Tünelcilikte yeni bir çaÄ açan Avrasya Tüneliâne Türkiyeâyi gururlandıran ödül
AVRASYA TÃNELİ DÃNYANIN â2016 EN İYİ TÃNEL PROJESİâ SEÃİLDİ
Asya ve Avrupa kıtalarını ilk kez deniz tabanı altından geçen bir karayolu tüneliyle baÄlayan ve 20 Aralıkâta hizmete açılması planlanan Avrasya Tüneli açılıÅa günler kala dünyanın en büyük ödülüne layık görüldü. İnÅaat sektörüne yön veren ve ABDâde 1874 yılından beri yayımlanan Engineering News Record (ENR) Dergisi Avrasya Tüneliâni, tünel ve köprü kategorisinde âDünya Ãapında 2016ânın En İyi Projesiâ seçti. 8 Ekim günü CumhurbaÅkanı Recep Tayyip ErdoÄanâın ilk geçiÅini yaptıÄı Avrasya Tüneliâne verilen tarihi ödülü New Yorkâta düzenlenen törende ATAÅ Yönetim Kurulu BaÅkanı BaÅar ArıoÄlu ve Genel Müdürü Seok Jae Seo aldılar.
BaÅar ArıoÄlu: âAvrasya Tüneli ile dünyada tünelcilik konseptleri de deÄiÅti. Ãok karmaÅık ve sismik aktivitesi yüksek bir jeolojik yapıda, 106 metre derinliÄe inerek, 13.7 metre çapında bir tüneli, uzun ömürlü ve güvenli kılarak inÅa etmeyi baÅarmak; projeyi âbenzersizâ kılmıÅtır. BaÅarıyla uygulanan yeni teknolojiler ve tasarıma belirgin bir estetik boyut eklenmesi Avrasya Tüneliâni dünya tünelciliÄinde yeni bir çaÄ baÅlatan proje olarak ortaya koymaktadırâ
UlaÅtırma, Denizcilik ve HaberleÅme BakanlıÄı Altyapı Yatırımları Genel MüdürlüÄü (AYGM) tarafından KazlıçeÅme-Göztepe hattında Yap-İÅlet-Devret (YİD) modeliyle ihale edilen ve inÅaat çalıÅmaları Yapı Merkezi ve SK E&C ortaklıÄı tarafından yürütülen Avrasya Tüneli Projesi hizmete girmeden dünyanın en önemli mühendislik ödüllerinden birine layık görüldü.
5 dakikada deniz altından otomobille kıtalararası yolculuÄa imkan tanıyan Avrasya Tüneli, aldıÄı bir çok saygın ödülün arasına dünyanın âEn İyi Tünel Projesiâ ödülünü de ekledi.
Dünyanın alkıÅladıÄı proje
İnÅaat sektörüne yön veren ve ABDâde 1874 yılından beri yayımlanan Engineering News Record (ENR) Dergisiânin, her yıl âDünya Ãapında En İyi Projeleriâ belirlemek maksadıyla verdiÄi ödüle bu sene tünel ve köprüler kategorisinde Avrasya Tüneli layık görüldü.Engineering News Record (ENR) Dergisi Editörleri Avrasya Tüneliâni, 2016 yılı içinâDünya Ãapında En İyi Tünel Projesiâ seçti. Engineering News Record (ENR) dergisi editörleri, her sene dergide yayımlanan haber olmaya deÄer yüzlerce konu ve proje içinde en çok ilgi çekenleri listeliyor ve ödüllendiriliyor.
11 Ekim 2016âda ENR Dergisinin merkezinin bulunduÄu New York Åehrinde yapılan ödül törenine projenin yatırımcıları Yapı Merkezi ve SK E&C yetkililerinin yanı sıra projeye katkıda bulunan ve alanında lider uluslararası teknik danıÅmanlar katıldı.
Törende Yapı Merkezi Holding Yönetim Kurulu BaÅkanı Ersin ArıoÄlu, ATAÅ Yönetim Kurulu BaÅkanı BaÅar ArıoÄlu ve ATAÅ CEOâsu Seok Jae Seo ile ATAÅ Yönetim Kurulu Ãyeleri hazır bulundu.
ArıoÄlu: Avrasya Tüneli yeni bir çaÄ baÅlattı
Ãdülü teslim alan BaÅar ArıoÄlu Avrasya Tüneliânin hem Türkiye hem de dünya mühendisliÄi açısından bir gurur kaynaÄı olduÄunu söyledi. Dünyanın ilgisini çeken bir projeyi İstanbulâda hayata geçirdiklerini belirten ArıoÄlu, Åöyle konuÅtu:
âİnsan ve makine iç içe bütünleÅirse ortaya âsenfoniâ gibi bir âeserâ çıkacaktır. Ãok karmaÅık ve sismik aktivitesi yüksek bir jeolojik yapıda, 106 metre derinliklere inerek ve 13.7 metre çapında bir tüneli, uzun ömürlü ve güvenli kılarak inÅa etmeyi baÅarmak; projeyi âbenzersizâ kılmıŠve dünyanın ilgisini çekmiÅtir. Avrasya Tüneli ile tünelcilik konseptleri deÄiÅmiÅtir. Bundan böyle tüneller, eskisi gibi sürücülerin kullanmak istemeyeceÄi dar, karanlık ve kirli yer altı yapıları olarak tasarlanmak ve inÅa edilmek yerine temiz ve estetik yapılar olarak kabul edilecektir. Projemizin baÅarı ile hizmete girmesi, bugüne kadar cesaret edilmemiÅ birçok proje için yüreklendirici olacak; daha derine, daha büyük çapla, daha uzaÄa doÄru yeni bir tünelcilik akımı baÅlatacaktır. Bu nedenlerle Avrasya Tüneliâni tünelcilikte yeni bir çaÄ baÅlatan proje olarak nitelemiÅ bulunuyoruz.â
Ãdül rekortmeni Avrasya Tüneli
20 Aralık 2016 tarihinde hizmete açılması planlanan Avrasya Tüneli, dünyanın En İyi Tünel Projesi seçilmesinin yanı sıra bir çok saygın ödülün de sahibi olmuÅtu. Proje, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) sürdürülebilirlik açısından en baÅarılı projelere verdiÄi â2015 En İyi Ãevresel ve Sosyal Uygulama Ãdülüâne layık görüldü. Ayrıca ITA – Uluslararası Tünel ve Yeraltı Yapıları BirliÄi tarafından 2015âte ilk kez düzenlenen ITA Uluslararası Tünelcilik Ãdülleriânin Büyük Projeler dalında âYılın Projesiâ (ITA Major Project of the Year) ödülünü kazandı. Aynı zamanda Avrasya Tüneli için oluÅturulan finansman paketi de 4 deÄiÅik enternasyonel ödüle layık görülmüÅtü.
İlk GeçiÅi CumhurbaÅkanı ErdoÄan yapmıÅtı
CumhurbaÅkanı Recep Tayyip ErdoÄan, 8 Ekim Cumartesi günü çalıÅmaların 7 gün 24 saat kesintisiz olarak ve büyük bir heyecanla yürütüldüÄü Avrasya Tüneli Åantiyesini ziyaret etmiÅti. Kendi kullandıÄı makam otomobiliyle Avrasya Tüneliâne giren CumhurbaÅkanı ErdoÄan, tünelden otomobille ilk geçiÅ yapan isim olmuÅtu. Bu geçiÅ sırasında CumhurbaÅkanımıza, BaÅbakan Binali Yıldırım ve UlaÅtırma,Denizcilik ve HaberleÅme Bakanı Ahmet Arslan da eÅlik etmiÅti.
Avrasya Tüneli Hakkında:
Avrasya Tüneliânin bugün itibarıyla yüzde 92âlik bölümü tamamlandı. 20 Aralık 2016 tarihinde hizmete açılacak olan Avrasya Tüneli ile İstanbulâda trafiÄin çok yoÄun olduÄu KazlıçeÅme-Göztepe güzergâhında yolculuk süresi 100 dakikadan 15 dakikaya kadar inecek.
İki kıta arasında kısa, güvenli ve konforlu yolculuk devri
- Avrasya Tüneli, sahip olduÄu ileri teknoloji ile iki kıta arasında güvenli ve konforlu yolculuk imkânı saÄlayacak.
- Modern aydınlatma, yüksek kapasiteli havalandırma ve yolun düÅük eÄime sahip olması gibi özellikler, yolculuk konforunu artıracak.
- İki katlı olarak inÅa edilen Avrasya Tüneliânde her katta 2 Åeritten tek yönlü geçiÅ saÄlanacak.
- Sis, buzlanma gibi olumsuz hava koÅullarında da kesintisiz yolculuk yapılması saÄlanacak.
- Karayolu aÄını tamamlayan anahtar baÄlantı ve İstanbulâdaki mevcut havaalanları arasında en hızlı ulaÅım olanaÄı olacak.
- Trafik yoÄunluÄunun azalmasıyla egzoz emisyon oranı azalacak.
- Tarihi yarımadanın doÄusunda kayda deÄer oranda trafik azalması saÄlayacak.
- BoÄaziçi, Galata ve Unkapanı köprülerindeki araç trafiÄinde hissedilir rahatlama olacak.
- Yapısı itibarıyla İstanbulâun siluetine zarar vermeyecek.
- Avrasya Tüneliânin Asya giriÅi Haremâde, Avrupa yakası giriÅi ise Ãatladıkapıâda yer alacak.
- Tünel 7 gün 24 saat hizmet verecek.
- Sadece minibüs ve otomobillerin kullanımına izin verilecek.
- Araçlar OGS ve HGS sistemleriyle ödeme yapabilecek. Araç içindeki yolcular için ayrıca ödeme yapılmayacak.
- Her 100 metrede bir yer alan acil durum telefonları, kamu anons sistemi, radyo anonsu ve GSM alt yapısı sayesinde yolculuk esnasında kesintisiz bir iletiÅim imkânı saÄlanacak ve acil durumlarda bilgi akıÅı kesilmeyecek.
- Tünel giriÅlerinde ve içerisinde 7/24 görev yapan her türlü donanıma ve eÄitime sahip İlk Müdahale Ekipleri tünel içerisinde herhangi bir olaya birkaç dakika içerisinde müdahale edecek.
- Avrasya Tüneli, 7,5 moment büyüklüÄünde bir depreme göre tasarlandı. BoÄaz altında inÅa edilen sistem, İstanbulâda 500 yılda bir olacak en büyük depremde hiç hasarsız hizmete devam edebilecek. 2 bin 500 yılda bir olma olasılıÄı bulunan depremde ise küçük bakımlarla hizmete açılabilecek Åekilde inÅa ediliyor.
Her yönüyle örnek mühendislik baÅarısı
Avrasya Tüneli, toplam 14,6 kilometrelik üç ana bölümden oluÅuyor. Projeânin en önemli aÅamasını 3,4 kilometre uzunluÄundaki BoÄaz GeçiÅi oluÅturuyor. BoÄaz GeçiÅi için dünyanın en geliÅmiÅ TBM (Tunnel Boring Machine – Tünel Açma Makinesi) teknolojisinden yararlanıldı. TBM, günde 8-10 metre ilerleyerek, 3 bin 344 metrelik ve 16 aylık çalıÅmayı AÄustos 2015 tarihinde tamamladı. Toplam 1674 bilezikten oluÅan tünelde, olası büyük bir depreme karÅı dayanıklılıÄı artırmak amacıyla iki ayrı noktada sismik bilezik monte edildi. Ãzel olarak tasarlanan ve laboratuvarlarda test edilerek baÅarısı kanıtlandıktan sonra üretilen sismik bilezikler, mevcut çap ve sismik aktivite seviyesi göz önüne alındıÄında âTBM Tünelcilikâ sektöründe dünyadaki âilkâ uygulama oldu. Ayrıca tüneldeki bileziklerin üretiminde kullanılan yüksek performanslı prekast beton segmanlar, 100 yıl servis süresi hedeflenerek, Yapı Merkezi Prefabrikasyon Tesisleriânde üretildi. Uluslararası sertifika kuruluÅunca yapılan analiz ve simülasyonlarda segman ömürlerinin en az 127 yıl olduÄu rapor edildi. Proje kapsamında Asya ve Avrupa yakalarındaki tünel yaklaÅım yollarında düzenlemeler devam ediyor. Mevcut 6 Åeritlik yollar 8 Åeride çıkarılırken, U-dönüÅü, kavÅak ve yaya hemzemin geçitleri gibi iyileÅtirmeler yapılıyor.
Projede yaklaÅık 2 milyon metreküp kazı yapıldı, 700 bin metreküp beton, 70 bin ton demir kullanıldı. BaÅka bir deyiÅle projede 788 olimpik havuzu dolduracak kadar kazı yapıldı, 18 stadyum yapacak kadar beton, 10 adet Eiffel Kulesi yapacak kadar demir kullanıldı.
Kamu kaynaklarından tek kuruŠharcanmadı
Projeânin tasarım ve inÅaatını gerçekleÅtirecek olan Avrasya Tüneli İÅletme İnÅaat ve Yatırım A.Å. tünelin 24 yıl 5 ay süreyle iÅletilmesini üstlenecek. Proje yatırımı için kamu kaynaklarından hiçbir harcamada bulunulmuyor. İÅletme süresinin tamamlanması ile Avrasya Tüneli kamuya devredilecek. Proje, Yap-İÅlet-Devret modeliyle, yaklaÅık 1.245 milyar dolarlık finansmanla gerçekleÅtiriliyor. Yatırım için 960 milyon dolarlık uluslararası kredi saÄlandı. 285 milyon dolarlık öz kaynak Yapı Merkezi ve SK E&C tarafından temin edildi.
Proje iÅletme sürecinde de ekonomik katkılar saÄlayacak
- Projeânin açılmasıyla birlikte yılda toplam 160 milyon TL lik (38 milyon litre) yakıt tasarrufu saÄlanacak.
- BoÄaz geçiÅlerinde saÄlayacaÄı ek kapasite sayesinde yolculuk sürelerindeki kısalma ile yılda yaklaÅık 52 milyon saat zaman tasarrufu saÄlanacak.
- Proje sayesinde araçların yaydıÄı emisyon miktarı (karbon monoksit, karbon dioksit, azot oksitler, partikül madde vb.) yılda yaklaÅık 82 bin ton azaltılarak çevresel katkı saÄlanacak.
- Projede aynı anda 60 taÅeron çalıÅmakta olup, günde 1800 kiÅiye istihdam saÄlanıyor.
- Proje inÅaat çalıÅmalarında yapılan harcamalar sayesinde Türkiye ekonomisine günde 1,5 milyon TL lik bir iÅ hacmi yaratılıyor.
- Proje, araç geçiŠücretlerinden elde edilecek gelirin paylaÅımı sayesinde vergiler dahil yılda yaklaÅık 180 milyon TL devlet geliri saÄlanacak.
ATAŠHakkında
Avrasya Tüneli İÅletme İnÅaat ve Yatırım A.Å. (ATAÅ), 2009 yılında İstanbul BoÄazı Karayolu Tüp GeçiÅi Projesini gerçekleÅtirmek üzere kuruldu. Türkiyeâden lider Yapı Merkezi ve Güney Koreâden SK E&C Åirketleri, ATAÅâın iki ortaÄıdır. Yapı Merkezi, büyük çaplı genel müteahhitlik iÅlerinde 50 yıllık deneyimi ve birikimiyle evrensel düzeyde öncü projeleri hayata geçiren, Türkiyeânin ve dünyanın önde gelen inÅaat firmalarındandır. SK E&C ise Güney Kore’nin üçüncü büyük iÅ grubu olan SK Group’un inÅaat ve mühendislik koludur. Yapı Merkezi ve SK E&C, dünyanın farklı bölgelerinde çok baÅarılı altyapı ve ulaÅım projeleri gerçekleÅtiren dünya markası Åirketlerdir.
