Hava Kargo Hakkında Herşey
Havacılık

Ticari Havacılık ile İlgili 6 İlginç Bilgi

81 / 100

Ticari Havacılık ile İlgili 6 İlginç Bilgi

Ticari havacılık ve uçaklarla ilgili pek çok ilgi çekici bilgi, şaşırtıcı gerçek arasından altısını sizin için derledik.

Boeing 747 kaç parçadan oluşur?

Efsanevi uçak B747, göklerin kraliçesi ve Jumbo jet olarak da bilinen 747’ler, en çok bilinen geniş gövde yolcu ve kargo uçaklarıdır. İlk geniş gövde uçak olan Boeing 747’lerin 6 milyon parçadan oluştuğunu biliyor muydunuz? Bir kaç pilotun kullandığı dev uçakta, büyüklü küçüklü yaklaşık 6 milyon parça bulunuyor.

En yenilerden biri olan Boeing 787 Dreamliner serisi ise 2.3 milyon parçadan oluşuyor. Jet motorundan, kemer ikaz işaretine kadar pek çok farklı parçadan bahsediyoruz. Uçaklarda esnekliğini sağlamak amacıyla kaynak yapılamaz, tüm birleştirmeler vidalama ile mümkün olur. Bu da milyonlarca parça demektir. İlk uçuşunu 9 Şubat 1969 da yapan uçak, ilk ticari uçuşunu 21 Ocak 1970 de gerçekleştirmiştir.

Yeni jenerasyon uçaklarda parça sayıları azalmakta, örneğin B737NG 600.000 parçadan oluşuyor.

ticari havacılık

Nufüsun %80’inde uçuş korkusu bulunuyor

Akrofobi genel olarak yükseklik korkusu, yüksek yerlerde bulunmaktan korkma olarak tanımlanan spesifik bir korkudur. Aerofobi yani uçma korkusu ya da uçakta olma korkusu (halk arasında uçak korkusu) uçabilen, helikopter, uçak, balon, zeplin, planör gibi araçlarda uçuş sırasında bulunma korkusu olarak tanımlanıyor. Tüm aerofobik kişilerin akrofobik olduğunu söyleyemeyiz. Çoğu kişi binlerce kiloluk uçakta gökyüzünde yalnız kalmak istemez.

Yapılan bir araştırmaya göre sadece Amerika’da 8 milyon kişiyi etkileyen bir fobi bu. Dünyada her 3 kişiden biri, uçmak söz konusu olduğunda korkmaktadır. Bu kişiler uçmak zorunda kalınca titreme, kalp atışlarında hızlanma gibi birçok fiziksel belirti gösterirler.

ticari havacılık

B777X’in her bir motorunun 9.630 kg olduğunu biliyor muydunuz?

GE9X, 777X’i çalıştıran özel bir motor

General Electric GE9X, GE Aviation tarafından Boeing 777X için özel olarak geliştirilen yüksek bay paslı bir turbo-fandır. İlk motor testi Mart 2016’da gerçekleşmiş, ilk olarak 13 Mart 2018’de uçmuştur. İtme gücü bazında şimdiye kadar GE’nin ürettiği en yakıt verimli motordur ve dünya rekoruna sahiptir. Motorun yarıçapı Boeing 737’nin gövdesine yakın bir büyüklüğe sahiptir.

Çapı 3,5 metre civarında olan motorda 16 adet fan kanalı bulunmakta, bu kadar büyük olmasına rağmen sessiz olması da bu fanlar sayesindedir.

ticari havacılık

en hızlı uçak ne KADAR HIZLI?

Boeing 747-8 model yolcu uçağının belgelenmiş hız rekorlarından biri Alman havayolu şirketi Lufthansa’nın 7 Kasım 2015 günü gerçekleştirdiği uçuşta belgelenen hızı 707 Knot = 1309.364 kilometre/saat.

Uçağın Maksimum Hızı: 0.86 Mach / 1.053 km/sa

19 Şubat 2019 da ise ABD’nin Philadelphia kenti üzerinde 35 bin feette 1289 kilometreye çıkarak ses hızını aşan Boeing 787-9 tipi uçak, bir başka rekora imza atarak Londra’ya planlanandan 48 dakika önce indi.

Virgin Atlantic Pilotu Peter James, “Daha önce hiç bu kadar güçlü bir kuyruk rüzgarı görmedim” dedi.

Ticari Havacılık ile İlgili 6 İlginç Bilgi 28 Mart 2024

DÜNYANIN SADECE %5’İNİN UÇAĞA BİNDİĞİNİ BİLİYOR MUSUNUZ?

Havacılık endüstrisinin bunca gelişmesi, büyümesine rağmen dünya nüfusunun sadece %5’inin uçağa binmiş olduğunu, uçakla seyahat edebildiğini biliyor muydunuz?

Gelişmiş ülkelerde dahi pek çok insan ömrü boyunca hiç uçağa binmiyor. Hatta sık uçan insanların, toplumun oldukça küçük bir kısmı olduğunu söyleyebiliriz.

ticari havacılık

UÇAKLARIN ORTALAMA ömrü NE kadardır?

Bir uçağın ömrü sadece zamanla ölçülmez, aslında bu ömür basınç döngüsüyle ölçülmektedir. Uçağın gövdesi uçuş sırasında basınca maruz kaldığı her seferde, strese girer. Uçakta spesifik metal yorgunlukları ve çatlaklar oluşmaya başladığında bu bir tehdit oluşturur.

Pek çok uçak için 20 yıllık servis hayatı ; kabaca ortalama 51.000 uçuş saati ve 75.000 basınç döngüsüdür. Eğer uçak genellikle uzun uçuşlar yapıyorsa daha az basınç döngüsüne maruz kaldığından “ömrü” 20 yılın üzerine de çıkabilir.

İçerik: airwaysmag & websurfing

Zeynep Kali

İstanbul Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. 15 Yıl Havacılık sektöründe çalıştı. Uçakları,yolcuları ve yolculukları çok sever. Farklı insanlar tanımak,tanımadığı şehirlerin sokaklarında dolaşmak en hoşlandığı şeydir. Bir kız çocuğu annesidir. Sitemizin Yazı İşleri Müdürüdür

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu