Hava Kargo Hakkında Herşey
Havacılık

2020 yılının ‘İhracat Şampiyonları’ belli oldu

81 / 100

2020 yılının ‘İhracat Şampiyonları’ belli oldu

Hizmet İhracatçıları Birliği tarafından 17 kategoride ilk 3’e giren 2020 yılı İhracat Şampiyonları açıklandı. Listede Liman İşletmeciliği Hizmetleri kategorisinde Asyaport ve Kumport yer alırken Yük Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetleri kategorisinde ise, Ekol Lojistik, MSC Gemi Acentalığı ve Mars Lojistik ilk 3’e giren firmalar oldu.

Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) 2020 yılı İhracat Şampiyonları açıklandı. HİB bünyesindeki alt sektörlerden oluşan 17 kategoride ilk 3’e giren firmalara gösterdikleri başarıdan dolayı plaket takdim edildi.

Gösterdikleri performans ile 2020 yılı Hizmet İhracatı Şampiyonu olan ihracatçıları tebrik eden HİB Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, “Türkiye’nin en genç ihracatçı birliği olmamıza rağmen, üye sayımızı kısa sürede 2 binin üzerine, Covid-19 pandemisinin yıkıcı şartlarına rağmen ihracatımızı da 46,2 milyar dolar seviyelerine çıkarmayı başardık. Sektörümüz bu yıl aynı zamanda 21 milyar doların üzerinde bir dış ticaret fazlasına da imza atmış durumda” dedi.

ihracat

‘Bacasız sanayii’ adıyla ülkemizin ‘yumuşak gücü’ olarak bilinen hizmetler sektörünü ‘stratejik güç’ olarak tanımlayan Aycı, “Dünya çapında 170’ten fazla ülkede günlük 700 milyon izleyiciyle buluşan Türk dizileri sayesinde, tıpkı ülkemize gelen yabancı turistlerin sayısı gibi Türk ürünlerine olan ilgi ve talep de her geçen gün katlanıyor. Benzer şekilde Türkiye’de eğitim gören yabancı ülke vatandaşları da, mezun olduktan sonrada ülkemize turistik amaçla geliyor, aynı zamanda kendi ülkesinde Türkiye’yi en iyi şekilde tanıtıyor ve iş yapmak için ülkemiz firmaları ile iletişime geçiyor. Kısacası hizmetler sektörümüz yakaladığı başarılar ve planlanacak dönüşümler sayesinde küresel markaya evrilerek ekonomik açıdan da tam bağımsızlık için güçlü kaynak teşkil edecek ve kısa vadede hedeflediğimiz 150 milyar dolar ihracat hedefine ulaşacağız” şeklinde konuştu.

Dış ticaret fazlası veren Türkiye hedefi için hizmet sektörünün hayati bir rol oynadığını belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, “Günümüzün gelişmiş ekonomilerinin öncü sektörü hizmet sektörüdür. Gelişmekte olan ülkeler de benzer bir serüveni tecrübe etmiştir. Bugün gelinen noktada hizmet sektörü birçok ülke ekonomisinin en hızlı büyüyen sektörü olmuş ve bu ülkelerde GSYİH’nin yüzde 50’sinden fazla pay alır hale gelmiştir. Nitekim hizmet sektörü ülkemizde de milli gelirin 2/3’ünü oluşturmaktadır” dedi.

Hizmet ihracatının Türkiye’nin cari fazla veren bir ekonomiye sahip olması adına stratejik bir öneme sahip olduğunu belirten Gülle, “Sektörümüz, ekonomimize maddi katkılarının yanı sıra ülkemizin küresel ölçekte itibarını da zirveye taşımaktadır. Hizmet sektöründe faaliyet gösteren firmalarımız, 15 milyon yurttaşımızı istihdam ederek, yakaladığı başarılarla ülkemizin dinamik ve nitelikli insan gücü potansiyelini de gözler önüne sermektedir” şeklinde konuştu.

deniz,ihracat

Büyüme stratejimizdeki yatırım, üretim ve istihdamla birlikte dördüncü sac ayağı olan ihracatta her geçen gün rekor tazeleme başarısı gösterdiklerini belirten Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “Uzun yıllardır Türkiye ekonomisinin büyümesinde itici güç olan, 2018 yılında Hizmet İhracatçıları Birliği’nin kurulmasıyla ihracata kattığı üstün değer resmilik kazanan hizmetler sektörü, bu yıl Genel Sekreterlik biriminin kurulmasıyla gücüne güç katarak küresel marka olma yolunda hızla ilerlemeye başladı. Hizmetler sektörü, net döviz girdisi sağlaması ve istihdam deposu olması özelliklerinin yanında, yarattığı çarpan etkisiyle mal ihracatına da pozitif katkı yapmasıyla Türkiye ekonomisinin tam anlamıyla göz bebeği sektörü durumunda” dedi.

Hizmetler sektörünü oluşturan turizmden lojistiğe, sağlıktan dizi-filme, eğitimden yazılıma hemen hemen tüm alt sektörlerdeki mevcut yatırımların, hedeflenen ihracat rakamlarına ulaşılması için yeterli olduğunu da söyleyen Muş, “Geriye hizmetler sektörünü iyi analiz etmek ve gereken adımları hızla uygulamaya almak kalıyor. Biz de bu adımların hızlıca atılması için gerek Hizmet İhracatçıları Birliği’nin ve Birlik Genel Sekreterliğinin kurulması gerekse Ticaret Bakanlığımız bünyesinde Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü’nün kurulması için gerekenleri yaptık. Ümit ediyorum ki, Covid-19 pandemisinin en çok etkilediği sektörlerden olan hizmetler sektörümüz hızla toparlanmasını sürdürecek ve rekorlar kırdığı 2019 yılındaki rakamlarının çok daha ötesine geçecek” dedi.

2020 yılında gösterdikleri başarılı performans pandemiye rağmen ile sektörün yaklaşık 35 milyar dolarlık ihracat ve 11,5 milyar dolar dış ticaret fazlası vermesini sağlayan firmalar bu başarılarından dolayı ödüllendirildi.

17 kategoride ilk 3’e giren 51 firmanın kategorileri ve isimleri şöyle:

BAKIM VE ONARIM HİZMETLERİ

1.Türk Hava Yolları Teknik A.Ş.

2.MRO Teknik Servis San. ve Tic. A.Ş.

3.MNG Jet Havacılık A.Ş

DANIŞMANLIK, MÜŞAVİRLİK VE DESTEK HİZMETLERİ

1.Destek Patent A.Ş.

2.Ercan Yiğit Özgün

3.Boss Yönetişim Hizmetleri A.Ş.

EĞİTİM HİZMETLERİ

1.Bahçeşehir Üniversitesi

2.İstanbul Aydın Üniversitesi

3.T.C. Altınbaş Üniversitesi

FİLMCİLİK, EĞLENCE VE DİĞER KÜLTÜR HİZMETLERİ

1.Ay Sanat Prodüksiyon Ve Yapım A.Ş.

2.Med Yapım Televizyon Ve Filmcilik A.Ş.

3.Turkuvaz Aktif Televizyon Prodüksiyon A.Ş.

FİNANS, SİGORTA VE DİĞER MALİ HİZMETLER

1.Türkiye Halk Bankası A.Ş.

2.Anadolu Anonim Türk Sigorta Şirketi

3.Oti Holding A.Ş.

İNŞAAT, TAAHHÜT VE MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİ

1.Yapı Merkezi İnş. Ve San. A.Ş.

2.GAP İnşaat Yatırım Ve Dış Tic. A.Ş.

3.Dorçe Prefabrik Yapı Ve İnşaat A.Ş.

LİMAN İŞLETMECİLİĞİ HİZMETLERİ

1.TAV Havalimanları Holding A.Ş.

2.Asyaport Liman A.Ş.

3.Kumport Liman Hizmetleri Ve Lojistik San. Ve Tic. A.Ş.

MİMARİ, MÜHENDİSLİK, BİLİMSEL VE DİĞER TEKNİK HİZMETLER

1.Ford Otomotiv San. A.Ş.

2.Promota Mühendislik ve Müsavırlık A.Ş.

3.Denzay Mühendislik Enerji İnş. Bilişim San. Tic. Ltd. ŞTİ.

SAĞLIK HİZMETLERİ

1.Acıbadem Sağlık Hiz. Ve Tic. A.Ş.

2.MLP Sağlık Hizmetleri A.Ş.

3.Koç Healthcare

SEYAHAT ACENTELİĞİ HİZMETLERİ

1.Marka gizliliğini koruyor

2.Odeon Turizm İşletmeciliği A.Ş.

3.MP Turkey Turizm A.Ş.

TEKNİK MÜŞAVİRLİK VE KONTROLÖRLÜK HİZMETLERİ

1.N.K.Y. Mimarlık Mühendislik İnşaat Ve Ticaret Ltd. ŞTİ.

2.Yüksel Proje Uluslararası A.Ş.

3.Su-Yapı Mühendislik Ve Müşavirlik A.Ş.

TELEKOMÜNİKASYON HİZMETLERİ

1.Mayen Telekomünikasyon Hizmetleri A.Ş.

2.Turksat Uydu Haberleşme Kablo TV Ve Islt. A.Ş.

3.Millenicom Telekomünikasyon Hizmetleri A.Ş.

TURİZM VE KONAKLAMA HİZMETLERİ

1.ETS Group

2.Fine Otel Turizm İşl. A.Ş.

3.Ceylan İşletme İnşaat Turizm Yatırım San. TİC. A.Ş.

YAZILIM VE BİLİŞİM HİZMETLERİ

1.Taleworlds Entertainment Yazılım Teknolojileri A.Ş.

2.Netrd Bilgi Teknolojileri Telekominikasyon A.Ş.

3.Etiya Bilgi Teknolojileri Yazılım San. Ve Tic. A.Ş.

YER HİZMETLERİ

1.Çelebi Havacılık Holding A.Ş.

2.Havaalanları Yer Hizmetleri A.Ş.

3.TGS Yer Hizmetleri A.Ş.

YOLCU TAŞIMACILIĞI HİZMETLERİ

1.Türk Hava Yolları A.O

2.Pegasus Hava Taşımacılığı A.Ş.

3.Onur Air Taşımacılık A.Ş.

YÜK TAŞIMACILIĞI VE LOJİSTİK HİZMETLERİ

1.Ekol Lojistik A.Ş.

2.MSC Gemi Acentalığı A.Ş.

3.Mars Lojistik Uluslararası Taşımacılık Dep. Dağıtım Ve Tic. A.Ş.

Kaynak: Deniz Haber Ajansı

Zeynep Kali

İstanbul Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. 15 Yıl Havacılık sektöründe çalıştı. Uçakları,yolcuları ve yolculukları çok sever. Farklı insanlar tanımak,tanımadığı şehirlerin sokaklarında dolaşmak en hoşlandığı şeydir. Bir kız çocuğu annesidir. Sitemizin Yazı İşleri Müdürüdür

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu