknolojiye geçişin ertelenmesinin ekonomide 10 milyarlarca dolar kayba yol açacağı uyarısında bulunmuşlardı.

5g

5G nedir, ABD’de havacılığı nasıl etkiler?

Yeni nesil kablosuz internet bağlantısı olarak nitelenebilecek olan 5G, telefonlardan veri indirmeyi ve yüklemeyi son derece hızlandırıyor ve daha çok cihazın aynı anda internete bağlanmasına olanak tanıyor.

5G bunun için radyo sinyallerinden yararlanıyor. ABD’de 5G için kullanılan radyo frekansları, C Bandı olarak bilinen dalga aralığının bir parçası.

C Bandı, uçaklarda bulunan ve uçağın yerden yüksekliğini ölçerken, aynı zamanda güvenlik ve navigasyon sistemleri için de veri toplayan cihazların kullandığı frekanslara yakın.

5G kullanımından kaynaklanan parazitlerin bu cihazların çalışmasını etkilemesinden ve özellikle iniş sırasında sorunlara yol açmasından kaygı duyuluyor.

Kaynak: AA,BBC

Zeynep Kali

İstanbul Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. 15 Yıl Havacılık sektöründe çalıştı. Uçakları,yolcuları ve yolculukları çok sever. Farklı insanlar tanımak,tanımadığı şehirlerin sokaklarında dolaşmak en hoşlandığı şeydir. Bir kız çocuğu annesidir. Sitemizin Yazı İşleri Müdürüdür

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu