Hava Kargo Hakkında Herşey
HavaalanıHavacılık

2023 Yılının en yoğun havalimanları açıklandı

74 / 100

2023 Yılının en yoğun havalimanları açıklandı

Dünya’nın en yoğun havalimanlarının 2023 ön verileri, uluslararası hava seyahati talebinin yeniden yükselmesiyle kayda değer değişikliklerin göstergesi olarak bugün Airports Council International (ACI) World tarafından açıklandı.

2023 için küresel toplam yolcu tahmini, pandemi öncesi seviyelere kıyasla %93,8’lik dikkate değer bir toparlanmayı yansıtarak 8,5 milyar civarında. Özellikle uluslararası trafiğin toparlanması, sektörün yeniden canlanması ve genişlemesindeki önemli rolünü vurguluyor.

Uluslararası havalimanlarındaki yolcu akını, bu segmente bağlı merkezlerin toparlanmasını güçlendirmede merkezi bir rol oynadı ve dolayısıyla toplam yolcu sayısı bakımından en yoğun 10 havalimanının oluşumunu etkiledi.

ACI Dünya Genel Müdürü Luis Felipe de Oliveira, “2023’teki küresel hava seyahati öncelikle uluslararası segmentten beslendi ve bu durumu tetikleyen birkaç faktör vardı. Bunlar arasında Çin’in yeniden açılmasından beklenen faydalar ve makroekonomik koşullara rağmen seyahate artan bir eğilim yer alıyor. ABD’den gelen geleneksel liderler, yolcu sayısı bakımından en yoğun 10 havalimanını domine etmeye devam ediyor, özellikle Hartsfield-Jackson Atlanta Uluslararası Havalimanı’nın birinci sıradaki yerini koruması dikkat çekiyor. Ancak dikkate değer değişiklikler de var. Dubai Uluslararası Havalimanı ilk kez ikinci sıraya yükseldi, Tokyo Haneda Uluslararası Havalimanı ise 2022’de 16. sıradan 2023’te 5. sıraya dikkate değer bir yükseliş yaşadı. Ayrıca, İstanbul ve Yeni Delhi havalimanlarının kararlı gücü, onları 2019’a kıyasla önemli ilerlemeler kaydederek en üst sıralarda tutuyor” dedi.

“Özellikle yıl bazında bir azalmaya rağmen kargo, dünya ticaretinde önemli bir rol oynamaya devam ediyor. Hong Kong Uluslararası Havalimanı, birinci sıradaki yerini korurken, onu Memphis Uluslararası Havalimanı ve Şanghay Pudong Uluslararası Havalimanı izliyor. Doha Uluslararası Havalimanı, 2019’a göre %6,3 büyümeyle 8. sıraya yükseldi.

“Bu sıralamalar, bu ulaşım merkezlerinin küresel bağlantılar, ticaret ve ekonomik kalkınmadaki kilit rolünü vurguluyor. Havaalanları, küresel seyahatin her zaman değişen manzarası tarafından ortaya çıkan zorluklar karşısında dirençlerini ve adaptasyonlarını göstermeye devam ediyor. ACI World, havaalanlarının politika oluşturmanın kritik aşamalarında ve havaalanı mükemmelliğinin peşinde ilerlerken dünya çapında savunulmasına adanmıştır.”

Havalimanı sıralamaları, küresel olarak 180’den fazla ülkede bulunan 2.600’den fazla havalimanından toplanan verilere dayanmaktadır. Bu geniş veri seti, ACI World’ü havaalanı seyahat talebi konusunda en yetkili kurum konumuna getirmektedir, böylece sıralamalarında en üst düzey doğruluk ve güvenilirlik sağlanmaktadır.

2023 Yılının en yoğun havalimanları açıklandı 30 Nisan 2024

Dünya yolcu  trafiğinde öne çıkan havalimanları

Ön veriler, 2023 küresel toplam yolcu sayısının yaklaşık 8,5 milyar olduğunu gösteriyor, bu da 2022’ye kıyasla %27,2 artışa veya pandemi öncesi sonuçların %93,8’lik bir iyileşmesine denk geliyor (2019). Yurt içi pazar %20,2 arttı (veya 2019 seviyesinin %96,8’ini toparladı), uluslararası pazar ise %36,5 büyüme oranıyla toparlandı (veya 2019 seviyesinin %90,4’ünü). Yaklaşık 10% ‘unu temsil eden en yoğun 10 havalimanı (806 milyon yolcu), 2022’ye kıyasla %19,8 artış gösterdi veya 2019 sonuçlarına göre %0,7 artış gösterdi (2019’da 801 milyon yolcu). Hartsfield-Jackson Atlanta Uluslararası Havalimanı ilk sırayı korurken, Dubai Uluslararası Havalimanı ilk kez ikinci sıraya yükseldi ve üçüncü sıradaki Dallas Forth Worth Uluslararası Havalimanı’nı geride bıraktı. Toplam yolcu trafiği için en üst 10 sıralamasından, 5 havalimanı ABD’de bulunmaktadır. En büyük sıçrama, 2022’de 16. sıradan 2023’te 5. sıraya Haneda’da kaydedildi. Hartsfield-Jackson Atlanta Uluslararası Havalimanı, 23-26 Eylül tarihleri arasında Atlanta, ABD’de ACI Dünya Müşteri Deneyimi Zirvesi ve Fuarına ev sahipliği yapacak.

2023 Yılının en yoğun havalimanları açıklandı 30 Nisan 2024

Dünya Hava Kargo trafiğinde öne çıkan havalimanları

2023 yılında hava kargo hacmi, yıllık %3,1’lik bir azalma (-2019’a kıyasla %4,6) ile 113 milyon metrik ton civarında tahmin ediliyor. En üst 10 havalimanındaki hava kargo hacmi, 2023 yılında %3,5’lik bir azalma yaşadı ve küresel ticaret ve tedarik zincirlerindeki devam eden jeopolitik gerilimler ve aksaklıklar nedeniyle %29,6 milyon metrik tonu bulan küresel hacmin %26’sını temsil etti. Gerileme.

Hong Kong Uluslararası Havalimanı birinci sırada kalmaya devam ederken, onu Memphis Uluslararası Havalimanı ve Şanghay Pudong Uluslararası Havalimanı izliyor. Anchorage Havalimanı 4. sırada ve onu Incheon Uluslararası Havalimanı takip ediyor.

2023 Yılının en yoğun havalimanları açıklandı 30 Nisan 2024

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu