Hava Kargo Hakkında Herşey
Güncel HaberlerHavacılıkKöşe Yazılarıulaşım

Bir sonraki uçuşunuzdan önce, güvenliğiniz için bilmeniz gereken 11 ipucu

Bir sonraki uçuşunuzdan önce, güvenliğiniz için bilmeniz gereken 11 ipucu

Bir havayolu yolculuğu sırasında oluşacak bir acil durumda hayatta kalabilir misiniz? Muhtemelen asla bu durumda kalmazsınız çünkü havayolu endüstrisi tarihinin en üst emniyet seviyelerine ulaştı. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (International Air Transport Association), 2015 yılında kaza oranını, 0.22 olarak bildirdi bu da her 4.5 milyon uçuşta bir kazaya eşdeğer.

Ancak, acil bir durum ihtimalinde daha kolay hazırlanabilmenizi sağlayacak ve her uçuşu daha keyifli hale getirecek bilgiler var.

1.Makul bir kıyafet seçin

Uçakta giyilecek en iyi kıyafetler, nefes alabilen, pamuktan veya yün karışımlarından yapılan kıyafetlerdir. Yün, doğal olarak alev geciktirici olma avantajına sahiptir, bu yüzden de tüm dünyada, kumaş kaplı havayolu koltukları için, tercih edilen malzemedir.

Hızlı hareket etmenize yardımcı olacak konforlu kıyafetler tercih edin, ayrıca giysiniz cildinizi sürtünme veya aleve maruz kalmaya karşı da korumalı.

Kadınlar etek ve ince çoraptan kaçınmalıdır. Jean ve pantolonlar çok daha iyi birer seçimdir.

Topuklu ayakkabıyla koşmayı beceriyor olabilirsiniz, ancak uçaktan acil çıkacaksanız bu pek iyi bir fikir olmaz. Topuklar tahliye sırasında kırılırsa, sıcak asfaltta yalınayak kalabilirsiniz . Hava yolculuğunuzun en iyi arkadaşı makosenlerdir (veya makosen tarzı tenis ayakkabıları). Giyip çıkarması kolay, ayakkabılarınızı güvenli bir şekilde çıkarır ve kaçış sırasında onları koruyabilirsiniz. Flip-floplar, tokyo terlikler kesinlikle giyilmemeli.  Koşarken onlara asla güvenemezsin.

Uçarken kısa şort giymekten de kaçının.
2. Kaçış seti hazırlayın.

Kaçış setinizde yalnızca acil bir durum sırasında kaybederseniz tekrar çıkarmakta zorluk çekeceğiniz şeyler olmalıdır: cüzdan, pasaport, nakit para ve kredi kartları, ilaçlar, bir acil durum iletişim numarası listesi ve belki bir cep telefonu.

İdeal olan ceket cebine sığabilen bir cüzdan, küçük çapraz bir çanta veya bir bel çantası. Uçuş boyunca bu seti takma alışkanlığı kazanın. Asla çıkarmayın. Çanta hep üzerinizde bulunacağı için küçük olmalı; aksi takdirde uçuş görevlileri sizden onu çıkartmanızı isteyebilir. (Böyle bir şey yaparlarsa muhtemelen  çantanız büyüktür ve emniyet kemerinin işlevini engelliyordur.)

Kaçış setinizde sadece  hayati öneme sahip şeyleri bulundurduğunuzdan,uçağı boşaltma sırasında her şeyi geride bırakabilirsiniz.Kesinlikle diğer herşeyi bırakın.

Kibar davranmak üzere eğitilmiş kabin görevlileri bağırıyorlarsa, çıkma zamanı geldi demektir. Uçağı boşaltmak için 90 saniyeniz var, bu yüzden el bagajınızı kapmak için boşa zaman harcamayın. Başkalarını engelleyen yolcu olmak istemiyorsanız ya da aşırı doldurulmuş çantasıyla slaytları kıran kişi olmak istemiyorsanız acil durum setinizle hemen uçağı terk edin.

3. Elektronik cihazlarınıza dikkat edin.

Bazılarımız iş için seyahat ederken çok sayıda elektronik cihaz taşırız ve  dizüstü bilgisayarımızdan ayrılamayacağımızı düşünürüz, ama ayrılabilmeliyiz.

Böyle bir duruma hazırlanmak için en iyi yol, havalimanından ayrılmadan önce dosyalarınızı ve kayıtlarınızı ayrı bir sabit sürücüye veya sanal belleğe yedeklemektir. Seyahat ettiğinizde (uçağınızda ne olursa olsun) elektronik cihazlarınızı kaybedebileceğinizi ve bunun için hazırlandığınızı varsaymalısınız.

Ayrıca, elektronik cihazlarınızın iyi durumda olduğunu ve üreticinin onayladığı piller ve şarj cihazlarını kullandığınızdan emin olmanız gerekir. Akıllı telefonunuzun, tabletinizin veya dizüstü bilgisayarınızın uçakta bir yangına neden olmasını istemezsiniz. Bu ne yazık ki sadece Samsung telefonlarında olmuyor.

4. Güvenlik videolarına dikkat edin.

Evet, bayat olabilirler, ancak güvenlik videolarına dikkat etmenizi sağlamak için havayollarının çabalamalarının bir nedeni var. Talimatlar önemlidir.
Talimatları bildiğinizi düşünüyorsanız ve onları yarım milyon kez duymuşsanız bile, her uçakta yeni koşullarla karşı karşıya kalırsınız. Çıkışların konumu farklı olacaktır. Koltuk yerleşimi farklı olacaktır. Sizinle seyahat eden insanlar farklı olacak.

Aynı derecede önemli diğer şey de koltuk cebinde olan resimli kartı okumanızdır. O kartta uçmakta olduğunuz uçak hakkındaki bilgiler yer almaktadır.

Ve emniyet kemerinizi daima takın (ikaz ışığı yansa da yanmasa da ), çünkü bir uçuşta sert türbülans ile karşılaşmanız,  mekanik bir arıza veya diğer acil durumlarla karşılaşmanızdan  daha olasıdır.

5. Çevrenizden haberdar olun.

Uçuş görevlileri size talimatları verirken “en yakın çıkışın arkanızda kalabileceğini” belirtirler, acil çıkış kapınzı önceden tespit edin.

Oturduğunuz anda çıkış seçeneklerinizin ne olduğunu öğrenin ve koltuğunuza yakın iki çıkıştan hangisinin daha yakın olduğunu koltukları sayarak hesaplayın. Karanlıkta ya da duman altında çıkmanız gerekirse, çıkış kapısına olan mesafenizi ölçtüğünüz için yönünüzü daha iyi bilirsiniz.

6. Sinir bozucu komşularınızı görmezden gelin.

Çok çabuk sinirlenerek uçakta tatsızlığa yol açmayın. Zihninizi rahatlatmalı ve uçuştan mümkün olduğunca keyif almalısınız. Kulaklıklarızı takın, uçak içi eğlencenin keyfini çıkarın ve saçmalıkları duymayın. İsterseniz kendi eğlence sisteminizi de kullanabilirsiniz.

Havayolunun eğlence sistemini kullanmanın avantajı, bilmeniz gereken bir şey varsa, kaptan ve mürettebat iletişiminizi keserek müdahele edebilir. Kendi eğlence sisteminizi kullanmaktan hoşlanıyorsanız, mürettebat konuşurken duraklatın ve söylenenleri dinleyin.

Belki de kaptan, uçağın sol tarafındaki güzel manzara hakkında bilgi veriyordur, ancak daha önemli bir şey de olabilir.

7. Geniş ayak mesafesi büyük bir sorumluluk getirir.

Acil çıkış koltuğunu alan şanslı yolcuysanız, çıkış kapısı talimatlarına dikkat edin ve görevlerinizi yerine getirmeye hazır olun. O koltuğu aldığınızda, etrafınızdaki herkesin o uçaktan güvenli bir şekilde çıkmasını sağlayabileceğinizi de kabul etmiş olursunuz. Acil bir durumda, herkes bunu yapmanızı bekler.
8. Birden az içki içmek .

Birçoğu için içki içmek, uçak yolculuğu deneyiminin bir parçası olsa da, uçarken çok az içmek ya da hiç içmemek en iyisidir.

Alkol sizi şişirir, kurutur, muhtemelen güçsüzleştirir ve genellikle en iyi durumunuzda olmazsınız. Eğer içerseniz, zihninizin açık olduğundan emin olun. ” Asla olmayacak olan” olursa uyanık olmak istersiniz.

9. Uçuş görevlilerine saygı gösterin.

Uçuş görevlilerini, boş zamanlarında yemek ve içki servisi yapan, acil servis personeli olarak düşünün. Uçuş görevlileri sizin hayatınızı kurtarmak gerektiğinde kendi hayatlarını riske atmak için eğitilirler ve atarlar da. Bir dahaki sefere bir uçuş görevlisi, başka bir atıştırmalık, biraz daha bira ya da ihtiyacınız olduğunu düşündüğünüz başka bir şeyi veremeyeceğini söylüyorsa, bu yanıtı gülümseyerek kabul edin. Onlar havayolu şirketinin ikram servisi bütçesini düşünerek kararlar vermezler.

10. Oksijen maskesini önce kendinize takın, sonra başkalarına yardım edin ve en son selfie çekin.

Sosyal medya harika – ancak uçakta acil durumda sınırlı süreyi yönetmenin en iyi yolu değil. Oksijen maskesini paylaşmak için acele etmek yerine, acil çıkışlarınız hakkındaki bilginizi yenileyin, kaçış setinizi kontrol edin, sinirlerinizi kontrol edin ve mürettebat talimatlarını dinleyin.

Ve eğer  – başka bir  terslik olmazsa – unutulmaz fotoğraflar çekin ve arkadaşlarınızı etkileyin.

11. Kaybetmeyi göze alamayacağınız tek şey hayatınızdır.

Bu gerçekten ihtiyacınız olan tek ipucu. Daha fazla açıklama gerektirmiyor.

İçerik:travelandleisure

exit

Zeynep Kali

İstanbul Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. 15 Yıl Havacılık sektöründe çalıştı. Uçakları,yolcuları ve yolculukları çok sever. Farklı insanlar tanımak,tanımadığı şehirlerin sokaklarında dolaşmak en hoşlandığı şeydir. Bir kız çocuğu annesidir. Sitemizin Yazı İşleri Müdürüdür

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu