Hava Kargo Hakkında Herşey
Havacılık

2020 YILI SONUNDA HAVAYOLU SEKTÖRÜNÜ BEKLEYEN GLOBAL BORÇ

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), havayolu endüstrisinin küresel borcunun yıl sonuna kadar 550 milyar dolara yükselebileceğini gösteren bir analiz yayınladı. Bu, 2020’nin başında borç seviyelerine göre 120 milyar dolarlık bir artış.

– 67 milyar dolarlık yeni borç, devlet kredileri (50 milyar dolar), ertelenmiş vergiler (5 milyar dolar) ve kredi garantilerinden (12 milyar dolar) oluşmaktadır.

– 52 milyar dolar, ticari krediler (23 milyar dolar), sermaye piyasası borcu (18 milyar dolar), yeni faaliyet kiralarından borç (5 milyar dolar) ve mevcut kredi tesislerine (6 milyar dolar) erişim de dahil olmak üzere ticari kaynaklardan geliyor.

Mali yardım, operasyonları kesmeden krizin en kötüsünü atlatmak için bir yaşam çizgisidir. Ancak bu yılın ilerleyen dönemlerinde havacılık sektörünün borç yükü 550 milyar dolar civarında olacak (% 28 büyük bir artış )

Devlet yardımı sektörü ayakta tutmaya yardımcı oluyor. Asıl önemli olan havayollarının yardımların yarattığı borç yükü altında batmasını önlemektir ”dedi. IATA Genel Müdürü ve CEO’su Alexandre de Juniac.

Toplamda hükümetler havayollarına 123 milyar dolar mali yardım taahhüt etmişlerdir. Bundan 67 milyar dolar geri ödenmesi gerekecek. Bakiye büyük ölçüde ücret sübvansiyonları (34.8 milyar $), özkaynak finansmanı (11.5 milyar $) ve vergi indirimi / sübvansiyonlarından (9.7 milyar $) oluşmaktadır. Bu, yalnızca 2020’nin ikinci çeyreğinde tahmini 60 milyar dolar nakit ile yanan havayolları için hayati önem taşıyor.

Hükümetler tarafından sağlanan yardımların yarısından fazlası yeni yükümlülükler yaratmaktadır. % 10’dan daha azı havayolu özkaynaklarına katkıda bulunacaktır. Borçların hükümetlere ve özel borç vericilere ödenmesi, krizin yolcu talebinin toparlanması için geçen süreden çok daha uzun süreceği anlamına gelecektir.

Bölgesel farklılıklar

Devletin mali yardımında 123 milyar dolar, 2019’un toplam havayolu gelirlerinin% 14’üne (838 milyar dolar) eşit. Yardım dağılımının bölgesel varyasyonları, doldurulması gereken boşluklar olduğunu göstermektedir.

 2019 GELİRLERİ (MİLYAR $)YARDIM SÖZÜ VERİLDİ (MİLYAR DOLAR)2019 GELİRLERİNİN YÜZDESİ
global$ 838$ 123% 14
Kuzey Amerika$ 264$ 66% 25
Avrupa$ 20730 $% 15
Asya Pasifik$ 257$ 26% 10
Latin Amerika38 $$ 0.3% 0.8
Afrika ve Orta Doğu$ 72$ 0.8% 1.1

Havayollarının COVID-19 krizinden kurtulmasına yardımcı olmak için gereken mali yardımda hala büyük boşluklar var. ABD hükümeti, CARES Yasası’nın, toplamda bölgenin havayolları için yıllık 2019 gelirlerinin dörtte birini temsil eden Kuzey Amerika taşıyıcılarına finansal yardımın ana bileşeni olmasıyla öncülük etti. Bunu 2019 yıllık gelirlerinin% 15’inde Avrupa,% 10’unda Asya-Pasifik yardımı izliyor. Ancak Afrika’da Orta Doğu ve Latin Amerika’nın ortalama yardımı 2019 gelirlerinin yaklaşık% 1’i kadardır.

Birçok hükümet, iflastan kaçınmak için para da dahil olmak üzere finansal yardım paketleriyle adım attı. Hükümetler yeterince hızlı veya sınırlı fonlarla karşılık vermediklerinde iflaslar gördük. Örnekler arasında Avustralya, İtalya, Tayland, Türkiye ve İngiltere sayılabilir. Havayollarına finansal yardım şu anda ekonomik zorunluluktur. Ekonomiler normale döndüğünde sistemin hazır olmasını ve işlevselliğini sağlayacaktır..

Borcun Etkisi

Sağlanan yardım türü toparlanmanın hızını ve gücünü etkileyecektir. IATA hükümetleri, havayollarının özkaynak finansmanını artırmasına yardımcı olacak önlemlere odaklanmak için acele etmeye çağırdı. “Birçok havayolu şirketi hala finansal bir yaşam çizgisine muhtaç durumda. Henüz harekete geçmemiş olan hükümetler için verilen mesaj ise havayollarının hibe ve sübvansiyonlara odaklanarak özkaynak seviyelerini yükseltmesine yardımcı olmak, onları toparlanma için daha güçlü bir konuma getirmektir.

Zor bir gelecek var önümüzde. COVID-19 içeren ve mali şoktan sağ çıkmak sadece ilk aşama. Salgın sonrası kontrol önlemleri operasyonları daha maliyetli hale getirecektir. Sabit maliyetlerin daha az sayıda yolcuya yansıtılması demektir. Çevresel hedefleri gerçekleştirmek için yatırımlara ihtiyaç duyulacak. Her şeyin ötesinde, havayolları finansal yardımdan kaynaklanan borçları büyük ölçüde geri ödemek zorunda kalacaklar. Krizden kurtulduktan sonra, birçok havayolu için finansal sağlığa kavuşmak bir sonraki sınav olacaktır.

Geçen hafta, IATA Guvernörler Kurulu endüstrinin yeniden başlaması için beş temel ilke belirledi. Bunlar arasında, personelin ve seyahat edenlerin güvenliği ve emniyeti, endüstrinin çevresel hedeflerine ulaşma ve uygun fiyatlı bağlantı ile ekonomik toparlanmanın anlamlı bir itici gücü olma taahhütleri bulunmaktadır.

IATA’nın Baş Ekonomisti Brian Pearce tarafından hazırlanan COVID-19 – Havayolları için devlet mali yardımı (pdf) 

2020 YILI SONUNDA HAVAYOLU SEKTÖRÜNÜ BEKLEYEN GLOBAL BORÇ 25 Nisan 2024

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu