Hava Kargo Hakkında Herşey
Köşe Yazıları

İş Hayatında Başarı için Gençlere Tavsiyelerim

Kendi Rotanı çizmek

Merhabalar,

Son iki yıl girişimci hayat, 18 yıllık havacılık olmak üzere 20 yıllık iş hayatımda devlet, özel ve uluslararası  farklı kurum ve kuruluşlarda çalıştım.  Bunların kimisinde şirket ve sistem denetlemesi, kimisinde yeni sistem oluşturulması, kimisinde yeni şirket kurulması, kimisinde şirket kapatılması işlerini yürüttüm. Bu işlerin büyük bir kısmı henüz ben o işleri bilmez iken teklif edildi, işleri yaparken öğrendim. İşlerin bana teklif edilmesinde önemli bir kaç şey vardı; çalışma azmim, öğrenme merakım, kararlılığım ve açık fikirliliğim ile güveni sağlamam. Bu güveni sağlamak sadece sözle ve ilişkiler ile olan bir şey değildir. Fırsat size geldiğinde onu karşılamak için kamp çalışmasını iyi yapmış olmanız gerekir. O da nasıl mı? İşte size içsel ve dışsal başarıyı sağlamak için tecrübelerimden  8 önemli öneri: 

1- Vizyonun her zaman önünde olsun, zihnini ve kalbini gideceğin yere odakla,

Başarılı insanlar ile başarısızlar arasında tek fark, başaranların yapmak istediklerine odaklanmaları, çok isteyip de başaramayanların da kendilerini akıntıya koyu-vermelerinden kaynaklanıyor. Günümüz değişken koşullarında tabii bir sürü özrümüz var yapmak istediklerimizi neden yap-a-madığımızla ilgili… Günlük işlerle bile uğraşırken gözünüz ve kalbiniz vizyonunuzda olsun. Günlük işlerin sıkıntısı vizyonunuzla azalacaktır. Bu nedenle arkasından kararlılıkla gideceğiniz bir vizyon edinin ve zaman zaman gözden geçirin.

2- Her daim kendine inan,

Yolunda bir sürü iniş çıkışlar, bir sürü çelme takmalar, bir sürü vazgeçişler ve de vazgeçi-ri-şler olacaktır. Ama sen yine de kendine güven, kendine inan… Sana yol gösterecek tek şey kendine güvenindir…

3- Niyetini çok iyi bilmelisin,

Niyet güçtür, Niyet seni yola da getirir yoldan da çıkarır. “Neye niyet, neye kısmet”ya da “kime niyet, kime kısmet” durumuyla çok karşılaşmamak ve birşeyler sana nasip olmadığında durumla ve kendinle barışık kalabilmek için niyetini bilmek çok önemlidir. İşini ne için kimin için yapıyorsun? yaptığın işin sonunda ne bekliyorsun? kimse takdir etmese de sen yaptığınla gurur duyabilir misin? yoksa utanacak mısın?

4- Sürekli kendini hazırla,

Stephen R. COVEY’in “Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı” kitabında 7. alışkanlık olarak belirttiği “Baltanı Bile (Sürekli Kendini Hazırla)” çok önemli… Hayatının her alanında ustalık kazanmak istiyorsan sürekli öğrenme, sürekli pratik yapma, ustaların, kazananların hayatını okuma, seyretme, ilham alma ve hayatına uygulama alışkanlığını kazanmak naçizane önerimdir.

Kendi gelişimine yatırım yap. Eğer kazancının %15’ini kendi eğitimine, öğretimine ve gelişimine ayırmıyorsan ve kullanmıyorsan, büyümüyorsun demektir. Başkalarından da bunu senin için yapmalarını bekleme. başkalarından beklersen dışa bağımlı bir hayat yaşarsın. Ben şahsen kendine yatırım yapanlardanım, şirketin, çalıştığım kurumların beni geliştirmesini beklemedim, gitmek istediğim eğitimlere aktivitelere katılmaya kendimi finanse ettim ve karşılığını aldım ve alıyorum.

5- Kendinin EN iyi arkadaşı ol,

Eğer iyiyi başarmak istiyorsan seni yoldan çıkarmak isteyecek çok kişi ve çok yol olacaktır… Kendinin en iyi arkadaşı olursan, yolda tek başına kalsan da yalnız olmadığını bilirsin. Her zaman kendine şefkatli, anlayışlı ol bu seni içten güçlendirir ve zorluklar karşında gülümsetir…

6- Kazandığında mütevazi ve kendinden emin olmayı bileceksin ki arkandan gelenlere ilham olabilesin,

Mütevazilik (alçak gönüllülük) benim için kibir’den ayrılmış güçtür. Bizdeki “Çok da mütevazi olma gerçek sanırlar” atasözünün belirttiği manada mütevazilik değil,öz değerinin ve başardıklarının farkında ama ulaşılabilir, ama ilham olabilir, ama insanları yanına yaklaştırır olmaktır, ki bu insanı vazgeçilmez kılar.

7- Gününü oldukça değerli geçir,

Gününü nasıl geçiriyorsun, önceden planlayıp, sonra programlıyor musun, vizyonun ile uyuşuyor mu? Nelere zaman harcıyorsun? Gün sonu muhasebesi yapıyor musun, artıda mısın ekside mi? Gününe odaklan… Ferarisini Satan Bilge kitabının yazarı Robin Şarma’nın dediği gibi “Her gününü geçirme şeklin, hayatının bir minyatürü gibidir.”

8- Herkesin ve kendinin özel ve biricik olduğunu daima hatırla,

Herkesin ve her şeyin dünyaya bir geliş amacı, tamamlayıcı bir görevi vardır. Kendi görevlerini bulup ona göre yaşamak insanı mutlu kılar… Başkalarının ayakkabılarını giyip gitmek istediğin yolu rahatlıkla yürüyemezsin. Kendi ayakkabını giymelisin.

Başkalarının başarısı seni etkiliyor ise kıskançlıkla, hasetle bakıyorsan bırak…Takdir et, kendine ilham olarak kullan…

Sevgiyle ve yapmak, yaratmak istediklerinize emin adımlarla ilerlemeniz dileğimle,

 

Nilgün YETİŞ

İş ve Başarı Koçu

Uçak Mühendisi/MBA

www.nilgunyetis.com

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu