Demir-Ãelik sektörünün Türkiye ihracatına 8 aylık katkısı 25 milyar doları aÅtı
Ocak-AÄustos 2022 döneminde 165,6 milyar dolara ulaÅan Türkiye ihracatının 25,2 milyar dolarını demir çelik sektörleri üstlendi. Sektörler, bu ihracatıyla Türkiye ihracatında yüzde 15,2 pay aldı. Sektörlerin Avrupa pazarında yeniden büyüdüÄü görülürken, ADMİB ise hedef ülkelerden ABDâde rekor büyüme kaydetti.
Dünyanın içinde bulunduÄu deÄiÅim sürecinde çok iyi pozisyon aldıklarını kaydeden ADMİB BaÅkanı Fuat Tosyalı, âBaÅta Rusya olmak üzere Avrupa ülkeleri yönünü Türkiyeâye çevirmeye baÅlayacak. ABDâde, Latin Amerika ülkelerinde önemli potansiyel var. Uzak Pazarlar Stratejisiânden iyi yararlanmalıyız. Ortaya çıkacak muhtemel fırsatları en iyi Åekilde deÄerlendirmemiz halinde, hem sektörlerimizin hem de Türkiye ihracatının hedeflerin üzerinde bir baÅarıya ulaÅması mümkünâ dedi.
Türkiyeânin aÄustos ayı ihracatı geçtiÄimiz yılın aynı ayına göre yüzde 13,2 artıŠkaydederek 21,3 milyar dolarla tarihin en yüksek aÄustos ayı ihracatına ulaÅtı. İlk 8 ayda ihracat 165,6 milyar dolar olurken Türk ihracatçısı, son 12 ayda ise 250 milyar doları aÅma baÅarısını göstererek yıllık bazdaki ihracat hedefine ulaÅmıŠoldu. Türkiye demir ve demir dıÅı metaller sektörü ile çelik sektörü aÄustos ayında yaklaÅık 3 milyar dolar, ilk 8 ayda ise 25 milyar doları aÅan katkısıyla Türkiye ihracatına önemli destek sundu.
Türkiye demir ve demir dıÅı metaller sektörü aÄustos ayında yüzde 10,9âluk yükseliÅle 1 milyar 134 milyon dolarlık ihracat gerçekleÅtirirken, ilk 8 ayda yüzde 30 oranında artıŠile 9 milyar 927 milyon dolarlık ihracata imza attı. Ãelik sektörü ise aÄustosta tüm dünya ülkelerinde yaÅanan küresel talepteki düÅüÅün de etkisiyle yüzde 18,9 azalıÅla 1 milyar 829 milyon dolarlık ihracat yaptı. Sektörün 8 aylık performansı yüzde 16,6 artıŠile 15 milyar 317 milyon dolar olarak gerçekleÅti.

ADMİB, 8 ayda 2,5 milyar doları aÅtı
Akdeniz Demir ve Demir DıÅı Metaller İhracatçıları BirliÄi (ADMİB) de bu periyotlarda önemli katkı saÄladı. AÄustos ayında demir ve demir dıÅı metaller sektöründe geçen yılın aÄustos ayına göre yüzde 10âluk artıÅla 74,8 milyon dolarlık ihracat gerçekleÅtirdi. Bu ayda çelik ihracatı ise yüzde 26,9âluk azalıÅla 237,2 milyon dolar olarak gerçekleÅti.
Ocak – AÄustos ayları ADMİBâten yapılan ihracat rakamları incelendiÄinde ise, demir ve demir dıÅı metaller sektöründen yapılan ihracat yüzde 10,4 artıÅla 600 milyon dolar, çelik sektöründen yapılan ihracat ise yüzde 12,1 artıŠile 1 milyar 908 milyon dolar oldu.
âKüreseldeki deÄiÅim süreci Türkiyeâye yeni fırsatlar getirecektirâ
Küresel çapta yaÅanan tüm sorunlara raÄmen ihracatta yakalanan seviyenin memnun edici olduÄunu belirten ADMİB Yönetim Kurulu BaÅkanı Fuat Tosyalı, ortaya çıkacak muhtemel fırsatların en iyi Åekilde deÄerlendirilmesi halinde hem sektörlerin hem Türkiye ihracatının hedeflerin üzerinde bir baÅarıya ulaÅabileceÄinin altını çizdi.
İlk 8 aylık performansın hedefler dahilinde gerçekleÅtiÄi bilgisini veren Tosyalı, sözlerini Åöyle sürdürdü: âTüm dünya ham madde tedarikindeki sıkıntıdan, yüksek emtia ve enerji fiyatlarından, çip sorununun devam etmesinden, Ãinâdeki emlak krizinden, Rusya-Ukrayna savaÅının ekonomik yansımalarından etkileniyor. Bu nedenle küresel talepte daralma söz konusu. Ancak Türkiye’ye farklı cephelerden fırsatlar doÄuyor.
OrtadoÄu, Körfez Ãlkeleri, Kuzey Afrika cephesinde olumlu geliÅmeler yaÅanıyor. Ãzellikle çelik sektöründeki küresel durgunluÄa raÄmen ithal ikame olan ürünlerde yatırımlar hız kazandı. Yassı ürün baÅta olmak üzere, birçok ürün grubunda sıcak ve soÄuk yassı üretimleri baÅlayacak. Bu yatırımlar ithalatımızı önemli seviyede azaltacak. Aynı Åekilde dünyanın içinde bulunduÄu deÄiÅim sürecinde çok iyi pozisyon aldık. BaÅta Rusya olmak üzere Avrupa ülkeleri yönünü Türkiyeâye çevirmeye baÅlayacak. ABDâde Latin Amerika ülkelerinde önemli potansiyeller var. Uzak Pazarlar Stratejisiânden iyi yararlanmalıyız. OluÅabilecek fırsatları iyi deÄerlendirmeliyiz.â
En fazla ihracatı yapılan ürün demir çelik çubuk oldu
Türkiye demir ve demir dıÅı metaller – çelik 2022 yılı aÄustos ayı sektörel ihracatı ürün grubu bazında incelendiÄinde; demir çelik çubuÄun 414,3 milyon dolar ile ilk sırada yer aldıÄı görüldü. Bu ürünü 285,5 milyon dolar ile demir çelik diÄer, 237,9 milyon dolar ile demir çelik boru izledi.
ADMİBâin 2022 yılı aÄustos ayı ihracatı ürün gruplarına göre incelendiÄinde; demir çelik boru 66,4 milyon dolar ihracatı ile ilk sırada yer aldı. Bu ürünü 45,5 milyon dolarla demir çelik yassı kaplama ve 25,9 milyon dolar ile demir çelik çubuk takip etti.
ADMİBâin ABDâye ihracatında rekor büyüme
AÄustosâta Türkiye geneli sektörel ihracatta en baÅarılı ülke 258,2 milyon dolar ile Almanya oldu. Almanyaâya ihracat yüzde 16 artıŠkaydetti. Bu ülkeyi, yüzde 12 yükseliÅle 209,9 milyon dolar ile ABD ve yüzde 24 artıÅla 169,5 milyon dolar ihracat yapılan BirleÅik Krallık izledi.
ADMİBâin 2022 yılı aÄustos ayı ihracatı ülkelere göre incelendiÄinde; ABDânin yüzde 227 artıŠve 24,2 milyon dolar ihracat ile ilk sırada, yüzde 92âlik artıŠve 21,6 milyon dolarlık ihracat ile BirleÅik Krallıkâın ikinci sırada, yüzde 36 artıŠve 21,2 milyon dolarlık ihracat ile Irakâın üçüncü sırada yer aldıÄı görüldü.
Demir-Ãelik Demir-Ãelik Demir-Ãelik Demir-Ãelik Demir-Ãelik