TUSAÅ Genel Müdürü Kotil, kendi öz kaynaklarından 10 ton aÄırlıÄında ve en az 20 kiÅilik bir genel maksat sivil helikopter üretimi için geliÅtirme programı baÅlattıklarını açıkladı.
TUSAÅ (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii- Turkish Aerospace Industry- TAI) Genel Müdürü Temel Kotil, kendi öz kaynaklarından 10 ton aÄırlıÄında ve en az 20 kiÅilik bir genel maksat sivil helikopter üretimi için geliÅtirme programı baÅlattıklarını açıkladı. DÃNYAânın sorularını yanıtlayan Temel Kotil, T625 için geliÅtirilen diÅli kutusunun geliÅtirilerek bu helikopterde kullanılacaÄını vurguladı. Bu helikopterle birlikte TAIânin mevcut ve geliÅtirilmekte olan üretim ve satıŠyetkisine sahip olduÄu helikopter modeli sayısı 5âe ulaÅtı.
Tahmini süre 4 yıl
Temel Kotil TAI tarafından geliÅtirilen, Haziran ayında ilk uçuÅunu yapması ve takip eden 2 yıl içinde sertifikasyonu tamamlanarak seri üretime hazır hale gelmesi tasarlanan T625 sivil helikopterin bulunduÄunu hatırlatarak, yeni baÅlatılan 10 tonluk ve en az 20 kiÅilik genel maksat helikopterine iliÅkin Åu bilgileri verdi:
“T625 6 ton bir helikopter. 1400 beygir (gücünde) motoru var. TEI bu motoru yapıyor. DiÅli kutusu da 6 tonluk bir helikopter için. Onu âupgrade’ ediyoruz. Prototip olduÄu için biz imal edeceÄiz. T625 helikopterimiz inÅallah bu yaz ilk kalkıÅını yapacak. İki yıl içinde sertifikasyonu biter. 4 yılda bitiririz diye bakıyoruz.”
Temel Kotil tarafından açıklanan en az 20 kiÅilik helikopter geliÅtirme programı ile TAIânin elindeki helikopter programı 5âe ulaÅtı. Bunlar ATAK, yeni versiyon saldırı helikopteri, T625 sivil helikopter, yeni 20+ genel maksat helikopteri geliÅtirme, Sikorsky T70 ortak üretim programlarından oluÅuyor.
TAI, halen İtalyan yapımı Agusta A129 helikopterinin Türkiye uyarlaması olan özgün ATAK T129 saldırı helikopterlerini üretiyor. TSK, bu helikopterlerden 9âu erken duhul olarak adlandırılan tam konfigürasyon olmayan model olmak üzere 59 adet sipariÅ etmiÅti. Helikopterlerden 24 adeti teslim edildi ve üretim hattında da helikopterler bulunuyor. Bu helikopterin ihracat lisansı da Türkiyeânin elinde bulunuyor. TUSAÅ, özkaynakları ile ATAK helikopteri tarzında ancak daha büyük ve daha fazla faydalı yük taÅıyabilecek yeni bir saldırı helikopteri programı baÅlattı. Bu proje hayata geçtiÄinde Türkiyeânin 2 ayrı saldırı helikopteri modeli olacak.
TAIânin ana yüklenici olduÄu Sikorsky S70 genel maksat helikopterinin T70 olarak bazı alt sistemlerinin yerlileÅtirilmesini de içeren programda da anlaÅma saÄlanarak son aÅamaya gelindi. Bu programda Türkiye, TSK, Emniyet, Orman Genel MüdürlüÄü gibi çok sayıda kuruluÅ için 109 helikopter alacak. Sikorsky de aynı sayıda helikopterin TUSAÅ tarafından ihraç edilmesine izin verecek. T625 programı ise Türkiyeânin geliÅtirdiÄi ilk yerli tasarım helikopter olacak. Bu helikopterin tasarımı tamamlandı ve Haziran 2018âde ilk uçuÅunu yapması planlanıyor. Hafif sınıf bir helikopter olan T625 aÄırlıklı olarak sivil kullanım için tasarlandı. Bu helikopter için TUSAÅ iÅtiraki TEI 1400 beygir gücünde bir motor geliÅtiriyor.
