Hava Kargo Hakkında Herşey
Güncel HaberlerHavacılıkHavayolu

2016/2017 Kış Sezonu Analizi

Türk Havacılığı Zor Günler geçirirken Asya büyüyor, bölgemizdeki İran dikkat çekiyor.

Havacılıkta kış sezonu (W16/ 17) 30 Ekim Pazar günü başladı. Güney yarımkürede olanlar için yaz başlarken havacılık endüstrisi, genellikle bir sonraki beş ayı (Mart ayı sonuna kadar) kış sezonu olarak nitelendiriyor, çünkü hava yolculuğu büyük ölçüde kuzey yarımkürede yer alıyor.  Birçok havayolu, talebin mevsimsel doğasını yansıtacak şekilde programlarını değiştirmek zorundadır,  talebin genellikle kış sezonunda düşmesine rağmen, dünya çapında pek çok havayolu düşük performans gösteren rotaları bırakıp, yeni hizmetler başlatma fırsatı olarak da görüyor.

anna.aero‘nun yeni rota veritabanında, havayollarının yalnız kış sezonunun ilk iki haftasında başlayan veya başlamak üzere olan 300’den fazla yeni rota hakkında bilgi var.

2015 yılının aynı dönemine göre Kasım ayında ikinci haftasında net koltuk satışında  büyüme görülüyor,bu belirleme anna.aero kaynak verileriyle OAG tarife analizi tarafından yapıldı. Aynı şekilde aralık ayında yapılacak analizlerde rakamlar değişse de genel sıralama pek değişmeyecektir.

En Hızlı Büyüyen Havalimanları Asya’da.

Çin’deki Chengdu Havaalanında artan 150,000 koltuk sayısıyla neredeyse% 40 büyüme görülmektedir.Geçen yılın Kasım ayına göre yaşanan bu artış oldukça şaşırtıcı ancak kış sezonu boyunca bu artışın devam edeceği ve Chengdu Havalimanı’nın ilk üçte yer alacağı görünüyor. Aşağıdaki tabloda parlak yeşil ile gösterilenler Çin havalimanları, 20 havalimanı içinde 8 tanesini oluşturuyor.Hindistan’ın ise ilk 10’da üç havalimanı var; Delhi, Bangaluru ve Kalküta.

oag-veri-1

İndiGo Ryan Air’den daha Hızlı Büyüyor.

Havayolu kapasite büyümesinde öncülük bu kış Hindistan’ın en büyük yerli havayolu, IndiGo‘da. Havayolu geçtiğimiz günlerde ilk A320neo uçağını aldı ve Hint pazarındaki neredeyse% 35 kapasite artışı da bu trafiğin büyümesine yardımcı oluyor. Avrupa’nın en büyük düşük bütçeli havayolu Ryanair neredeyse% 14 büyümesine rağmen ikinci sıraya yerleşti. Havayolu Ekim ayında% 13 yolcu büyümesi ve % 95 yük faktörü açıklamıştı. Sonraki üç sırada yer alanların tümü Çin  Havalimanları(parlak yeşil gösterilen). Ortadoğu taşıyıcıları Emirates ve Qatar Airways, Suudi Arabistan Havayolları gibi ilk 10’da. 11. sıradan 20. sıraya kadar olan havayolları ise devlet destekli ulusal havayolları (Aeroflot, Air Canada ve Vietnam Havayolları) ve düşük bütçeli havayollarının geniş bir karışımı; İran merkezli Aseman Airlines, Xiamen Airlines, Hindistan, Malezya, Meksika, Suudi Arabistan ve Birleşik Krallık’tan havayolları oluşturuyor.

oag-veri-2

Hindistan Patlama Yaparken Çin Amerika’yı Geçiyor

Çin’in diğerlerinden üç kat daha hızlı büyümesiyle, haftalık ilave koltuk açısından en hızlı büyüyen pazar olması sürpriz olmadı. Hindistan’ın gelişen hava seyahat pazarı onu Amerika’nın önüne geçiriken, dördüncülüğü Vietnam alıyor. İlk 20’de sekiz Avrupa ülkelesi bulunurken İspanya beşinci  İngiltere yedinci sırada.  Ölçeğin diğer ucunda Nijerya’nın 40.000 koltukluk düşüşünün neredeyse 10 katı düşüşle Brezilya yer alıyor;  haftalık koltuk kapasitesin-deki düşüş % 13 ( 370.000 koltuk)

oag-veri-3

Kaynak:anna.aero

Zeynep Kali

İstanbul Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. 15 Yıl Havacılık sektöründe çalıştı. Uçakları,yolcuları ve yolculukları çok sever. Farklı insanlar tanımak,tanımadığı şehirlerin sokaklarında dolaşmak en hoşlandığı şeydir. Bir kız çocuğu annesidir. Sitemizin Yazı İşleri Müdürüdür

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu