Hava Kargo Hakkında Herşey
HavacılıkKöşe Yazıları

SMS – EMNİYET YÖNETİM SİSTEMİ ÜZERİNE 28

SMS –  EMNİYET YÖNETİM SİSTEMİ ÜZERİNE     28

Bir çok şirketlerde  Emniyet yöneticisi iş ilanıyla göreve başlamamıştır. Genellikle tesadüfle oluşmuştur.  Nasıl mı?

* Bulunduğu şirkette kötü performans sağladığından bu mevkiye geçmiş,

* Terfi etmesi gerekir. Bu mevkiye getirilir. Kendi de işin ciddiyetinin farkında değildir.

* Kaldırılan bir mevkideki yöneticiyi ortada bırakmamak için geç otur buraya şimdilik!  derler…

 

Böyle bir yere gelen kişinin neler yapması gerekir?  Neler hissediyor olabilir?

Nereden başlamalı? Nasıl bir yol izlemeli?

 

ICAO  9859 SMM kitabını çok iyi okumalı ama sayfaları atlayarak değil. Çok dikkatli okumalı. Diğer SMS belgelerini okumadan önce bunu okumalı. Çünkü 2006 yürürlüğe giren SMS gerekliliklerin köküdür.  Yine 9859 no lu belgeyi okunmasının nedeni belki de mevcut en iyi kaynak.

 

Havacılık emniyet yönetim sistemlerinin başarısız olmasının bir numaralı nedeni en üst düzey yöneticilerinin LİDERLİK eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Bu bilinmeli!

Emniyet yöneticisiniz ve tesadüfen gelmişsiniz. Bununla beraber üst düzey yönetim desteğiniz yok. Devamında  güveninizi  kaybettiğinizi hissederseniz. Bence bu hisse kapılmayın, güçlü bir şekilde odaklanmanız gerekir.  Öncelikle üst yönetim desteğini olmadığını biliyorsunuz. Zaten rutin toplantıda yok. Olmayan  toplantının, ‘yaz katip’ uygulaması da var. Yeterli bütçe  verilmemesi.  Bülten çıkarma isteksizliği veya çıkarmak için çıkarmak….

Eğer siz Emniyet yöneticiyseniz, üst yönetim ile mükemmmel bir uyum sağlamalısınız. Organizasyonun tamamı  üst yönetimin sizi desteklediğini bilmeli. Mutlaka onların da zamanları değerli. Ama üst yönetim desteğini bunu aşağıya hissettirmeli.

Her emniyet yöneticisi kitleleri hareket ettirmek için karizmaya veya cazibeye sahip değildir. O zaman yanınıza bir yardımcı arayın. Ama kullanmayın!

Şirketi bir değişim yoluna yönlendireceksiniz. O zaman yanınıza değişim yöneticileri etkili ve ikna edici iletişim kuracak kişileri de katmalısınız. Bazı şirketler bunu geçici bir danışmanla  halletmeye gider  veya emniyet yöneticisini ilgili eğitimler aldırarak daha vasıflı hale getirir. Olmuyorsa o zaman bu mevkiye tesadüf gelmeyin…

 

Yok ben gitmem!  diyorsanız. Kaldığımız yerden devam edelim. O zaman  bir  SMS Uygulama Planı Oluşturun;

 

GAP analizi yaptıktan sonra  programınızı  uygulamak için bir plan geliştirmeniz gerekir. Bir çok modeller var:  TRANSPORT KANADA, FAA, ICAO gibi….

Bir SMS uygulama  modeli seçtikten sonra  hedeflenen başlangıç ve bitiş tarihlerini  ayarlayın, izleyin ve takip edin.

 

SMS  yönetiminde bir çok unsur vardır ki süreçlerde zorlar.. Bundan dolayı SMS yöneticileri için göz korkutucu  görünebilir. Çoğu zaman, yeni bir işin en zor kısmı, nereden başlanacağını ve gereksinimlerin neler olduğunu anlamaktır.

Öncelikle;

* Üst yönetim desteğini kazanın

* GAP Analizi yapın

* Uygulama planı oluşturun

 

Öyleyse  Kolay Gelsin!

Mehmet Ali Ataman

1.Nisan.2018

SMS - EMNİYET YÖNETİM SİSTEMİ ÜZERİNE 28 30 Nisan 2024

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu