84 / 100 SEO Puanı

Avrupa Havalimanlarında Siber Kriz: ENISA Fidye Yazılımını İşaret Etti

Avrupa’nın önde gelen havalimanlarında yaşanan son teknoloji krizinin arkasında fidye yazılımı çıktı. Avrupa Ağ ve Bilgi Güvenliği Ajansı (ENISA), hafta sonu boyunca Brüksel, Berlin, Londra ve Dublin gibi büyük şehirlerdeki havalimanlarında yaşanan aksaklıkların, üçüncü taraf bir hizmet sağlayıcısına yönelik fidye yazılımı saldırısından kaynaklandığını duyurdu.

🔍 Saldırının Detayları
• Saldırı, 19 Eylül gecesi başladı ve Collins Aerospace firmasının Muse adlı ortak check-in yazılımını hedef aldı.
• Bu yazılım, kontuarlar, biniş kapıları ve altyapı sistemlerinde kullanılıyordu.
• Sistemler devre dışı kalınca havayolu şirketleri manuel işlemlere yönelmek zorunda kaldı.


🚨 Etkilenen Noktalar
• Londra Heathrow Terminal 4: En ağır etkilenen nokta. Uçuşlar iki saate varan gecikmelerle gerçekleşti, hâlâ manuel check-in uygulanıyor.
• Brüksel Havalimanı: 50’den fazla uçuş iptal edildi. Brussels Airlines, easyJet ve Vueling gibi firmalar seferlerini azaltmak zorunda kaldı.
• Berlin ve Dublin: Uzun kuyruklar ve teknik sorunlar devam ediyor.


🗣️ ENISA’dan Açıklama Ajans sözcüsü Laura Heuvinck, saldırının bir hizmet sağlayıcısı üzerinden gerçekleştiğini ve fidye yazılımı kullanıldığını belirtti. Henüz saldırganlar tespit edilemedi. ENISA, Avrupa ülkeleri arasında bilgi paylaşımını koordine ettiğini ve soruşturmanın sürdüğünü açıkladı.

💰 Fidye Yazılımı Nedir? Bu tür yazılımlar, sistemleri kilitleyerek saldırganların kripto para karşılığında erişimi geri vermesini talep ettiği dijital şantaj araçlarıdır. Uzmanlara göre, havacılık gibi kritik altyapılarda bu tür saldırılar giderek artıyor.

📆 Ne Zaman Normale Dönecek? Collins Aerospace, gerekli yazılım güncellemelerinin tamamlanmak üzere olduğunu ve sistemlerin kısa sürede normale dönmesini beklediklerini duyurdu.

 

Share.

İstanbul Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. 15 Yıl Havacılık sektöründe çalıştı. Uçakları,yolcuları ve yolculukları çok sever. Farklı insanlar tanımak,tanımadığı şehirlerin sokaklarında dolaşmak en hoşlandığı şeydir. Bir kız çocuğu annesidir. Sitemizin Yazı İşleri Müdürüdür

Comments are closed.

Exit mobile version