UlaÅtırma Denizcilik ve HaberleÅme BakanlıÄı Sivil Havacılık Genel MüdürlüÄü(SHGM) tarafından Kriz Anında Yolcu Bilgilerine EriÅimin saÄlanması amacıyla genelge yayımlanmıÅtır.
Bu çerçevede havayolu iÅletmelerinin uçak kaçırma, bomba ihbarı, kaza, olay, ciddi politik problemler ve terörizm gibi olası bir kriz anında; yolcu, ekip ve kargo bilgilerine Genel MüdürlüÄümüzün talebi doÄrultusunda hızlı bir Åekilde eriÅim saÄlanabilmesi gerekmektedir.
Havayolu iÅletmelerinin, Genel MüdürlüÄümüzün talebi halinde Genelge Ekâinde yer alan âKriz Durumunda Bilgilendirme Formânun doldurularak uodops(at)shgm.gov.tr e-posta adresine en geç 1 (bir) saat içerisinde göndermesi gerekmektedir.
Form ile birlikte, yolcu taÅımacılıÄı yapan iÅletmelerde yolcu listesi; iç hat uçuÅlarda hava aracında bulunan yolcuların isimlerinin, cinsiyet (erkek, kadın, çocuk) bilgisinin, dıŠhat uçuÅlarda ise bu bilgilere ilaveten yolcuların uyruk bilgisini içeren listeler de gönderilecektir.
Havayolu iÅletmelerinin bu genelge kapsamında tüm tedbirleri alınması ve bu usule iliÅkin ilgili el kitabında gerekli düzenlemeleri yapması gerekmekte olup, 01.12.2015 tarihinden itibaren yürürlüÄe girecektir.
Bu Genelge, SHGM tarafından ruhsatlandırılmıŠHavayolu İÅletmelerince gerçekleÅtirilen operasyonlar esnasında yaÅanabilecek uçak kaçırma, bomba ihbarı, kaza, olay, ciddi politik problemler ve terörizm gibi olası bir kriz anında; yolcu, ekip ve kargo bilgilerine SHGM talebi doÄrultusunda hızlı bir Åekilde eriÅim saÄlanabilmesine yönelik olarak hazırlanmıÅtır.
BilindiÄi üzere Yer Hizmeti KuruluÅu tarafından operasyona baÅlamadan önce;
â Uçaktaki yolcu sayısı,
â Kargo kompartımanının hangi bölümüne ne kadar yük yüklendiÄi bilgisi,
â Varsa özel yüklerin bilgisinin kayıt altına alınarak bir kopyası da operasyonu gerçekleÅtiren Havayolu İÅletmesinin kokpit ekibine verilmektedir.
Ayrıca Havayolu İÅletmeleri bünyesinde olası bir kriz anında uygulanacak usuller Emniyet Yönetim Sistemi kapsamında hazırlanan ERAP (Emergency Response Action Plan) ile belirlenmiÅtir. Bu kapsamda uçak kaçırma, bomba ihbarı, kaza, olay, ciddi politik problemler, terörizm gibi olayların yol açtıÄı olası bir kriz anında ilgili Havayolu İÅletmesinin SHGM talebi halinde Genelge Ekâinde yer alan âKriz Durumunda Bilgilendirme Formânun doldurularak aÅaÄıdaki listeleri de içerecek Åekilde;
â sadece yolcu taÅımacılıÄı yapan iÅletmelerde yolcu listesi; iç hat uçuÅlarda hava aracında bulunan yolcuların isimlerinin, cinsiyet (erkek, kadın, çocuk) bilgisinin, dıŠhat uçuÅlarda ise bu bilgilere ilaveten yolcuların uyruk bilgisini içeren yalın ve anlaÅılır Åekilde hazırlanmıŠlistenin,  uodops@shgm.gov.tr e-posta adresine en geç 1 (bir) saat içerisinde gönderilmesi zorunlu hale getirilmiÅ olup bu kapsamda gerekli tüm tedbirlerin alınması ve bu usule iliÅkin ilgili el kitabında gerekli düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.
Bu Genelge 01.12.2015 tarihinden itibaren yürürlüÄe girecek olup tüm Havayolu İÅletmeleriânin bu kapsamda hazırlıklarını tamamlaması gerekmektedir.
