Hava Kargo Hakkında Herşey
Köşe Yazıları

İngilizce Bilen yerine Türkçe Bilen Yabancı Arıyoruz

Uluslararası bir iş yapmak için ingilizce şart

Ülkemizde beyaz yakalı işsiz sayısı her geçen gün artıyor. Herkes üniversite okumak istiyor, kaçınılmaz çünkü sistem öyle kurgulanmış. Özel üniversiteler vazgeçilmez olmuş. Çünkü hiç olmazsa üniversite mezunu olabileceğiniz bir bölüm mutlaka vardır.

Üniversite mezunu olmakla yada genel tabirle üniversite bitirmekle iş bitmiyor.

Kendi alanımdan, havacılık ve lojistik sektöründen örnekler vereceğim.

Binlerce Sivil Hava Ulaştırma ve Lojistik mezunları iş imkanı bekliyor. Bu mezunlar tecrübesiz oldukları için ve sektörün güncel sıkıntılarından dolayı devlet veya büyük ölçekli kurumlara girmekte zorlanıyorlar. Tabi ki bir de yabancı dil eksikliği önümüze çıkan diğer bir engel.

Gelelim küçük ölçekli işletmelere , kobilere , dış ticaret fimalarına, lojistik ve nakliye firmalarına. Satın alma departmanları , ithalat ve ihracat departmanları.

Bu pozisyonlarada iyi kötü Türkçe bilen yabancılar alınmaya başlandı. Yeni mezun arkadaşlarımıza bir darbe de bu oldu. Düşük maliyetli , 1-2 yabancı dil bilen ama tecrübesiz bir yabancıyı çalıştırmak tercih ediliyor.

Neden? Çünkü bir iki ayda iş öğretiliyor ama yabancı dil öğretilemiyor.

Rusya ve Türki cumhuriyetlerden gelenler hem Rusça hem de İngilizce biliyor, o bölgeyle çalışanlar için ideal.

Arap coğrafyasından gelenler hem Arapça hem de İngilizce biliyor , daha ne isteyelim.

Afrika bölgesinden gelenler hem İngilizce hem de Fransızca biliyor, acı ama gerçek.

Avrupa ve diğer bölgeleri saymıyorum.

Gerçekten de bir çoğu ile çalışıyoruz ve iş veren amacına ulaşmış. Yurt dışı ile iletişim problemini çözmüş oluyor.

Bizde durumsa şu;  önemli olan mezun etmek, iş nasılsa bulunur.

Bir fuarda çok önemli pozisyonlar için eğitim verem kurum yetkilisine şunu sormuştum,

” Başarı oranınız nedir?” diye.

Cevap şu şekildeydi ” bütün öğrencilerimizi mezun ediyoruz”

Bu cevabı analiz ettiğimde, üzerinde düşündüğümde başarı ölçütü olarak mezun olmaya odaklanmış bir toplum , bir eğitim anlayışı var.

Çok yazık, benimse düşüncem şu dur ki ” yüzde 100 başarı yoktur” “yüzde yüz mezun varsa o mezuniyetteki vasıf anlamında eksiklikler gözardı edilmiş olabilir.”

Amacım suçlamak, yargılamak değil sadece tespitte bulunuyorum.

Sizlerle aşağıda başka bir anekdotu paylaşıyorum.

“Geçen sene Tercüman İlanı verdik, yetiştirilmek üzere Kurumsal Çeviri yapacak Tercüman için yeni mezun ilanı verdik. “x ” üniversite, “y” üniversite mezunu yüzlerce aday başvurdu ve hiçbiri İngilizce bilmiyordu hatta geçmiş zamanı bile bilmiyorlardı. İngilizce mülakat görevlimizin tüm mülakatları 30 saniye sürmüştü 🙂 Sonra ileri derecede Tükçe bilen Yabacı bir eleman aldık:)”

Yabancı dil üniversitede öğrenilmiyor, öğretilemiyor. Kişinin bilgi becerisini de bu konuda önemli.

Ailelere , eğitimcilere ve öğrencilere çok iş düşüyor.

Alan eğitimi almakla vasıflı olarak sektörlerde iş bulma zorlaşıyor. Neredeyse tüm pozisyonlarda İngilizce başta olma üzere yabancı dil tercih sebebi oluyor.

yabanci-dil-bilen

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu