Ambulans Uçuşları nedir?
Hava ambulans uçuşları tarifesiz ticari uçuşlardır. Bu uçuşların doğası gereği , sivil havacılık otoriteleri izin konusunda genellikle çok yardımcı ve operasyonel gereksinimler açısından uzlaşmacı tavır takınırlar. Yine de bazı işletme sorunları ve hataları mümkündür. Bunun için planlamanın önemi büyüktür.
Eğer bir hava ambulans uçuşu planlayacaksanız aşağıdakileri bilmenizde fayda var.
1. Önceden bildirim mecburiyetleri
Uçuşun aciliyetine bağlı olarak iniş , kalkış ve transit geçiş müsadeleri genellikle birkaç saatte alınabilmektedir. Ciddi veya acil tıbbi durumlar , organ transferleri “acil” istekler olarak kabul edilir. İzin taleplerinin cevaplanması birkaç saat ile 24 saat arasında değişmektedir. Bunun da sebebi ülkelerin farklı uygulamalarıdır. Örneğin Çin bu konuda daha sıkıdır, Kanada ise geçikmeden hava ambulans izinlerini verir. Jamaika , izin vermeden önce hava ambulansının niteliklerinin uygun olmasını şart koşar.
2. İzin belgeleri
Hava ambulans izni başvuruları için, uçak / mürettebat bilgilerin yanı sıra tıbbi duruma ilişkin ayrıntıları ( hastanın güncel epikriz raporu )da bildirmeniz gerekir. Gerekli belgeler genellikle uçuşa elverişlilik ve kayıt belgeleri, dünya çapında geçerli sigorta, tam mürettebat bilgileri ve tam tarife bilgilerini içerir. Buna ek olarak kalkış veya varış noktası, hastane bilgisi, yerel bir hastanenin kontak bilgileri ve hastanın durumu hakkındaki raporlar.
3. Vize Gerekliliği
Mürettebat veya yolcunun milliyetine bağlı olarak, vize gerekebilir. Bazı ülkelerde mürettebat için vizesiz uçuş izni mümkünken genel havacılık operasyonları için olduğu gibi , hava ambulansındaki hastalar ve refakatçileri için vize şartları uygulanır. Örneğin, Çin hava ambulans uçuşlarında uçuşu gerçekleştiren mürettebatta dahil olmak üzere herkesin C tipi vizesi olması gerekir.
4. Planlama ile ilgili bilgiler
Hava ambulans uçuşunun yapılacağı havaalanındaki uçuş kısıtlamaları ( gürültü sebebiyle gece uçuşu kabul etmeme , karantina vb.) gibi kurallardan muaf tutulabilir. Bundan doğacak ödemeler , masraflar olabilir. Ayrıca bu uçuşun onayı havalimanı otoritesinin takdirinde olabilir.
Hava ambulans uçakları genellikle kısa menzilli uçaklardır. Bu sebepten teknik inişler gerçekleştirilerek uçuşun tamamlanması gerekebilir. Bu gibi durumlarda pek çok ülke teknik iniş için müsade vermekteyken , bazı ülkelerde özel izinler gerekebilir.
5. Yer hizmetleri sağlama
Bir hava ambulans uçuşu tamamlandıktan sonra yerde kara ambulans hizmeti de sağlanmış olmalıdır. Önceden yapılacak planlama ile hastane yada sağlık kuruluşu ile iletişime geçilip kara ambulans talebi yapılmalıdır. Varış noktasında oksijen sağlanması gibi gereklilik durumlarında hastanın durumu ile ilgili detaylı bilginin kara ambulansına verilmiş olması gerekmektedir. Ayrıca ülkeye giriş için yolcunun pasaport ve vize kopyaları önceden yer hizmetleri sağlayacısına iletilmiş olmalıdır.
Sonuç
24 saat öncesinden hazırlık yapılması tercih edilse de pek çok hava ambulans operatörü birkaç saat önceden bu planlamayı yapabiliyor. En iyi uygulama, tüm izin talepleri için , tam ve doğru belgeleri temin ederek 3. taraf olan kuruluşu veya servis sağlayıcılara iletmektir. Böylece hasta bilgileri en kısa sürede gerekli yerlere iletilir ve olası problemlere hazırlıklı olunur.