Havacılık

1 Nisan 2026, Havacılıkta FIRTINA Başlıyor Mu?

✍ Mehmet Kali 📅 28 Mar 2026 ⏱ 2 dk okuma

1 NİSAN 2026, HAVACILIKTA FIRTINA BAŞLIYOR MU?

Yaz tarifesi resmen kapıda… 29 Mart 2026 itibarıyla IATA Kuzey Yaz Sezonu başlıyor ve 1 Nisan tam da bu dönemin ilk günü. Havayolları uzun zamandır planladığı kapasite artışlarını devreye sokarken, bir yandan da İran-İsrail-ABD çatışmasının gölgesinde Jet A-1 yakıt krizi patladı.

Savaş 28 Şubat’ta başladığından beri jet yakıtı fiyatları neredeyse ikiye katlandı. ABD’de galon başına 2,50 dolardan 4 dolara, Avrupa’da ton başına 800 dolardan 1.500-1.700 dolara fırladı. Global ortalama %80-100 artış gösterdi. Havayolları bu maliyeti henüz tam olarak bilet fiyatlarına yansıtmadı; çünkü büyük kısmı hedging (fiyat kilitleme) anlaşmalarıyla geçici olarak örtüldü.

Ancak 1 Nisan’dan itibaren yaz sezonunun yoğun talep dönemi başlıyor. Eğer Orta Doğu’daki kriz sönümlenmez ve Hürmüz Boğazı’ndaki fiili kapanma devam ederse:

Kısacası: 1 Nisan 2026, havacılıkta “savaş öncesi fiyatlar” döneminin sonu olabilir. Yaz tatili planı yapan yolcular için “şimdi al, yoksa çok daha pahalıya mal olur” uyarısı tam zamanı.

Havacılık uzmanı gazeteci gözüyle söylüyorum: Bu kriz, pandemi sonrası toparlanmayı en sert şekilde test edecek. Savaş ne kadar uzarsa, havayollarının kâr marjları o kadar eriyecek ve yolcular da cebinden ödeyecek.

✈️ Sizce 1 Nisan’dan sonra bilet fiyatları ne kadar artar? Yaz planlarınızı erteleyecek misiniz yoksa şimdiden mi alıyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın! 💬

M
Mehmet Kali
Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"
📱 Tam Sürümü Görüntüle